Çelik: Özel okul-devlet okulu ayrımına karşıyız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2006 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelik: "Bizim ideolojimiz Atatürkçülük'tür"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bizim ideolojimiz Atatürkçülük'tür." dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nce Antalya'da düzenlenen "AB Vizyonu, Türkiye'de Eğitim ve Özel Okullar Sempozyumu"nun açılışına katılan Çelik, yaptığı konuşmada, hazırladıkları 625 sayılı özel okullar ile ilgili kanunda getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Okulların kalitesine ve eğitim durumlarına bakarak değerlendirmede bulunduklarını ifade eden Çelik, özel okul-devlet okulu ayrımına karşı olduklarını dile getirdi.

"Öz okul-üvey okul anlayışını reddediyoruz, özel okullara şaşı bakan zihniyeti çağdaş olmayan, 1940'larda kalmış bir zihniyet olarak değerlendiriyoruz" diyen Hüseyin Çelik, özel okulları teşvik ettikleri için eleştirildiklerini söyledi.

3 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı yaptığını anımsatan Çelik, "Tek bir imam hatip okulunun açılışına gitmedim. Çünkü yeni bir hatip okulu açılmadı" diye konuştu.

Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği ile ilgili tartışmalara değinen Çelik, bu yönetmeliğin "imam hatip lisesi yönetmeliği" olarak gösterildiğini belirterek, "Pes doğrusu. Benim niyetimi okuyormuş. Çok yakın zamanda rüyalarımı falan okumaya başlayacaklar" dedi.

Eğitimin meselesine ideolojik bakılmaması gerektiğini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:

"Eğitimin meselesine pedagojik olarak bakalım. Yükseköğretimi değerlendirirken akademik bir gözlüğümüz olsun. Eğer bir ideolojik saplantınız varsa peşin dogmalarınız vardır ve bunun dışına çıkamazsanız. İdeolojik yaklaşım gençlerimizi, ülkeyi perişan eder. Farklı dünya görüşlerimiz, farklı siyasi yaklaşımlarımız olabilir, ancak ortak paydalarda buluşabiliriz. Bu ortak paydalar da bilimsel ortak paydalardır.

1995 yılında bir makale yazmışım ve demişim ki: 'Türkiye'nin dünyadaki aydınlanma sürecini ıskalamasının sebebi bizdeki aydın tipinin genellikle devlet memuru olmasından kaynaklanıyor. Devlet memurundan da kolay kolay aydın olmaz'... Bugün de aynı şeyi söylüyorum."

Bütün bunları söylediği için eleştirildiğini kaydeden Çelik, "Bizim ideolojimiz Atatürkçülük'tür. Eğer Atatürkçülüğü bir ideoloji haline getirirsek, O'nu dogmalaştırırsak yazık ederiz. Atatürkçülük bir prensipler bütünüdür" diye konuştu.

Atatürk'ün bilime verdiği öneme işaret eden Çelik, eğer akla ve bilime önem verilirse geleceğin daha parlak olacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber