'Astsubaylar cinayet için oradaydı'

Haber Giriş : 24 Ocak 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli'deki bombalama olayını soruşturan Van Başsavcılığı, astsubaylar Kaya ve İldeniz'in, Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz'ı öldürmek ya da zarar vermek amacı taşıdığını öne sürdü

Van Başsavcılığı, Şemdinli'de 9 Kasım'da Umut Kitabevi'ne yönelik düzenlenen bombalı saldırı olayıyla ilgili saptamasında, astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in, kitabevinin sahibi Seferi Yılmaz'ı öldürmek ya da kendisine zarar vermek amacı taşıdığını vurguladı.

Başsavcılığın Şemdinli olaylarına ilişkin saptamaları, uzman çavuş Tanju Çavuş hakkında Hakkâri'ye gönderdiği "görevsizlik" kararında yer aldı. Şemdinli Savcılığı, Umut Kitabevi'ne yönelik bombalı saldırıya ilişkin soruşturmayı, "çete ve terör" suçlarına bakmakla yetkili Van Başsavcılığı'na gönderdi.

Amaç bu kez farklı
Kaya ve İldeniz'in, Umut Kitabevi ve ilçede daha önce meydana gelen patlamalara ilişkin krokilerin bulunduğu araçlarında keşif yapılırken kalabalığa ateş açarak bir kişinin ölümüne neden olan Çavuş'un dosyası da başsavcılığa sevk edilmişti. Ancak başsavcılık, Çavuş'un eylemini "bireysel" olarak nitelendirerek ana dosyadan ayırmış ve Hakkâri Başsavcılığı'na göndermişti. Burada açılan davanın ilk duruşmasında da Çavuş'un tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Görevsizlik kararında, jandarmanın olayla ilgili savunmasında belirtildiği gibi, Yılmaz hakkında teknik takip yapıldığı, 4 Kasım'da PKK'nın kendisine bir paket göndereceği bilgisinin alındığı, Kaya ve İldeniz'in bunu araştırmak için 7 Kasım'da ilçeye geldiği ifade edildi. Kaya ve İldeniz'in, Yılmaz'ın PKK'nın Şemdinli sorumlusu olduğu yönünde bilgiler almaları nedeniyle 9 Kasım'da yeniden ilçeye geldikleri anlatıldı. Kararda, ilçeye resmi görevli olarak gönderildikleri saptanan Kaya ve İldeniz'in, Şemdinli'ye 9 Kasım'daki geliş amaçlarının öncekinden farklı, PKK ile irtibatlı olduğu düşünülen Yılmaz'a zarar vermek veya öldürmeye yönelik olduğu belirtildi.

İki el bombası
Kararda, astsubayların getirdikleri PKK itirafçısı Veysel Ateş'in, Yılmaz'ın kitabevinin bulunduğu pasajda keşif yaptıktan sonra 12.10 sularında iki el bombasını kitabevine atarak uzaklaştığı, el bombalarını gören Yılmaz'ın dışarı atlayarak kurtulduğu, Ateş'in arkasından koşmaya başladığı kaydedildi. Kararda, patlamadan dolayı infiale kapılan halkın, Ateş'in binmeye çalıştığı aracın çevresinde gösteri yaptığı, bir bölümünün de çevreye zarar verdiği belirtildi.

Van Başsavcılığı'nın, astsubayların Şemdinli'ye gitmek ve resmi olarak görevlendirilmelerinin nedenlerini araştırdığı bildirildi. Bazı mağdurlar ve avukatlarıysa, Çavuş'un dosyasının ana dosyadan ayrılmasının hata olduğunu belirtti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber