Kanser çetesi hasta yatağından bile ilaç çalmış!

Kanser hastalarının ulaşamadığı ilaçları karaborsada satan ilaç çetesinin, hastaların başucundan ilaçları çaldığı da iddia edildi. Öte yandan SGK, kanser hastalarının bulamadığı Deticene, Purinethol ve Bleomycin gibi ilaçların Türkiye'de üretileceğini açıkladı.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Mayıs 2013 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kanser çetesi hasta yatağından bile ilaç çalmış!

Radikal'in ' Kanser çetesi işbaşında' manşetiyle gündeme getirdiği kanser ilaçlarının karaborsada satılması tartışma yarattı. Hastaların ulaşamadığı kanser ilaçlarının karaborsada satılması tartışılırken hastanelerde yaşanan bir başka ilaç skandalı daha ortaya çıktı. Kanser çetesinin, hastanede yatan hastaların başucundaki ilaçları çaldığı öne sürüldü. Hasta yakını gibi kanser hastalarının yattığı odalara giren çete üyeleri, hastaların büyük zorluklarla elde etikleri ilaçları çalıyorlar. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim İkizceli, benzer durumun Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde görev yaptığı dönemde de yaşadığını belirterek, ''Hastaların ilaçları yanı başından kayboluyordu, polise haber verdik işin altından ilaç çetesi çıktı'' dedi.

Hasta yakını gibi davranıyorlar

Kanser çetesi hasta yakını gibi hastanelerde kol geziyor. Hastane yönetimi tarafından şüpheli görünenler hastaneden uzaklaştırılıyor. Kanser hastalarının bulunduğu odalara sızmayı başaran çete üyeleri ise, geçmiş olsun dileği sunup binbir bahane ile hasta yakınını odadan uzaklaştırdıktan sonra, hastanın başucunda duran ilaçları alıp kayıplara karışıyor. Hastanenin ilaç deposunun da bu çete üyelerince soyulduğu sanılıyor. Hastane yönetimi ilaçları karaborsada satan çete üyelerine savaş açmış durumda. Görevliler şüphelendikleri kişileri hastaneden uzaklaştırırken, emniyetle de işbirliği içine girdiler. Polis hasta kılığında ilaç çetesinin peşine düştü.

Öte yandan hastalara karaborsadan satılan ilaçların da bir kısmının sahte olduğu öne sürüldü. Piyasada aradıkları ilacı bulamayan çaresizlik içindeki hasta yakınları ilaç simsarlarının tuzağına düşüyor. Çete üyeleri hastanede buldukları hasta yakınlarına sahte ilaçları fahiş fiyattan pazarlıyor. Hastane yetkilileri bu tür simsarlara itibar edilmemesi yönünde uyarılarda bulunsa da, piyasada ilaç bulmakta zorlanan hasta yakınları simsarlardan ilaç almak zorunda kalıyor.

Cerrahpaşa'nın eczanesinden ilaçlar çalındı

Kanser hastalarının tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin onkoloji servisinin eczanesinden yaklaşık bir ay önce kimliği tespit edilemeyen kişiler tarafından kanser tedavisinde kullanılan ve piyasada bulunamayan ilaçların çalındığı ortaya çıktı. Hastanede tedavi gören hastaların iyileştikten sonra tedavi fazlası olduğu için hastaneye bağışladığı ilaçların kimler tarafından çalındığı ise bilinmiyor. Hastane yönetimi hırsızlığı emniyete bildirirken, konuyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Hastane eczanelerinden ilaçların çalınması ilk defa yaşanmıyor. Daha önce görevli olduğu Erciyes Üniversitesi'nde benzer durumla karşılaştığını söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hocalarından Prof. Dr. İbrahim İkizceli,''Erciyes Üniversitesi'nde görevli olduğum dönemde onkoloji servisinde tedavi gören kanser hastalarının yanı başındaki ilaçları kayboluyordu. Bu duruma anlam veremediğimiz için emniyete başvurduk. Emniyet yaptığı çalışmalar sonucunda ilaçların bir çete tarafından çalındığını tespit etti. Belirli aralıklarla hastaneye gelen ilaç çeteleri hasta yakınıymış gibi onkoloji servisine girip yatan hastaların yanı başındaki ilaçları çaldığını emniyet tarafından tespit edildi. Maalesef bu tarz durumlar hastanelerde yaşanıyor'' dedi.

SGK: İlaçları Türkiye 'de üretmeye başladık

Kanser hastalarının bulmakta zorlandığı Deticene, Purinethol ve Bleomycin gibi ilaçlar için sevindirici haber ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan geldi. SGK İlaç Eczacılık Daire Başkanı Şube Başkanı Hüseyin Kılıçarslan, 'Piyasa'da bulunamayan kanser ilaçlarının yurtdışından getirilmesi sıkıntılı bir süreç olduğu için bu ilaçları Türkiye'de üretmek için çalışmalara başladık. Bleomycin adlı ilaçla aynı etkide olan ve kanser tedavisinde kullanılan 'Blemisin' adlı bir ilaç ürettik. Şu anda dağıtım aşamasında olan ilacı hastalarımız ve hasta yakınlarımız önümüzdeki günlerde eczanelerden rahatlıkla temin edebilecek. Purinethol adlı ilacın yurtdışından getirilmesi için firmayla anlaştık. Her şey yolunda giderse Purinethol 3 Haziran'da piyasaya sürülecek. Deticene adlı ilacı da ürettik. Şu anda test aşamasında olan Deticene'yi haziranda piyasaya sürmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanlığı uyardı

Karaborsaya düşen kanser ilaçlarıyla ilgili birçok şikâyet aldıklarını ve konunun incelenmesi için adli makamlara bildirildiğini açıklayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri piyasada bulunamayan ilaçların ithal edilmesi için fiyat artışına gittiğini duyurdu. Piyasada bulunamayan ilaçların temini için hastaların Türk Eczacılar Birliği'ne başvurması gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı, hasta ve hasta yakınlarını karaborsacılara karşı uyardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber