Başbakan'a Dışişleri danışmanı dayanmıyor

Haber Giriş : 23 Ocak 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, üç yılda iki Dışişleri başdanışmanı eskitti. Ender Arat'tan sonra Rafet Akgünay da görevden ayrıldı. Erdoğan, Dışişleri başdanışmanını bu kez Sudan'dan getirtti!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Dışişleri danışmanı dayanmıyor. Erdoğan, Kasım 2002 seçimlerinden sonra Ankara'ya gelince kendisinin Dışişleri başdanışmanı olarak o sırada Macaristan'dan yeni dönmüş olan Büyükelçi Ender Arat görevlendirilmişti. Arat, bu görevde yaklaşık 2 yıl kaldıktan sonra Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı unvanı ile Dışişleri'ne dönüş yaptı.

Arat'ın yerine bu kez Pekin'den yeni dönmüş olan Büyükelçi Rafet Akgünay getirildi. Akgünay, Başbakan Erdoğan ile bir yıl çalıştı ve o da geçenlerde Uluslararası Kuruluşlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak Dışişleri'ne kesin dönüş yaptı.

Yeni isim Ali Yakıtal
Her iki büyükelçinin de özellikle Başbakan'ın yakın çalışma ekibi içinde yer alan isimlerle doku uyuşmazlığı yaşadıkları Ankara kulislerinde bir sır değil. Arat ve Akgünay'ın başdanışmanlığını yaptıkları sırada Başbakan'a düzenli şekilde doğrudan erişimlerinin pek mümkün olmadığı anlaşılıyor.

Başbakan, Arat ve Akgünay deneylerinden sonra bu kez değişik bir arayışa yöneldi ve Sudan Büyükelçisi Ali Yakıtal'ı göreve çağırdı. Geçen yıl Sudan'a yaptığı ziyaret sırasında Başbakan'ı Hartum'da ağırlamış olan, Büyükelçi Yakıtal, buradaki görev süresini doldurmadan apar topar Ankara'ya dönerek işbaşı yaptı.

TBMM'de danışmandı
Emekli amiral Emin Yakıtal'ın oğlu olan 58 yaşındaki Ali Yakıtal, Saint Joseph Lisesi ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Dışişleri'ne girdikten sonra Anvers, Dakar, Cezayir, Roma gibi yurtdışı görevlerde bulunmuş ve Münih Başkonsolosluğu yapmış. Yakıtal, ilk kez büyükelçi ünvanı alıp Sudan'a gitmeden önce merkezde TBMM'de Dış İlişkiler Komisyonu danışmanı olarak görev yapmaktaydı. Bu görevi sırasında komnisyon üyesi milletvekilleriyle yakın bir şekilde çalışmıştı.

Yakıtal'ın bu göreve gelmesinde özellikle Hartum'daki mesaisinin büyük rol oynadığı anlaşılıyor. Türkiye ile Sudan arasındaki ticari ilişkilerde ciddi bir kıpırdama ortaya çıkmış, ticaret hacminde önemli bir artış sağlanmış. Buna paralel bir şekilde Hartum'da yaşayan Türk işçi sayısı da 400'den 2000'e ulaşmış. İş potansiyelindeki artış nedeniyle Hartum'daki Türk restoranlarının sayısı 13'e çıkmış. Ayrıca bu dönemde İstanbul-Hartum arasında direkt uçak seferleri de başlamış.

Faal bir elçiydi
Sudan'a en büyük yatırımı yapan grup Kombassan oldu. Ancak Sudan'ın prestij projesi olan, Nil Nehri üzerine inşa edilecek 854 metre uzunluğundaki El Mek Nimir Köprüsü ihalesinin bir Türk şirketine gitmesi de Yakıtal'ın büyükelçiliği dönemine rastlıyor. İhaleyi kazanan "Yapı Merkezi"nin başkanı CHP İstanbul Milletvekili Ersin Arıoğlu da Yakıtal'ı Hartum'dan tanıyan siyasetçiler arasında yer alıyor.

Yakıtal, ayrıca Hartum'da bir Türk haftası düzenleyerek, etkinlikler için Konya Mehter Takımı, Mevleviler ve Devlet Halk Dansları Topluluğu'nu Sudan'a getirmiş. Aynı hafta çerçevesinde bir Türk Filmleri Festivali ve Osmanlıların o coğrafyadaki etkilerini konu alan Birlikte Yaşam Sergisi'ni de düzenlemiş. Yakıtal ve Türkiye'den gelen milletvekilleri, Hartum'un ana caddesinde Türk yürüyüşü de yaptılar.

Bu arada, aralarında Fethullah Gülen cemaatinin okullarının da bulunduğu Sudan'daki değişik görüşe mensup tüm Türk gruplarıyla kurduğu diyalog AKP tabanına yakın yazarların övgüsünü topladı. Ahmet Taşgetiren, hükümeti eleştirdiği için Yeni Şafak'taki köşesinden uzaklaştırılmadan önce bu gazetedeki köşesinde "Kafalar değişmeli. Sudan'daki Türk Büyükelçiliği, Büyükelçi Ali Yakıtal'ın sağlıklı ilişkileriyle belki de Türkiye'nin bu yeni anlayış değişikliğini temsil ediyor" diye övgü dolu bir yazı kaleme aldı.

Yakıtal, görevinden ayrılırken Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir tarafından ülkenin en büyük nişanı olan "İki Nil Nişanı" ile ödüllendirildi.

Kayıtlı Fenerbahçeli
Sudan'dan önceki görev yeri Münih'te de isminden çok bahsettiren Yakıtal, bu şehirdeki İslamcı, milliyetçi, Alevi, Kürtçü ve solcu grupları bir araya getirerek Münih Yabancılar Meclisi Başkanlığı'na ilk kez Yunanlılar yerine bir Türk'ün seçilmesini sağlamıştı.

Yeni Dışişleri Başdanışmanı'nın FB'li Erdoğan'la "uyumlu" çalışabileceğine işaret eden bir ipucu ise gençliğinde Fenerbahçe Spor Klübü'nde 6 yıl basketbol oynamış olması. Yakıtal'ın, kulübün "A12703" numaralı asil üyesi. Yakıtal FB üyeliğini gösteren kartı nüfus cüzdanıyla birlikte yanından ayırmıyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber