TRT ve GSM'deki 4/B'lilere de kadro

Bakan Faruk Çelik TRT çalışanlarının kadroya alınacağı müjdesini verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2013 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık ve Hükümet olarak, TRT, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile bazı kurumlarda çalışan kurumsal sözleşmelilere, talepler çerçevesinde kadroya geçme imkanının tanınmasının doğru olacağını düşündüklerini belirterek, konunun Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacağını bildirdi.

Çelik, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve sendika yöneticilerini kabulünün ardından düzenlenen basın toplantısında, kurumsal sözleşmeli çalışanların durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kamu kurumları ve yerel yönetimlerde çalışan 96 bin sözleşmelinin kadroya geçirileceğini açıklamasının ardından kurumsal sözleşmelilerin durumuyla ilgili kendilerine yoğun talep geldiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bugün, Plan Bütçe Komisyonu'nda tabii ki komisyon üyelerinin ve yüce Meclis'in takdiri son derece önemli ama biz Bakanlık ve hükümet olarak bu kurumsal sözleşmelilerin yani TRT'de, Gençlik Spor Müdürlüğünde ve bazı kurumlarda çalışan sözleşmelilerin isteğe bağlı olarak iki aylık bir süre içerisinde kadroya geçme talepleri olursa bu imkanın da onlara sağlanmasıyla ilgili, iki gündür, dün akşam da yaptığımız görüşmelerde ve konfederasyonun tüm yetkililerinin bu konuyu iletmesi, Bakanlığımıza da gerek bugün gerekse dünden itibaren gelen bu talepler çerçevesinde kurumsal sözleşmelilere de böyle bir imkanın tanınmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Bu önergeleri komisyonda ele alacağız. Umarım ki büyük bir destekle gerçekleşmiş olur."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "1 Ağustos'ta 4/C'liler de bizim toplu sözleşme masamızda olacak ve onların sorunlarını çok daha ayrıntılı bir şekilde bu toplu sözleşmede ele alacağız. Yapılması gereken iyileştirmeler hangi alanlarda ise onları da birlikte masa etrafında konuşup, demokratik yollardan onların haklarının, konumlarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapacağız" dedi.

Çelik, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve sendika yöneticileri ile yaptığı görüşmenin ardından, düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

AK Parti iktidarı olarak, çalışma hayatı başta olmak üzere diğer her alanda çok önemli reformlar ve düzenlemeler gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, "Özellikle çalışma hayatıyla ilgili çok temel kanunları parlamentodan geçirdik ve yürürlüğe koyduk" dedi.

Toplu görüşmeleri de yürütüyor olmaları sebebiyle, kamu görevlileri sendikaları ve yetkili konfederasyonla sık sık bir araya gelerek, çalışanların sorunlarını ele aldıklarını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışmalar neticesinde, Salı günü de Sayın Başbakanımızın açıkladığı gibi 4/B diye ifade edilen sözleşmelilerin kadroya alınması ki yaklaşık 72 bin kişiden oluşmaktadır. Yine yerel yönetimlerde, mahalli idarelerde çalışan 23 bin civarındaki kişinin ve yine sağlık bakanlığı bünyesindeki 700 sözleşmelinin kadroya alınması şeklinde bir düzenlemeyi, gerek sendikaların talebi, gerek hükümetimizin Sayın Başbakanla yaptığımız değerlendirmede, kadroya alınması konusunda yasal düzenlemelerin yapılması için gerekli talimatları vermiş ve bugün de Plan Bütçe Komisyonunda bu çerçevede görüşmelerimizi gerçekleştirmiş olacağız. Tabii ki talepler sınırsız ve hayat devam ettiği sürece taleplerin olmasını da yerinde buluyoruz. Fakat ülkenin imkanları, gerekse sistemin sağlıklı işlemesi açısından mevcut taleplerin, sağlıklı bir şekilde değerlendirildiği inancı içerisindeyiz ve bu çerçevede toplu sözleşme gündeminde ele aldığımız bazı konuları da komisyonda görüşme ve yasalaştırma imkanımızda inşallah olacaktır. Bunlar 4-5 konu."

-4/C'lilerin durumları

4/C olarak ifade edilen, ağırlıklı olarak özelleştirme neticesinde farklı bir statü alan çalışanlarla ilgili talepleri de bildiklerini dile getiren Çelik, "Bunları da değerlendirdiğimizi, sorunlarını iyi bildiğimizi, özellikle 4/C çalışanlarının iyi bilmesini istiyorum" değerlendirmesini yaptı.

Özelleşen kurumlardan, kamu çalışanlarının diğer kamu kurumlara geçtiğini hatırlatan Çelik, diğer çalışanların ise depoya alınarak, oradan kamu kurumlarına 4/C statüsünde dağıtıldığını söyledi.

Çelik, şunları söyledi:

"Şuanda sayı olarak 23 bin civarındaki 4/C çalışanımızın da kadro taleplerini biz biliyoruz. İş veya memur statüsünde çalışma taleplerini biliyoruz. Ancak, özelleştirmeler devam edeceğine göre, kamu kurumlarında özelleşecek olan kurumlarda, nitelikli personelin kalmama ihtimali dikkate alındığında yani kadroya aldığınız zaman meydana gelecek olan, özelleştirmelerdeki aksamaları dikkate alarak kadroya alınmaması noktasında bir kararımız oldu. Ancak bu 4/C'lilerin şu anda karşı karşıya bulunduğu sorunları ve taleplerini görmemezlikten gelme anlamını taşımamaktadır. 1 Ağustos'ta 4/C'liler de bizim toplu sözleşme masamızda olacak ve onların sorunlarını çok daha ayrıntılı bir şekilde bu toplu sözleşmede ele alacağız. Yapılması gereken iyileştirmeler hangi alanlarda ise onları da birlikte masa etrafında konuşup, demokratik yollardan onların haklarının, konumlarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapacağız."

-Kurumsal sözleşmeliler

Kurumsal sözleşmelilerin durumlarıyla ilgili yapacakları çalışmaları da anımsatan Çelik, "Tüm bu çalışmaların hayırlı olmasını temenni ediyorum ve özellikle ifade etmek istiyorum ki Sayın Başbakanımız, çalışanların mağdur edilmesi değil, her zaman enflasyonun üzerinde bir ücret almaları, zam almaları, çalışanların haklarının korunması ve iyileştirmesi noktasında hep bizlere talimatı olmuştur. Bugün gerçekleşen o düzenlemeler de yine o talimatların bir neticesidir" dedi.

Çelik, bir soru üzerine kurumsal sözleşmelerinin farklılık arz ettiğini belirterek, "Bazı nitelikli, özellikli personel var. Bunlar üst düzey ücret almaktadırlar. Bunların bir geçiş talepleri yok. Onun için biz ilk etapta 'kurumsal sözleşmelileri dahil etmeyelim' dedik ama baktığınızda, 3 bin 500 kişiden oluşan bu kurumsal sözleşmeli sayısında ücret farklılığı olmayan ve kadroya talebinde bulunan kesimler var. TRT ve Gençlik Spor örneği gibi. Bunların kadroya geçişte kendilerinin talebi olursa ki bir çoğunun talebi olmayacak, talepte bulunacakların iki ay içinde kadroya geçişleri ile ilgili bir irade var şu anda bunu Plan Bütçe Komisyonu'nda önergelerle netleştirmiş olacağız" yanıtını verdi.

Kamu kurumları ve yerel yönetimlerdeki sözleşmelilerin kadroya alınmasının bir mali yükünün olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, sözleşmeli personelin haklarının, kadrolu personelle eşit noktaya geldiğini ve kendilerine mali açıdan bir yük getirmediğini söyledi.

-Alevilerle ilgili çalışmalar

Alevi çalıştaylarının tekrar devam edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise Çelik, bu konuda geçmiş yıllarda çok önemli çalışmalar yaptıklarını, kendisinin de burada görev aldığını anımsattı.

Önemli tespitlerin, raporların ve çalıştaya katılanların görüşlerinin kitap haline geldiğini bildiren Çelik, "Bir anlamda devletin hafızası yenilendi diyebiliriz. Onun üzerine bina edilecek bir çalışma talimatını Sayın Başbakanımız ilgili bakanlığa verdiğini grup konuşmasında ifade ettiler. Ben inanıyorum ki bu konuda çalışmalar hızlı bir şekilde talepler doğrultusunda kısa bir sürede neticelenecek, neticelenmesi de gerekiyor" dedi.

Çelik, bir soru üzerine, "Benim çalıştaylardan aldığım bu konuyla ilgili en önemli konu başlığı, ön yargılardan uzak ve güvene dayalı bir ortamın oluşmasıdır. Bu konunun çözüm maddeleri, çok kolay çözülecektir. Ama öncelik önyargılardan uzak ve güvene dayalı bir ortamı oluşturmaktır. İnşallah yapılan çalışmalar ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalar bu ortamı sağlamak içindir. Sorunların da çözümü hemen arkasından gelecektir" dedi.

-Gündoğdu: "96 bin 500 kardeşimizin evinde bayram havası yaşanıyor"

Konfederasyon Başkanı Ahmet Gündoğdu da iki yıl önce 196 bin sözleşmelinin kadroya geçiş müjdesini Memur-Sen kongresinde verdirdiklerini, o günden beri de kalan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi mücadelesini sürdürdüklerini anlattı.

Şuanda 96 bin 500 sözleşmelinin kadroya geçtiğini hatırlatan Gündoğdu, "Bu 96 bin 500 kardeşimizin evinde bayram havası yaşanıyor. Bu havayı yaşatmada öncülük ettiği için gece gündüz taleplerimize sıcak yaklaşıp, her başbakanımıza gittiğimizde bu arkadaşlarımıza destek verdiği için Sayan Bakanımıza teşekkür ediyorum. Darısı şimdi geride kalan 4/C'liler başta olmak üzere, vekil, ebe hemşireler, TRT, gençlik spor gibi 3 bin 500 kişiyi bulan kurum sözleşmelilerinin de başına inşallah diyorum" ifadesini kullandı.

Bakan Çelik'le çalışanların sorunlarına ilişkin geniş kapsamlı bir değerlendirme yapma imkanı bulduklarını da dile getiren Gündoğdu, bunlar arasında 2005'ten sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi, vekil olarak görev yapıp, vekilliği bir yılı geçtiği halde izin hakkı olmayanlara izin, nöbetçi memur uygulamasının kaldırılması ve doğumdan sonra 1 yıl olan nöbet verilmeme süresinin 2 yıla çıkarılması gibi konu başlıkları olduğunu söyledi.

Bu konularda Bakan Çelik'le daha önceki görüşmelerinde de bir uzlaşı sağladıklarını bildiren Gündoğdu, "Artık bu uzlaşının hayata geçmesini bekliyoruz" dedi.

Gündoğdu, kurum sözleşmesi ile çalışanlara kadroya geçişte tercih hakkı verilmesi gerektiğini vurgularken, 4/C'lilerin sorunlarının da giderilmesi gerektiğini kaydetti. 4/C'lilerin kadroya geçirilmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, "İki yıl önceki 190 bine, şimdi ki 96 bin 500'e 4/C'liler başta olmak üzere diğer sözleşmelilerin dahil olması için çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber