Fatih Belediyesi fişliyor mu?

Haber Giriş : 27 Ocak 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Belediyesi'nin 1.5 trilyon vererek özel şirkete yaptırdığı ankette, çok özel sorulara zoraki cevap istenmesi tepki çekti

TEKNOLOJİNİN ilerlemesiyle birlikte yerel yönetimlerde hızla yayılan Kent Bilgi Sistemi, Fatih Belediyesi'nde adeta fişlemeye dönüştü. 61 sorudan oluşan, üzerinde Fatih Belediyesi'nin logosunun bulunduğu Hane Bilgi Toplama Formu'ndaki sorular vatandaşın tepkisine yol açarken, Alfabim isimli şirkete yaptırılan anketin 1.5 trilyon liraya mal olduğu öğrenildi.

Cevap zorunluluğu

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, ?Görevli kartı bulunan çalışanlarımıza her türlü kolaylığı göstermeniz gerekmektedir? sözlerinin yer aldığı form, Fatihliler'i tehdit olarak nitelendirilirken, Alfabim şirketinin anketörlerinin de, ?Sorulara cevap verme zorunluluğu? var diyerek vatandaşı zorladığı belirtildi. Fatih Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri, ?Durdurulması yönünde soru önergesi verdik. Durdurmazlar ise mahkemeye başvuracağız? dediler.

Özel bilgiler soruluyor

61 sorudan oluşan formda yer alan sorulardan bazıları şöyle:

?Deniz kenarına gidiyor musunuz? Yetiştirme yurdunda çocuğunuz var mı? Korunmaya muhtaç çocuğunuz var mı? Aş evlerinden faydalanıyor musunuz? Gazete, dergi okuyor musunuz? T.C kimlik ve vatandaşlık numaranız? Sabıka kaydınız var mı? Aşağıdaki yardımlardan herhangi birine ihtiyacınız var mı? Geldiğiniz ilçe veya köyünüzden maddi destek alıyor musunuz? Ramazan ayında iftar çadırlarından faydalanıyor musunuz? Fatih'te oturma sebebiniz? Aylık mutfak masrafınız nedir??

Bilgi formunda aile bireyleriyle ilgili sicil bilgilerine de yer veriliyor. Bu bölümde bireylerin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, eğitim durumu, ev ve cep telefonu gibi bilgiler de isteniyor. Tüm Fatihliler'i zor durumda bırakacak soruları Alfabim ile Fatih Belediyesi yetkilileri ortak hazırladı. Tüm Fatihliler'i ?fişlemeye? yönelik soruların iyi niyetle hazırlanmadığını vurgulayan CHP Fatih İlçe Başkanı İlhan Dabakoğlu, anketörlerin, anketi doldurmaları yönünde ilçede yaşayan vatandaşları adeta tehdit ettiklerini belirterek şunları söyledi:

?Bu kesinlikle halkı fişlemektir. Doldurulan anketler terör örgütlerinin veya kötü niyetli kişilerin eline geçerse bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Belediyenin seçimden sonra ilçede yaptığı garip uygulamaları sokak sokak, ev ev gezerek vatandaşa anlatacağız. Türkiye'nin hiçbir yerinde Kent Bilgi Sistemi oluşturulması için böyle mahrem sorular sorulmamıştır. Yardım dağıtım konusunda memnun musunuz? Farklı bir öneriniz var mı? Veya deniz kenarına gidiyor musunuz? Bu soruların ne ilgisi var? İçişleri Bakanlığı, Fatih'te yapılan çalışmayı araştırmalıdır.?

Sabıkan var mı?

Belediye Başkanı Demir'in, formun içinde yer alan, ?Bu projenin amacı, siz halkımıza daha etkin, güvenilir ve çağdaş bir hizmet verebilmektir. Bu projeyle, Fatih ilçemiz çağdaş kentler sıralamasında en üst noktalara taşınacaktır. Görevlilere yardımcı olun...? şeklindeki sözlerinin Kent Bilgi Sistemi ile ilgisinin bulunmadığını belirten Belediye Meclis Üyesi Soner Özimer, tehditle vatandaşın mahrem bilgilerinin alındığını söyledi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber