Unakıtan'ın kaçak villasını imar değişikliği kurtarmış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Üsküdar'daki kaçak villasını kurtaran imar değişikliği çıktı. Değişikliği onaylayan 3. Numaralı Anıtlar Kurulu'nda karara itiraz eden iki üye görevden alındı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, Üsküdar Küçük Çamlıca'da sahibi olduğu villanın bahçesine çocukları için yaptırdığı kaçak villa, imar planı değişikliği ile affa uğradı.
Yüzde 6 yapılaşma izni olan bölgede, imar planına aykırı olarak villasının bahçesine 1998'de kaçak olarak yeni bir villa yaptıran Unakıtan, Üsküdar Belediyesi'ne başvurarak, depremde hasar gördüğü gerekçesiyle onarım izni istemişti. Belediye, onarım izni için 'kaçak villanın yıkılması' şartını koymuş, ancak Unakıtan, işi ağırdan alarak bölgede yapılan imar planı değişikliğini bekleme yolunu seçmişti.

İki üye istifa etti
Açıklamanın yapıldığı tarihte Üsküdar Belediyesi'nin Çamlıca ile ilgili 1/5000 ölçekli planları da tamamlamış, konu Büyükşehir'den geçmiş ve Anıtlar Kurulu'nda görüşmeye açılmıştı. Daha sonra asıl detay plan olan ve kaç metrekare arsaya ne büyüklükte ev yapılacağını belirleyen 1/1000 ölçekli planın hazırlıkları başlamıştı.
Geçen pazartesi itibariyle nihayet 1/1000 plan da onaylandı ve bölgedeki yapılaşma oranı yüzde 6'dan yüzde 20'ye çıkarıldı. Böylece Unakıtan'ın kaçak villası da yıkılmadan kurtuldu. Planı onaylayan kurul üyelerinden ikisi ise ani bir kararla görevlerinden alındı.

Üç ayda bitirdiler
Unakıtan'ın yüzde 60'ı kaçak olan villası için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve İstanbul 3 Numaralı Tabiat Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, imar planı değişiklik prosedürünü üç ay içinde tamamlamış oldu.

Baskı iddiası
Büyük ve Küçük Çamlıca bölgesi 1980'li yıllarda SİT alanı ilan edildi. SİT kapsamındaki yerlerin planlarının son durağı olan 3 Numaralı Kurul pazartesi günü Çamlıca planlarını onayladı. İnşaat alanının artırılmasına karşı çıkan kurul üyelerinden Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir Türk toplantı bittikten sonra Kültür Bakanlığı tarafından görevden alındı.
"Evimi yasal hale getireceğim" diyerek kiraya çıkan Unakıtan'ın danışmanı ve çevresindeki bazı kişilerin değişiklik için kurul üyelerine de baskı yaptıkları iddia ediliyor.
Kültür Bakanlığı'nın atamalarıyla yedi kişiye yükselen ve daha önce hazırlanan 1/1000'lik planları kabul etmeyerek geri gönderen Kurul, tavır değiştirerek, belediyeye, '1/5 binlik plana uygun olanların kurul onayına sunulması şartıyla münferit parsel bazında tadilat' izni verme yetkisi verdi.
Böylece kişiye göre uygulamaların da yolu açılmış oldu. Uzmanlar, uygulamayı, "Kültür Bakanlığı eliyle imar affı yapıldı" olarak değerlendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber