Yatağan'da korkutan manzara

MUĞLA Yatağan Termik Santrali'nin bacasından son günlerde havaya yayılan toz bulutu, ilçeye kabus gibi çöktü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Haziran 2013 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yatağan'da korkutan manzara

Paniğe kapılan Yatağanlılar, gazete ve resmi makamları telefon yağmuruna tutarak bilgi almaya çalışırken, Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ) Genel Müdürü İbrahim Hakkı Gül, santralin elektro filtrelerinde yapılan revizyon çalışmalarının ardından ünitelerin full oil ile devreye alınmasından kaynaklı görüntü kirliliği meydana geldiğini açıkladı.

Yatağan Termik Santrali'nin kül tutucu elektro filtereleri geçen 25 Eylül tarihinde revizyona alınarak yenileme çalışmalarına başlandı. Revizyon çalışmaları kapsamında ilk olarak santralin 3'üncü ünitesi bakıma alınıp elektro filtresi söküldü. Revizyon çalışmaları tamamlanan ünitenin geçen cuma günü ilk ateşlemesi yapıldı ve test çalışmalarına başlandı. Bu sırada yaklaşık 8 aydan bu yana devre dışı olan 3'üncü ünite full oil kullanılarak ateşlenerek devreye sokuldu.

Santralin ilk ateşleme işleminin full oil ile yapılması nedeniyle bacalardan siyah duman yükselerek gökyüzünü kapladı. Santralin bacasından çıkan siyah duman ilçede tedirginlik yarattı. Yıllarca santralin yarattığı çevre kirliğinden nasibini alan ilçe halkı uzun süredir karşılaşmadıkları manzarayla yeniden yüz yüze gelmenin korkusuyla gazete ve resmi makamları telefon yağmuruna tutarak bilgi almaya çalıştı.

'ENDİŞE EDİLECEK DURUM YOK'

YEAŞ Genel Müdürü İbrahim Hakkı Gül, "Yatağan Termik Santrali'nin kurulduğu günden bu yana elektro filtrelerinde zaman zaman bakım çalışmaları yapılmış ancak revizyona gidilmemişti. Geçtiğimiz yıl yapılan ihale ile üç ünitenin de elektro filtrelerini yenilenmesi için çalışma başlattık. Toplam 26 milyon TL'ye mal olacak bu revizyon çalışması sonrası santralimizin elektro filtrelerinden çevreye dünya değerlerinin çok altında olan 50 mg/metreküpün altında bir toz salınımı söz konusu olacak ve pırıl pırıl bir çevrede enerji üretimimize devam edeceğiz. Yatağanlılar, rahat olsunlar, şu an yaşanan maalesef bir görüntü kirliliği. Ancak bu çalışmayı yapıp testlerden olumlu sonuç almadan kabul yapamıyoruz. En ufak bir çevre kirliliği söz konusu değildir. Her şey daha yaşanabilir bir çevrede yaşayabilmemiz için yapılıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber