Danışman, 500 liraya aldığı şirketi 2 milyon YTL'ye sattı

Haber Giriş : 22 Ocak 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Derviş Günday'ın eski başdanışmanı Ayhan Sıtkı Saner'in, iş hayatındaki hızlı yükselişi dikkat çekiyor.

Başdanışmanlık görevinde bulunduğu 1995'te 500 milyon liraya oda bünyesindeki Plaka AŞ'ye yüzde 50 ortak edilen Saner, 4 yıl sonra hisselerini yüzde 5 bin 700 kat kâr oranıyla 2 trilyon 830 milyar liraya (2 milyon 830 bin YTL) yine Şoförler Odası'na sattı. Bir yıl sonra aynı şirketin bünyesinde bulunan ve ?zarar ettiği' gerekçesiyle satışa çıkarılan Plaka Tıp Merkezi'ni ve eski TESK binasını 2 milyon YTL'ye aldı. 2004'te şirketin adını Umut Tanı Sağlık Merkezi olarak değiştiren Saner, sermayeyi de 1 trilyon'dan 6 trilyon liraya çıkardı. Ancak şirket el değiştirdiği 2000'den bu yana zarar ettiği gerekçesiyle Gelir Vergisi ödemedi.

Geçen hafta yapılan TŞOF seçimlerinde bir kez daha başkan seçilen Günday, önümüzdeki hafta sonu yapılacak TESK seçimlerinde yine başkan adayı. Günday seçimden seçime koşarken, eski danışmanı da 10 yılda Ankara'nın sayılı zenginlerinden biri oldu.

Ayhan Sıtkı Saner'in serüveni 1995'te Plaka AŞ ortaklığı ile başladı. TŞOF Başkanı'nın başdanışmanı olmasına rağmen tüm plakaları basma yetkisine sahip olan şirkete yüzde 50 oranında ortak edilen Saner, bunun için 500 milyon lira verdi. Ancak 1999'da hisselerini devretmek istedi ve bunun için kendisine 2 trilyon 850 milyar lira ödendi. Saner, böylece 4 yıl içinde kârını yüzde 5 bin 700 kat artırdı. Saner'in TŞOF'la yaptığı işler bu kadarla sınırlı kalmadı. Şirket ortaklığından ayrılmasından bir yıl sonra Plaka AŞ bünyesindeki Tıbbi Görüntüleme ve Laboratuvar Merkezi'ne talip oldu. Çünkü TŞOF, merkezi zarar ettiği gerekçesiyle satışa çıkarmıştı. İhaleye tek başına katılan Saner, TŞOF'den aldığı paranın 2 trilyon 30 milyarını bu iş için verdi. Böylece tüm teçhizatı ile birlikte merkezin bulunduğu 5 katlı eski TESK Genel Merkezi binasının sahibi oldu. Vergi istatistiklerine göre, 1997'den 2000'e kadar yıllık ortalama 20 milyar lira vergi veren Plaka Tıp Merkezi, el değiştirdikten bugüne kadar (5 yıl boyunca) ?zarar ettiği gerekçesiyle' vergi ödemedi. Oysa aynı şirket, 2004'te sermayesini 1 trilyon liradan 6 trilyona çıkardı. Zarar ettiğini öne sürmesine karşın 5 yıldır Umut Tıp Merkezi'nin faaliyetlerini sürdüren Saner'in, zarara karşın sermayeyi neden 6 kat artırdığı merak konusu. Saner, Zaman'ın ısrarlı telefonlarına ise çıkmadı.

Hükümet, odalardaki başkanlık saltanatını bitirmek için geçen yıl Esnaf Kanunu'nda değişikliğe gitmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, ?odalarda iki dönem başkanlık yapanların üçüncü kez aday olmasını engelleyen' yasanın ilgili maddesini iptal etti. Derviş Günday böylece üçüncü kez TESK başkanı seçildi.

TESK Genel Kurulu'na vize

Bu arada Ankara 2. İdare Mahkemesi, valiliğin TESK Genel Kurulu'na ilişkin işlemi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. TESK'ten yapılan açıklamaya göre, 25 Ocak'ta, Büyük Anadolu Oteli'nde yapılması öngörülen genel kurul toplantısına, Ankara Valiliği'nin ?Söz konusu yerde güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle' izin vermemesi işlemi için mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. TESK'in Ankara Valililiği'nin söz konusu kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal başvurusu yaptığı Ankara 2. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin davacı yönünden yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkemenin kararında, bahsi geçen otelin dış mekan güvenliğinin Jandarma Akyurt İlçe Komutanlığı'nca sağlanacağı bildirildi. Ayrıca 28 Aralık 2005'te 5 bin delegenin katılımı ile TŞOF Genel Kurulu'nun yapıldığı hatırlatıldı. Kararda, bu sebeplerle davalı idarenin öne sürdüğü gerekçelerin hukuki dayanağının bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı vurgulandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber