Vazife malullüğünde düzenleme yapılıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Haziran 2013 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vazife malullüğünde düzenleme yapılıyor

Dün Meclise sevk edilen kanun tasarısı ile 5434 sayılı Kanunda değişiklik yapılmaktadır.

Yapılan değişikliklerin bir kısmı şu şekildedir:

BİRİNCİ MADDE;

ANNE VE BABALAR GÖREVLERİNİ YAPARKEN VEFAT ETMİŞ ÇOCUKLARINDAN DOLAYI KOŞULSUZ AYLIK ALABİLECEKLER

Çocukları Devletin verdiği görevlerini yaparken vefat etmiş olan, ancak malul ya da muhtaç olmadıklarından dolayı aylık bağlanmamış olan anne ve babalara da aylık bağlanacaktır. Bu düzenlemenin önemli yanı maddiyattan ziyade manevi bir gönül alma olarak algılanmasının doğru olduğunu söylememiz gerekecektir. Halen, İç güvenlik ve asayişin sağlanması esnasında veya terör kapsamında vefat etmiş olan, Emniyet mensubu, TSK. Mensubu kişiler ve de görevlerini yaparken vefat eden er veya erbaşların anne ve babaları için malul veya muhtaç olma koşulu aranmıyor ve çocuklarından dolayı aylık alabiliyorlar.

ÜÇÜNCÜ MADDE;

BÜTÜN VAZİFE MALULLERİNE NAKDİ YARDIM İLE ÖĞRENCİ ÇOCUKLARINA EĞİTİM VE ÖĞRETİM YARDIMI YAPILACAK

Harp malullüğü, İç güvenlik ve asayişin sağlanmasında görevli olan veya terör kapsamında vazife malulü olanlar veya vefat etmiş olanlardan dolayı aylık bağlananlara her yıl için nakdi yardım ile ayrıca öğrenim görmekte olan çocuklarına eğitim ve öğretim yardımı altında nakdi yardım yapılmaktadır. Yardımlar kapsamına görevlerinin kapsamı ne olursa olsun tüm vazife malulleri de alınmış olmaktadır.

BEŞİNCİ MADDE;

ANNE VE BABALARIN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA OLAN BORÇLARIN FAİZLERİ AFFEDİLİYOR.

Malul veya muhtaç olmamalarına rağmen çocuklarından dolayı aylık bağlanmış olan anne veya babalara yüklü miktarda çıkan borçların affı niteliğinde görülmektedir. Ancak, borçları tamamen affedilmemektedir, yalnızca borçlara işletilen faiz iptal edilmektedir. Asıl borcun ödenmesi için de anne ve babalara taksitle ödeme fırsatı verilmektedir.

ONSEKİZİNCİ VE ONDOKUZUNCU MADDELER;

AFYONKARAHİSAR DAKİ PATLAMADA VEFAT EDENLERİN YA DA MALUL KALANLARIN HAKLARI VERİLİYOR

Patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenlerin de İç güvenlik ve asayişin sağlanmasıyla görevliler kapsamına alınmıştır. Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasında hayatının kaybeden görevlilerimiz de İç güvenlik ve asayişin sağlanmasında görevli personel olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır. Afyonkarahisardaki patlamada vefat eden personelimiz şehit mi? Değil mi? Şeklinde çıkan haberlerin de bu düzenlemede etkisi olduğu anlaşılmaktadır.

OTUZYEDİNCİ MADDE

AYRIM YAPILMAKSIZIN TÜM VAZİFE MALULLERİNE FAİZSİZ KONUT KREDİSİ VERİLİYOR.

Faizsiz Konut Kredisi, görevleri ne olursa olsun tüm vazife malullerinin kendilerine vefat etmiş olanların da hak sahiplerine faizsiz konut kredisi verilmesi sağlanmaktadır. Bu düzenleme öncesinde sadece terörle mücadele kapsamındakilere verilmekteydi.

KIRKÜÇÜNCÜ MADDE;

İSTAHDAM HAKKI GENİŞLETİLİYOR.

Vazife malullerinin kendileri veya yakınları için Kamuda istihdam hakkını yeniden düzenlemekte, istihdam hakkında artış getirilmektedir.

ELLİALTINCI MADDE

HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDEMEDEN SEYAHAT ETMEK GENİŞLETİLİYOR.

Vazife malullerinin kendileri ile eşi, çocukları anne ve babalarının Demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirler arası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkının kapsamı ve içeriği genişletilmektedir.

Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanmaları sağlanmış, ancak demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından tamamen ücretsiz olmayacaklar, bunlardan %50 indirimli olarak yararlanacaklar.

Vazife Malullüğü konusunda yapmış olduğumuz değerlendirmeler için tıklayınız.

http://www.memurlar.net/haber/113879/

http://www.memurlar.net/haber/113889/

http://www.memurlar.net/haber/113890/

Bu adreslerimizde yapmış olduğumuz değerlendirmeler haricinde vazife malullüğü konusunda önemli değişiklikler de 6353 sayılı Kanunla yapılmıştır. 12 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber