İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İÜ Rejeneratif Tıp Bilim Dalını kuruyor

İzmir Üniversitesi Senatosu 16 Mayıs 2013 tarihli senatosunda Rejeneratif Tıp Bilim Dalını kurmak kararını onaylanması amacıyla Yüksek Öğretim Kurumuna bildirme kararı aldı. Tüm dünyada en güncel olan konuların başında gelen Rejeneratif Tıp, herhangi bir nedenle zarar görmüş doku ve organların tamiri, düzeltimi ve eski fonksiyonlarını kazandırmayı amaçlıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mayıs 2013 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İÜ Rejeneratif Tıp Bilim Dalını kuruyor

Bu bilim dalı 2 ana yapıdan oluşuyor birincisi hücre tedavisi dediğimiz, herhangi bir taslak yada taşıyıcı olmadan kişiden elde edilen kök hücre dediğimiz yenilenme ve tamir yeteneği olan hücrelerin kullanılması; ikincisi ise doku mühendisliği dediğimiz uygun taslak ve yapılar kullanılarak yeni doku ve organların oluşturulması.

Çok hızlı büyüyen ve İzmir'in 4. Tıp Fakültesi olan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi gerek Medicalpark hastanesi ile yaptığı affiliasyon (işbiliği) sonrası oluşturulan fiziki ortamları ile gerekse nitelikli üst düzey eğitim kadrosu ile Türkiye'de ilk olarak bu bilim dalını kurmak ve araştırmalar yaparak uygun tedavileri hastalarına sunmak istiyor.

Bu konuda İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan ERCİYEŞ “İlk yılında Türkiye'nin en fazla tercih edilen 4'üncü vakıf üniversitesi Tıp Fakültesi olma başarısını gösteren İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yine ülkemizin bir ilkine imza atıyor olması nedeniyle kıvanç duyuyoruz. Organ nakli uygulamaları ile tüm Türkiye ve sağlık camisının takdirini toplayan bir kurum olarak bu çalışmalarımızı bir adım daha ileri taşıyoruz. Rejeneratif Tıp Bilim Dalının kurulması ile insanların hayatlarında büyük travmalara yol açan sağlık sorunlarına şifa olacak olmamız, bizleri yeni hedeflere yönelmek konusunda daha da yüreklendiriyor. Sağlık araştırmalarının bir çoğunun yapıldığı bu alanda hedefimiz sadece Türkiye'de değil bölgemiz ve tüm dünyada söz sahibi olmak ve yeni ufuklar açmak olacaktır” dedi.

16 Mayıs 2013 tarih ve 2013/06 sayılı senato toplantısında oy birliği ile “Rejeneratif Tıp Bilim Dalı”nın, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında kurulmasına karar verildi.

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Eray COPCU araştırma yapmak, klinik uygulama yapmak, bilim insanı yetiştirmek ve Uluslararası kurs ve eğitim programlarını yapmak amacıyla “Rejeneratif Tıp Bilim Dalı”nı kuracaklarını, bu konuda ilk aşamada hücre tedavisi konusunda yoğun biçimde çalışacaklarını; ancak hedeflerinin sadece üniversitemiz için değil ülke ve dünya geleceği için doku mühendisliğinde söz sahibi olmak istediklerini belirtti.

Öncelikle amacımız, meme rekonstrüksiyonu, yanık , kaza ve travma sonrası doku yıkımı olan kişilerde yağ dokunun alınarak bunlardan elde edilecek hücrelerin kullanılması.

Tamir ve yenilenme özelliği en yüksek olan hücrelerin yağ dokuda olduğunu ve bunların hastalarda güvenli bir şekilde alınarak kullanıldığı bilinmektedir. Biz de yapılanmamızı tedavi aşamasında gerekli onayları aldıktan sonra hücre tedavisi olarak, eğitim, araştırma ve çalışmalar aşamasında ise Rejeneratif Tıp konusunda akademik tüm yönlerde ilerlemeyi planlıyoruz. Her ne kadar Plastik Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi anabilim dalı içerisinde de olsa, bilim dalımız tam bir ekip çalışması içerisinde olup, YÖK onayımız geldikten sonra yapılanmamızda ortopedi, Beyin Cerrahisi, Üroloji, FTR, Kalp damar cerrahisi gibidiğer klinik branşlarla temel tıp daki branşlar da yer alacak tam bir ekip çalışması içinde multidipliner, teknolojinin en üst olanakları kullanılarak en üst düzeyde hizmeti hastalarımıza, en donanımlı eğitim olanaklarını öğrencilerimize ve iyi laboratuvara şartları ile de araştırma olarak bilim insanlarına sunmak istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber