Vergi mahremiyetinin kaldırılması için kanun teklifi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, herhangi bir mükellefin beyan ettiği vergi matrahı ile tahakkuk eden vergi matrahının "ticari sır" niteliğinden çıkarılması için kanun teklifi verdi.

Özyürek, TBMM Başkanlığı'na sunduğu Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinde, mükellefe hukuk güvenliği sağlayan vergi mahremiyet kuralının, yürürlükteki kanundan çıkarılmasını öngörüyor.

Teklife göre, vergi memurları, vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri, Danıştay'da görevli olanlar, vergi işlerinde kullanılan bilirkişilerin, kendilerine, nişanlılarına ve boşanmış olsalar bile eşlerine, üçüncü derece dahil kan hısımlarına ait vergi inceleme ve takdir işlemleri ile uğraşamayacaklar, vergi kanunlarının uygulanması ile ilgili hesap, yazı ve sair özel işlerini ücretsiz de olsa yapamayacaklar.

Yasakların ihlal edenlere bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi, suçları tekrar edenlerin ise bir daha devlet hizmetinde kullanılmaması öngörülüyor.

Teklifin genel gerekçesinde, kamuoyunun tepkileri ve şeffaflık talepleri dikkate alındığında, günün şartlarında artık vergi mahremiyeti kuralına gerek bulunmadığı bildirildi.

Gerekçede ayrıca, mükellefe hukuk güvenliği sağlamak için getirilmiş vergi mahremiyetinin suiistimalinin, bazı mükellefleri koruyan, bazılarını da cezalandıran bir durum yarattığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber