Atık malzemeden bez bebek

KAYSERİ'nin Yeşilhisar İlçesi Soğanlı Köyü'ndeki kadınlar gazoz kapağından, tahta parçalarına kadar birçok atık malzemeden yaptıkları bez bebekleri satarak, turizme ve aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Haziran 2013 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atık malzemeden bez bebek

Kayseri'nin Kapadokya'ya açılan ilk kapısı olarak bilinen, peribacaları ve kayadan oyma evleriyle yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Soğanlı Köyü'nde yaklaşık 50 yıldan bu yana yapılan bez bebekler büyüklükleri ve işçiliğine göre 15 -100 TL'den satılıyor. Soğanlı'da plastik bebeklerin olmadığı yıllarda köylü kadınların çocuk ve torunları için bez parçaları, yün ve orlon ipler, tahta parçaları ve yüzde kullandıkları gazoz ve bira kapaklarıyla yaptığı bez bebeklere, özellikle Avrupalı turistler ilgi gösteriyor.

Soğanlı Köyü'nde özellikle yaşlı kadınların sabırla meydana getirdiği el emeği, göz nuru bez bebekler sadece köy meydanında değil, Kapadokya bölgesinin hemen her yerleşim yerinde satışa sunuluyor. Patenti de bulunan bez bebekler, bölgesel ve folklorik kıyafetleri de yaşatıyor.

Soğanlı köyündeki ailelerin başlattığı bez bebek konusunda Kayseri Valiliği'nin desteği ile turizm amaçlı bir kooperatif de kuruldu. Yeşilhisar İlçesi'ne bağlı Soğanlı Köyü, Kayseri'de turistlerin en çok uğradıkları yerlerden biri. Çok sayıda kaya kilesinin bulunduğu köye, Yeşilhisar İlçesi'nden 15 kilometre gittikten sonra ulaşılıyor. Erciyes Dağı'nın yöreye kazandırdığı, rüzgar, yağmur, dolunun yılların etkisiyle ortaya koyduğu yörede, kaya parçaları işlenerek ev ve kiliseye dönüştü. Çok sayıda Peribacası bulunan köyde, M.S. 4'ücü Yüzyıldan 8'inci Yüzyıl'a kadar Hıristiyanlığın Anadolu'daki en önemli yapılarından olan Yılanlı Kilise, Geyikli Kilise, Balıklı Kilise, Karabaş Kilise, Tokalı (Santa Barbara) Kilise, Kubbeli Kilise, Gök Kilise bulunuyor.

Soğanlı'da kalmak isteyenler için pansiyonlar ve çok sayıda kır kahveleri bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber