Kamu denetçiliği kurumu oluşturuluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2006 17:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM AB Uyum Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Tasarısı'nı alt komisyona sevk etti.

Tali komisyon olarak tasarıyı görüşen AB Uyum Komisyonu'nda, milletvekilleri, tasarıyla ilgili eleştirilerini dile getirdi. CHP ve AK Parti milletvekilleri, kamu denetçisinin tavsiye kararlarının idare tarafından yerine getirilmemesi halinde yaptırım gücünün olmamasını eleştirdi.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, iktidarın kamu denetçisini seçmesinin uygulamada sıkıntı yaratacağını söyledi. Erbatur, kamu denetçisinin 1 yıl için seçilmesi gerektiğini savundu.

AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan, rüşvet üzerinde durulması gerektiğini vurgulayarak, "Öyle bir hüküm koyalım ki rüşvet konusunda kamu denetçisinin yaptırımı olsun" önerisinde bulundu.

AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, zaman zaman idarenin yargı kararlarının aksine hareket ettiğini belirterek, "Mahkeme kararlarının bile uygulanmadığı yerde kamu denetçilerinin tavsiye niteliğindeki kararlarının gereği yapılır mı, kuşkuluyum" dedi.

ÇİÇEK'İN SÖZLERİ

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kurallara uymayı sevmeyen bir toplumda kural koymanın zor olduğuna işaret ederek, "Sıkıntılar olacaktır ama sıkıntı olacak diye bu konuda bir adım atmamak olmaz. Sıkıntılar da zaman içinde giderilir. Çünkü ben biliyorum ki kamu denetçiliğinin yasal altyapısını hazırlarken, uygulamada hiç de öngörülmeyen durumlarla karşılaşabiliriz" görüşünü ifade etti.

Bugüne kadar çok sayıda yasa çıkarıldığını, ancak insanla bu denli ilişkili başka bir yasa olmadığına işaret eden Çiçek, kamu denetçisi olarak seçilecek kişilerin niteliklerinin önemli olduğunu, bu niteliklerin sistemin yerleşmesi ve insanların benimsemesinde etkili olacağını kaydetti. Çiçek, objektif, tarafsız, ideolojik saplantılardan uzak, hak ve hukuka saygılı kamu denetçisinin sistemin yerleşmesinde ve toplumun beklentilerini karşılamada olumlu katkı yapacağını ifade etti.

"Tek başına bu yasa hiçbir şey ifade etmez" diyen Çiçek, ancak düzenlemenin bu alanda ilk adım olacağını belirtti.

Görüşmelerin ardından tasarının alt komisyona sevk edilmesi benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber