Memur ticaret yapabilir mi?

Devlet memurunun hangi şartlar dahilinde ticarete bulaşabileceği, 657 sayılı Kanunun 28. maddesinde tadat edilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Mayıs 2013 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur ticaret yapabilir mi?

DAHA ÖNCEKİ DOSYALAR

1- Yabancı dil bilmenin maaşa etkisi nedir?

2- Doğu'da çalışan hangi memurların maaşı artar?

3- Amir uygun görürse, memurun maaşı artabilir mi?

657 SAYILI KANUNUN 28. MADDESİ

Madde 28 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15.05.1975 - 1897 S.K./1. md.)

Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). (Ek cümle: 08/08/2011 - 650 S. KHK./38. md.) Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.

(Değişik fıkra: 08/08/2011 - 650 S. KHK./38. md.)(*) Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

AÇIKLAMALAR

Öncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. 657 sayılı Kanun memurun sadece tacir veya esnaf olarak faaliyette bulunmasını değil, tacir veya esnaf sayılmasını gerektirecek bir davranışta bulunmasını da yasaklamıştır. Ancak kanunda sayılanlarla birlikte bu kuralın istisnaları bulunmaktadır.

1- Memurlar; üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde bulunabilmekte ve bu görevlerinden dolayı huzur hakkı ücreti alabilmektedir.

2- Hem Danıştay kararları hem de Devlet Personel Başkanlığı görüşlerine göre memurlar anonim ve limited şirketlerde ortak olabilmektedir. Ancak bu halde yönetim görevinin üstlenilmemesi gerekmektedir. Örneğin memur bir limited şirketin ortağı olabilir ama o şirkette müdür olamaz. Limited şirketi olan memurun, mal varlığı beyannamesindeki sınırları aşması halinde beyan vermeye dikkat etmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber