TBMM Başkanlığı'ndan örnek sosyal proje

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de, anne ve bebek ölümlerinin önüne geçilebilmesi için yeni bir projeyi hayata geçirdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen bu projemizin, dünyaya örnek gösterilen 'Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi' gibi uluslararası boyutta yankı bulacağını umuyorum. Araştırma 53 ilde 615 hastanede yapılmış, sonuçları 2000 yılında açıklanmıştır. Bu araştırmaya göre, anne ölümlerinin tüm kadın ölümleri arasındaki payı yüzde 5'tir. 100 bin canlı doğumda, 49 anne hayatını yitirmektedir. Bebek ölümü hızımızın da gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, yüksek olduğu bir başka acı gerçektir. Bu konuda alınan tedbirler sayesinde önemli ölçüde iyileşme sağlanmıştır" dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında hazırlanan ve AB tarafından desteklenen "anne ve bebek ölümlerinin azaltılması"yla ilgili projeye, TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından start verildi. TBMM Tören Salonu'nda geniş bir katılımla yapılan tanıtım toplantısında, TBMM Başkanı Bülent Arınç bir konuşma yaptı. "Bu yasama yılında, milletimizden aldığımız gücümüzü, sosyal problemlerin çözümüne ağırlık vererek harcamaya karar verdik. Bu amaçla, 2 çalışma alanı tespit ettik. Bu projelerden biri çocuklarımızı zararlı maddelerden uzak tutmayı hedeflerken, bugün bir araya gelmemizi sağlayan öteki projemiz ise anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır" diyen Arınç, bu projelerde Meclis Başkanlığı'nın 1. derecede aktif görev üstleneceğine, ayrıca tüm kurum ve kuruluşlara öncülük edeceğine inandığını belirtti.

Anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasını amaçlayan projenin, Türkiye Aile Planlaması Derneği tarafından, milletvekillerimizden oluşan Nüfus Kalkınma Grubu'nun desteği alınarak geliştirildiğinin altını çizen Arınç, "Proje, pilot iller olarak tespit edilen Erzincan, Kars, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari'de uygulanacaktır. Bu çalışmaya, bu illerin Valileri'nin, Sağlık Müdürleri'nin, Milli Eğitim Müdürleri'nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürleri'nin, hastane başhekimlerinin, sağlık ve eğitim hizmeti sunanların, yerel gönüllü kuruluşların, yerel meslek odalarının, işadamlarının ve yerel basının katılımları sağlanacaktır. Bu projeyi başarıyla uygulamak ve sonuçlandırmak hepimizin boynunun borcudur. İnsanımıza verdiğimiz değerin, insan hayatına ve insan haklarına duyduğumuz derin saygının göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Bu alanda yapılan araştırmalar konunun vahametini ve aciliyetini ortaya koyduğunun altını çiten TBMM Başkanı, "Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi'nin bu alanda ortaklaşa yaptıkları araştırma sonucunda elde ettikleri bulgular yürekler acısıdır. Araştırma, 53 ilde 615 hastanede yapılmış, sonuçları 2000 yılında açıklanmıştır. Bu araştırmaya göre, anne ölümlerinin tüm kadın ölümleri arasındaki payı yüzde 5'tir. 100 bin canlı doğumda 49 anne hayatını yitirmektedir. Bebek ölümü hızımızın da gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, yüksek olduğu bir başka acı gerçektir. Bu konuda alınan tedbirler sayesinde önemli ölçüde iyileşme sağlanmıştır. 1988-1993 döneminde binde 52.6 olan bebek ölüm hızı 1993-1998 döneminde binde 42.7'ye, 1998-2003 döneminde ise binde 29'a düşmüştür.

Bu manzara, hızlı bir değişim sürecinden geçmekte olan Türkiye'ye yakışmıyor. Ekonomik, siyasi ve sosyal atılımlarla aydınlık bir geleceğe yürüyen Türkiye'ye yakışmıyor. Genç ve dinamik nüfusu, yetişmiş insan gücü ve köklü-sağlam-atılımcı kurumlarıyla çağı aşma hırs ve kararlılığında olan Türkiye'ye yakışmıyor. Bu manzara, köklü aile yapısı, zengin kültürel değerleri, gelenek ve görenekleri, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma ruhuyla birbirine kenetlenmiş olan büyük milletimize de yakışmıyor.Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, bizlere yakışmayan bu manzaraya seyirci kalması düşünülemezdi. Bu nedenle, Meclisimizin toplumsal problemler karşısında daha aktif olması, çözüm konusunda öncülük etmesi kararını aldık. Çok yakın bir gelecekte uygulamaya başlayacağımız bu projelerde başarıya ulaşacağımıza yürekten inanıyorum" diye konuştu.

"Bu projenin hayata geçmesi, başarılı sonuçlar alması için hem yerel yönetimleri hem de vatandaşlarımızı bize destek olmaya çağırıyorum" ifadelerini de kullanan Arınç, "Bu çalışmanın ana lokomotifi olan milletvekillerimizin de tüm dünyaya örnek bir çalışma sergileyeceklerine inanıyor ve şimdiden onlara teşekkürlerimi iletiyorum. Meclisimiz tüm imkanlarıyla kendilerini destekleyecektir. Projemizin milletimize ve ülkemize yararlı olmasını dileyerek, anne ve bebek ölümlerini önleme kampanyasını başlatıyorum" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber