6 dernek, uzmanlık düzenlemesine karşı çıktı

6 uzmanlık derneği, 657'de yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin bir basın açıklaması yayımladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Mayıs 2013 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
6 dernek, uzmanlık düzenlemesine karşı çıktı

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİĞE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

Kamuoyunca da bilindiği üzere, 2011 yılında bir dizi düzenleme ile tüm kamu kurumlarında kariyer uzmanlığa dayalı yeni örgütlenme modeline geçişin temel adımları atılmıştır. Yapılan düzenlemelerle uzman istihdam edilmeyen kamu kurumlarında uzmanlık kadroları ihdas edilmiş, uzman istihdam edilen kurumlarda ise kariyer uzmanlık sistemi yeniden yapılandırılmıştır. Çağdaş ve etkin bir kamu yönetimi açısından son derece önemli ve yerinde olan bu adımlar ile kamuda kariyer mesleklere kurumsal bir çerçeve kazandırılarak kamu kurum ve kuruluşları bünyesindeki beşeri sermayenin etkinlik ve yetkinliğini artıran reform tamamlanmıştır.

Aradan geçen yaklaşık bir buçuk yılın ardından kariyer mesleklere ilişkin düzenlemeler bu defa 15/5/2013 tarihli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile yeniden gündeme gelmiştir. Yapılması düşünülen değişiklerden doğrudan etkilenecek meslek mensuplarının temsilcileri olarak Yüce Meclisimize sunulan Tasarıda yer alan düzenlemeler hakkındaki değerlendirmelerimizi kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı doğmuştur:

Tasarı ile uzmanlık tezinin kaldırılması ve yabancı dil bilgisi şartının ihtiyari hale getirilmesi düşünülmektedir. Ne var ki; küresel gelişim ve değişimleri takip etme zorunluluğu dikkate alındığında; uzmanların çalıştıkları kurumların görev alanına giren konulardaki yetkinliğinin artmasına büyük katkı sağlayan uzmanlık tezinin kaldırılması ve yabancı dil bilgisi şartının ihtiyari hale getirilmesi, kariyer uzmanlıklar açısından sağlanmaya çalışılan yeknesaklığı bozabileceği, niteliksel farklılıklar doğurabileceği ve kurumsal gelişmeleri akamete uğratabileceği endişelerini taşımaktayız. Kaldı ki, son dönemdeki atılımla tüm dünyada önemli bir “küresel aktör” haline gelen Ülkemizde, kariyer meslek mensuplarının asgari bir yabancı dil bilgisine sahip olma şartını sağlamaları, her kurumun bu küresel vizyona uyumunu kolaylaştıracaktır.

Diğer taraftan, tasarıyla yapılması planlanan değişiklikte kariyer meslek mensuplarının yardımcılık dönemi sonrası yapılacak yeterlik sınavının tamamen idarelerin takdirine bırakılmasının, bu konuda da farklı uygulamaları beraberinde getirerek belirsizliklere neden olabileceği değerlendirilmektedir. Bu durumun ise kurumlarda kariyer uzmanlığı esas alan yönetsel politikaları olumsuz etkileyeceği, mesleki alandaki gelişimin sınırlı kalacağı ve uzmanlar eliyle sunulan kamusal hizmetlerin kalitesini artırmaya yönelik hedefin sapmasına neden olabileceği endişelerini taşımaktayız.

Yukarıda ifade edilen gerekçelerle, etkin kamu yönetiminin önemli unsurlarından biri olan kariyer uzmanlıklara ilişkin kadroların tez hazırlama yükümlülüğü ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma şartı hususlarındaki düzenlemelerin tasarıdan çıkartılarak mevcut haliyle muhafaza edilmesinin, kariyer uzmanlık kadrolarından beklenen performans için büyük önem taşıdığına inanmaktayız. Hükümetimizin ve Yüce Meclisimizin bu hassasiyetlerimizi dikkate alarak Tasarısının bu doğrultuda tekrar gözden geçirileceğine ve kariyer mesleklere ilişkin kazanımların güçlendirilerek devam ettirileceğine olan inancımız tamdır.

Saygılarımızla kamuoyuna arz olunur.

KAMU UZMANLARI PLATFORMU

AB Uzmanları Derneği

Çevre ve Orman Uzmanları Derneği

Devlet Gelir Uzmanları Derneği

Kültür ve Turizm Uzmanları Derneği

Maliye Uzmanları Derneği

Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber