50'sinden sonra memur olanın emekliliğinde son durum

Anayasa Mahkemesinin 5434 sayılı Kanunun geçici 206. maddesind egeçen ifadenin iptaline karar vermesi ne anlama geliyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Haziran 2013 01:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
50'sinden sonra memur olanın emekliliğinde son durum

Dün yayınlamış olduğumuz haberde, Anayasa Mahkemesinin, 5434 sayılı Kanunda yer alan aşağıdaki hükümde geçen "8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan" ifadesinin iptali istemini görüşeceğini belirtmiştik.

Geçici Madde 206- 8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar.”

MAHKEME İPTAL ETTİ

Mahkeme, Ankara 17. İdare Mahkemesinin yaptığı başvurada iptal kararı verdi. Tıklayın.

İPTAL KARARI 1 YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ancak mahkeme kararında, iptal kararının Resmi Gazetede yayımlandıktan 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Dolaysıyla, idare o tarihe kadar yeni bir yasal düzenleme yapabilir.

50 YAŞINDAN SONRA MEMUR OLANIN EMEKLİLİĞİ

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre, yaşı ilerlemiş kişilerin memur olmaları durumunda emekliliğini sağlamak amacıyla 2 düzenleme yer almaktaydı.

İlki 39. maddede yer almıştır. Oradaki düzenlemeye göre 61 yaşına gelmiş bir memur 15 yıllık hizmeti var ise emekli olabilmektedir.

Diğer düzenleme ise geçici 206. maddede yer almıştır. Buradaki düzenleme daha iyidir. 8.9.1999 tarihinde memur olan 50 ve daha yukarı yaştaki birisi, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine emeklilik talep ettiklerinde 10 hizmet yıllarını doldurmuş olmaları, emekli aylığı bağlanması için yeterlidir.

ARANAN İKİ ŞARTTAN BİRİSİ İPTAL OLDU

Ancak, bu 10 hizmet yılı şartından yararlanabilmek maddede yer alan iki şarttan birisi iptal olmuştur. İptal olan şart 1999 yılında memur olarak görevde bulunma şartıdır.

GEÇİCİMADDE, ASIL MADDE GİBİ OLDU

Madde bu yeni haliyle geçici bir madde olmaktan çıkmış ve genel bir madde haline dönüşmüştür. Ancak, Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe girmesi için idareye 1 yıl süre verdiği için madde varolduğu haliyle 1 yıl boyunca yürürlükte kalmaya devam edecektir. Eğer hükümet, yeni bir düzenleme yapmaz ise 2001 yılında memur olan 50 yaşındaki bir memur emeklilik talep edebilecektir.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI GERİYE YÜRÜMEZ

Anayasanın 153. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru yürümemektedir. Sadece dava açanı ilgilendirmektedir. Bu iptal kararı da zaten Ankara 17. İdare Mahkemesinin, bir memurun başvurusunu Anayasa Mahkemesine taşımasıyla alınmıştır. Karar dava açanı etkileyecektir. Ancak dava açmayanlar bu karardan etkilenmeyecektir.

HÜKÜMET KESİN DÜZENLEME YAPACAKTIR

5434'ün, Geçici 206. maddesinin iptalden sonraki hali, Kanunun 39. maddesi ile çelişik bir durum oluşturmaktadır. 39. madde 61 yaş ve 15 yıllık hizmet öngörürken, geçici 206'nın iptal sonrası yeni hali 10 yıl hizmeti yeterli görmektedir. Bu aradaki çelişkinin giderilmesi amacıyla bir düzenleme yapılması kaçınılmazdır. Ve mutemelen de, geçici 206. madde tümüyle işlevini gördüğü için, (1999 yılında memur olanlar emekli olduğu için) madde tümüyle yürürlükten kaldırılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber