Özel okul öğrencisine yardım'a tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2006 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidarın, kamu eğitiminden umudunu kestiğini öne sürerek, "Devletin eğitim görevini tahrip etmek, bir eğitim bakanının işi değildir" dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde eğitimin özelleşmediğini, bir kamu görevi olduğunu dile getiren Baykal, özel okullarda her öğrenciye 1 milyar liralık yardım öngören yasal düzenleme yapıldığını anımsattı.

Baykal, "Kamu okullarının ihtiyacını karşıladın da şimdi özel okullardaki öğrencileri mi finanse edeceksin; bu karda kışta, okulların yakacak parasını temin edebiliyor musun? Ama 'öğrenci başına 1 milyar vereceğim' diyerek caka satacaksın. Türkiye'nin dokusunu, yapısını, ahlakını, hukukunu, eğitimini, temel değerlerini çığırından çıkıyorsun" diye konuştu.

Baykal, Türkiye'de adaletin hak ettiği noktaya taşınmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, "Bunun için de aklında, yüreğinde, vicdanında adalet duygusu olan bir iktidara ihtiyaç var" dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmaya, Aydın Güven Gürkan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Baykal, Gürkan'ın, iyi yetişmiş aydın, sorumlu bir vatandaş ve sosyal demokrat dünyada saygın yer tutan bir kişi olduğunu vurguladı.

Kuş gribine ilişkin gelişmelere de değinen Baykal, tavukçuluk ve yumurta sektörü ile Türkiye'nin imajının ciddi bir darbe yediğini söyledi. Veterinerlik hizmetlerinin, kamu yönetiminin temel sorumluluk alanından çıkarılmasını eleştiren Baykal, Türkiye'de, veterinerlik hizmetinden mahrum bir hayvancılık olduğunu kaydetti. Baykal, veterinerlik hizmetini sona erdiren devletin, "köy tavukçuluğunu bitirin" dediğini belirterek, "Bunlar, kolay işler değil; bu, bir yaşam tarzı. 'Bunları kapatın', sen veterinerlik hizmetinin kapatılmasına nasıl göz yumuyorsun? Kolaycı, toptancı, kestirmeci, sorumluluğu kendi dışına atan ama gerekeni yapmayan bir kamu yönetimiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

ADALET VE HUKUK REFORMU...

Baykal, "Türkiye'nin içine sürüklendiği adalet krizinin, değişik şekillerde kendini gösterdiğini" savunarak, adalet ve hukuk reformu yapılmasının, vatandaşın, hukuk ve adalete güvenmesinin, öncelikli sorunlar olduğunu söyledi.

"Hukuka, adalete hak ettiği, muhtaç olduğu saygınlığın bir an önce kazandırmak zorundayız" diyen Baykal, Mehmet Ali Ağca'nın tekrar cezaevine konulmasını değerlendirirken, "Adaletin, Türkiye'de hak ettiği noktaya taşınmasına ihtiyaç var. Ama bunun için de aklında, yüreğinde, vicdanında adalet duygusu olan bir iktidara, Türkiye'nin ihtiyacı var" diye konuştu.

"MAHALLE KAVGASI"

Futbol Federasyonu seçimlerine ilişkin olarak Baykal, "intikam taahhütlerinin, 'ben sana gösteririm' laflarının, bir mahalle kavgası olduğunu" öne sürdü. Bu gelişmelerin, gelecekte de olabileceğini ifade eden Baykal, bunun, iktidarın zihniyetinden kaynaklandığını savundu.

Baykal, Başbakan, spordan sorumlu bakan ve iktidarın, bu seçimlerde ağır bir darbe yediğini ileri sürerek, iktidarın, "bundan ders alması ve bir daha böyle işlere kalkışmaması" gerektiğini söyledi.

"BİR DERSİ DE ESNAF VERECEK"

CHP lideri Baykal, Valilikten, TESK'in, güvenlik gerekçesiyle genel kurulunu Esenboğa yolu üzerindeki otelde yapamayacağına ilişkin yazı geldiğine işaret ederek, "Vilayetten böyle bir yazı geliyor. Ben vilayet diyorum ama siz nereden geldiğini biliyorsunuz" dedi.

Esnaf kesimi ile uğraşmayı içine sindiren, esnaf kesiminin başına kendi adamını getirmek için hukuk, hak ve kural dinlemeyen bir iktidar manzarası ile karşı karşıya olunduğunu iddia eden Baykal, esnafın, kendi demokratik tercihini yapacağını ve "iktidara bir dersi de esnafın vereceğini" söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber