Akademik personelin ek ders saaati sayısı ve ücretleri ne kadardır?

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soru:

İyi günler,

Öncelikle hazırladığınız harika ve kapsamlı web sayfanız için teşekkürler. Aklıma takılan her konuda hemen hemen bütün yanıtları sayfanızda buldum.

Ama yakında Türkiye'ye bir üniversiteye dönecek olan doktora öğrencisi olarak üniversitelerde uygulanan ek ders ücretleriyle ilgili bir bilgi göremedim.

Güzel bir zaman çizelgesini yeni yayınladınız ama öğretmenlerin saat başı ek ders ücretlerini gösteren çizelge gibi bir çizelgeyi de akademik personel için yayınlamanız mümkün olur mu?

Mesela ikinci öğretimde ki ek ders ücreti ile normal ek ders arasında nasıl bir fark bulunmaktadır?

Eğer vaktiniz olur ve bu isteğimi göz önüne alırsanız çok mutlu olacağım. Çalışmalarınızda basarılar ve şimdiden teşekkürler.

Cevap:

Maliye Bakanlığınca yayımlanan 2005 tarihli esasları görmek için tıklayınız.

YASA VE YÖK YÜRÜTME KURULU KARARLARINA GÖRE EK DERS ÜCRET ÇİZELGESİ

Görev Unvanları Normal Ders Yükü Maksimum Ek Ders Yükü Genel Toplam
Normal Örgün Eğitim İkinci Örgün Eğitim Toplam
Mecburi İstekle İstekle
Profesör 10 2 18 10 30 40
Doçent 10 4 16 10 30 40
Yrd.Doç. 10 8 12 10 30 40
Öğretim Görevlisi 12 12 8 10 30 42
Okutman 12 12 8 10 30 42

Karar Sayısı / KHK. 375 (2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname)

MADDE 17. 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11'inci maddesi

"2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elemanlarına görev unvanlarına göre Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok 20 saate kadar ek ders ücreti ödenir.

Öğretim elemanlarının teorik derslerle yaptıkları ve yaptırdıkları uygulama, yönettikleri tez, seminer ve doktora çalışmalarının ve ara sınavların ne ölçüde ders yükünden sayılacağı Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. Ancak ara sınavlar için Yükseköğretim Kurulunca öğrenci sayısı göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edilecek ders yükü beş saati geçemez. Gerek ödemeye esas olmak gerekse ders yükünden sayılmak üzere bu ders ve faaliyetler ancak fiilen yapıldıkları haftanın ders ücretlerinin hesabında nazara alınabilir ve diğer haftalara aktarılamaz.

Her sınav dönemi için öğretim elemanlarına tam ders yaptıkları son ayda okuttukları ek ders saati üzerinden ayrıca ek ders ücreti ödenir.

Ek ders ücreti, aşağıdaki göstergelerin Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşur. "

Ek Ders Ücreti

Unvanı /Göstergesi

Profesör 150
Doçent 125
Yardımcı Doçent 100
Öğretim Görevlisi ve Okutman 80

Ancak haftalık ders yükünü tamamlamış olanlara teorik dersler dışındaki diğer faaliyetleri için bu ücretler yarısı tutarında ödenir.

Yükseköğretim Kurumlarının kadrolarında olmayıp bu unvanları taşıyanlardan ders saati başına görevlendirilenlerin sosyal güvenlik kuruluşlarından almakta oldukları aylıklar bu şekilde görevlendirilmeleri nedeniyle kesilmez.

Müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ücretleri % 60 zamlı ödenir. Yaz ve yarı yıl tatillerinde yapılan öğretim için verilecek ek ders ücretinin hesabında ders yükü dikkate alınmaz.

YASA VE YÖK YÜRÜTME KURULU KARARLARINA GÖRE EK DERS ÜCRETİ

1- Öğretim üyelerinin haftalık ders yükü 10 saattir.
2- Öğretim yardımcıları, görevlileri için ders yükü haftalık 12 saattir.
3- Rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürleri için zorunlu ders yükü yoktur. Bunların yardımcıları ile bölüm başkanları için süre yukarıda belirtilenin yarısı kadardır.
4- Ek ders ücretini ödenebilmesi için dersin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması gereklidir.
5- Normal öğretimde 20 saate kadar olan ek ders ücreti ödenir.
6- Teorik derslerin her saati bir ders yüküne eşittir.
a- Günü, yeri, saati belirli, öğrenciye hitap eden dersler, öğretim elemanın aktif katıldığı dersler teorik ders kabul edilir. Ön lisans, lisans ve lisansüstü olabilir.Uzmanlık alan dersleri de bu kapsamda değerlendirilir(Enstitü kararı ile başlar öğrenci mezun olunca biter).
b- Teorik derslerin en fazla 20 saati dikkate alınır.

7- Diğer faaliyetler
a- Günü, yeri, saati belirli, öğrenciye hitap eden, laboratuar çalışması, cerrahi veya klinik uygulama, problem çözme, uygulama yapma, seminer yönetme.(seminer sadece bu semineri yöneten öğretim üyesine yazılır) ve diğer benzeri faaliyetlerdir.
b- Bitirme ödevi, bitirme projesi, diploma projesi, staj(öğrenci sayısına bakılmaksızın)ve benzeri danışmanlık hizmetleri= 2 saat/hafta yazılabilir.
c- Her bir yüksek lisans öğrencisi veya doktora öğrencisi tez danışmanlığı= 1saat/hafta yazılır.
d- Bu danışmanlıklardan alacağı ders yükü haftalık 10 saati geçemez.
e- Bu faaliyetlerden ek ders yükünün hesaplanmasında tezin, projenin yönetim kurulu kararı ile onaylandığı tarihten başlayarak öğrenci mezuniyetine/projenin bitimine kadar her hafta otomatik olarak yazılır.
f- Bir yarıyıl içinde yapılan her ara sınav 1-50 öğrenci arası için 1 saat ders yüküdür. Sınavın yapıldığı haftanın yüküne eklenir. Bir yarıyılda bir ders için en fazla 4 ara sınav dikkate alınır. Laboratuar ve uygulamalı derslerin değerlendirilmesi de ara sınav olarak kabul edilir.
g- Bu faaliyetlerden gelen ders yükü yalnızca zorunlu ders saatini doldurmada dikkate alınır.En fazla 10 saat/haftası dikkate alınır.

8- Zorunlu ders yükü hesaplamasında öncelikle diğer faaliyetler, sonra teorik dersler eklenir.
9- Her ders için ayrı ayrı, 50 öğrenci X 300 gösterge rakamı dönem sonu ve yıl sonu sınav ücretleri olarak ödenir.
10- Normal mesai saati dışında, hafta tatili, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan öğretimde ek ders ücretleri %60 zamlı ödenir ve ek ders ücreti hesabında zorunlu ders yükü dikkate alınmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber