'Taşra Yönetmelik Taslağı' değerlendirmesi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Taşra Yönetmelik Taslağı' değerlendirmesi

Dün açıklanan “Millî Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticileri Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı” hakkında Bakanlığın görüş alması olumlu bir yaklaşımdır.

1-Fakat bu tür görüşlere ne kadar uyulacaktır asıl önemli olan budur. Yine de MEB'i tebrik etmeden geçmeyelim. Demokrasi ve katılımcılık adına son yıllarda atılan en önemli adım.

2-Performans ve Yeterlilik Değerlendirme Formu

Bu formun adının böyle olması içeriğe uygun değildir. Yeterlilik değerlendirmesi yapmak demek yöneticinin yeterli olup olmadığını tespit etmek anlamına gelir. Oysaki bu formun içeriği bundan uzaktır.

Şimdi A kişisinin Aylıkla ödülü yok diye 18 Puan almışsa B kişisi ise aynı ödüle sahip olmadığından 15 puan alması durumunda B kişisi A kişisine göre yetersizdir denilebilir mi?

3-Formda yer alan ve özellikle Eğitim Kurumu Yöneticiliklerinde geçen puanlar ile bu yönetmelik kapsamındaki görevlerde geçirilen süreler arasında denge sağlanamamıştır. Bu noktada bu yönetmelik kapsamındaki görevlere daha çok puan verilmesi gerekir.

4-Her bölge için zorunlu çalışma süreleri belirlenmiştir fakat bulunduğu hizmet bölgesinde de tercih hakkı verilerek buralarda da kalmalarına olanak tanınmıştır. Hizmet süresine bağlı olarak hizmet bölgelerinde belli bir süre kalınmasına çalışılırken aynı zamanda puanın yüksekse yanı bölgede 20 tercih daha yaparak kalabilirsin denilmesinin mantığı anlaşılamamıştır.

5-İstanbul'da çalışan bir kişi sadece 1.Hizmet Bölgesindeki hizmetini tamamlayabilirken yani İstanbul'un Silivri'sinden Tuzla'sına kadar olan tüm ilçeler tek hizmet bölgesi kabul edilirken örneğin Ankara'da görev yapmakta ısrar eden bir kişi 1,2,3 ve 4. Hizmet bölgesindeki çalışma sürelerini tamamlayabilecektir.

Düzenlemeye göre İzmir'de görev yapmak isteyen bir yönetici toplamda 16 yıl bu bölgelerde kalabilmektedir. Oysaki aynı durum İstanbul için geçerli değildir. Bu nedenlerle Hizmet bölgeleri belirlenirken daha objektif yaklaşım sergilenmesi gerekirdi.

6-Yönetmelikte her hizmet bölgesinde çalışılması zorunluluğu hüküm altına alınmamış olup sadece puana dayalı olarak aynı bölgede de çalışılmasına olanak verilmektedir.

7-Yönetmelik zorunlu hizmeti esas alırken aşağıdaki sorulara cevap bulmamaktadır.

a-Öğretmen (ya da okul yöneticiliği) kökenli yöneticilerin tekrar okullara dönebilmelerine olanak verilebilir.

b-Çoluğuyla çocuğuyla yerleşmiş olan yönetmelik kapsamındaki yöneticilerin aile durumlarını değiştirmek zorunda kalmaları sorundur.

c-Madem ki rotasyona dayalı bir sistem kuruluyor bu yöneticilerden örneğin …. yıl şube müdürlüğü yapanlar İlçe Müdürlüğü yada İl Müdür yardımcılığına atanıp tercihte bulunabilirler denilebilir.

d-Aynı şekilde ilçe müdürlerine de İl müdürü olma olanağı verilmelidir.

e-….. süre ilçe müdürlüğü yaptığı, bölge hizmetlerini tamamladığı halde kadro yetersizliği nedeniyle İl Müdürü olamayanlara İl Müdürlerinin göstergesinden emeklilik hakkı verilmelidir.

Sonuç olarak bir şeyleri zorlaştırırken yani bu göreve başlarken bu durum yok iken yeni durum yaratılıyorsa bunu teşvik eden hükümlerin de getirilmesi ve en azından gelecek açısından desteklenmeleri gerekir. Tabii ki bu hükümlerin yeri bu yönetmelik değil Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği ve diğer mevzuatlardır.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber