Maliye Bakanı, memurlara 2004 yılının ilk yarısında %6, ikinci yarısında da %6 artış yapılacağını, böylece 2004 yılında memur aylıklarının ortalama bazda yüzde 13.8 artacağını söyledi.

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanı, memurlara 2004 yılının ilk yarısında %6, ikinci yarısında da %6 artış yapılacağını, böylece 2004 yılında memur aylıklarının ortalama bazda yüzde 13.8 artacağını söyledi.

Unakıtan, TBMM Genel Kurulu'nda 2004 bütçesini sunarken, Irak sorununda ve dünya ekonomisinde belirgin bir düzelme kaydedilmemesine rağmen Türkiye ekonomisinde bu yılın ilk 9 ayında yüzde 5.2 oranında reel büyüme gerçekleştiğini söyledi.

Gayri Safi Milli Hasılanın ilk çeyrekte yüzde 7.4, ikinci çeyrekte yüzde 3.7, üçüncü çeyrekte 4.9 büyüdüğünü anımsatan Unakıtan,bu yılın ilk 9 ayında tarım sektöründe yüzde 0.5 gerilime yaşandığını anlattı. Unakıtan, sanayide yüzde 6.8, hizmet sektöründe ise yüzde 6.1 oranında büyüme kaydedildiğini ifade ederek, 2003 yılının Ocak-Eylül döneminde ihracatın yüzde 30.4 artığını kaydetti.

Türkiye'nin 17 Aralık 2003 tarihi itibarıyla ihracatının 45.4 milyar dolara ulaştığını bildiren Unakıtan, Ocak-Eylül dönemindeki ithalatın ise yüzde 34.5 artışla 49 milyar dolar olduğunu açıkladı. Unakıtan, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 68.5, dış ticaret açığının ise 15.4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

2003 yılının Ocak-Eylül döneminde cari işlemler dengesinin 4 milyar dolar açık verdiğini hatırlatan Unakıtan, bu yılın ilk 9 ayında6 milyar dolar sermaye girişi yaşandığını söyledi.

Unakıtan, rezervlerde 5.8 milyar dolar artış meydana geldiğini ifade ederek, Merkez Bankası döviz rezervlerinin 5 Aralık 2003 itibarıyla 31.3 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

İŞSİZLİK

Unakıtan, bu yılın ilk ve ikinci döneminde geçen yılın aynı dönemine göre az da olsa yüksek olan işsisizlik oranın üçüncü dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.6 azalarak yüzde 9.4 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Gelecek yıl işsizliğin daha da azalacağını tahmin ettiklerini anlatan Unakıtan, ''hükümetin en önemli hedeflerinden birisi de işsizliği azaltmaktır'' dedi.

Enflasyonla mücadelenin başarı ile devam ettiğini de ifade eden Unakıtan, enflasyonun son 26 yılın en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti.

Unakıtan, kamu kesimi borçlanma gereğinin 2003 yılı sonu itibarıyla yüzde 8.7'ye gerileyeceğini belirterek, iç borçlanmada faiz oranlarının da gerilediğini hatırlattı. Faizlerdeki gerilemenin umut verici olduğunu ifade eden Bakan Unakıtan, Türkiye'nin borç-faiz sarmalından kurtulması yönündeki kararlılıklarında herhangi bir değişiklik olmayacağını vurguladı.

2004 YILI HEDEFLERİ

Unakıtan 2004 yılı hedeflerini anlatırken de enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek, kamu borç stokunun GSMH'ya oranını düşürmek, işssizliği azaltmak ve istikrarlı büyümeyi hedef alan ekonomik programın kararlılıkla ve disiplinle uygulamaya devam edeceklerini bildirdi.

2004 yılı makroekonomik büyüklükleri de Unakıtan şöyle sıraladı: ''GSMH 419.7 katrilyon lira, büyüme hızı yüzde 5, GSMH deflatörü yüzde 11.9, TEFE ve TÜFE yıl sonu yüzde 12, ihracat 51.5 milyar dolar, ithalat 75 milyar dolar.''

2004 bütçesinde bütçe giderlerinin 160.9 katrilyon lira, bütçe gelirlerinin ise 114.5 katrilyon lira öngörüldüğünü ifade eden Unakıtan, bütçe açığının 46.4 katrilyon lira, faiz dışı fazlanın da 19.8 katrilyon lira olarak planlandığını kaydetti.

Unakıtan, 2004 yılında konsolide bütçe için IMF tanımlı faiz dışı fazla hedefinin GSMH'nın yüzde 5'i olarak öngörüldüğünü belirterek, tüm kamu sektörü için hedeflenen faiz dışı fazlanın ise yüzde 6.5 olacağını söyledi.

MEMUR AYLIKLARI

Bakan Unakıtan, memur aylıklarına 2004 yılının ilk yarısında yüzde 6, ikinci yarısında da yüzde 6 artış yapılacağını belirterek, bu artışlar sonucunda 2004 yılında memur aylıklarının ortalama bazda yüzde 13.8, kümülatif bazda ise yüzde 12.4 oranında artacağını söyledi.

Memur maaşlarında yapılacak artışın enflasyon oranlarının üzerinde olacağını anlatan Unakıtan, kamu görevlilerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek tarihlerde ve iki bölüm halinde 160 milyon lira tutarında ilave ödeme yapılacağını da hatırlattı.

Ocak ayında yapılacak yüzde 6 oranındaki artışla en düşük memur maaşının 428.1 milyon liradan 454.2 milyon liraya yükseleceğini kaydeden Unakıtan, memur emeklilerinin maaşlarında ise yüzde 7.9 ile yüzde 6.4 oranında artış yapılacağını bildirdi. Unkıtan, memur emeklilerinde alt sınır aylığının 448.5 milyon liradan 483.8 milyon liraya yükseleceğini ifade etti.

"HEDEFİMİZ, YOKSULLUĞUN VE YOLSUZLUĞUN GİDERİLMESİ"

Bakan Unakıtan, demokratik rejimlerde bütçelerin temelinde ''Bütçe hakkı'' olduğunu belirtti. Bütçe hakkının ulusların egemenliklerini, kamu gelir ve giderleri üzerindeki yetkilerini parlamentonun kullanımına devretmesiyle sistemleştiğini kaydeden Unakıtan, bunun bir mali kurum olarak anayasalarla düzenlendiğini ifade etti.

Görüşülmesine başlanan bütçenin AK Parti Hükümeti'nin ikinci bütçesi olduğuna dikkati çeken Unakıtan, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti'nin 59'uncu ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2'nci Hükümeti olarak hedefimiz, ekonomik istikrarı sağlamış, rekabetçi bir piyasa yapısı oluşturmuş, sürdürülebilir bir kalkınma ortamını yakalamış ve bunun nimetlerini adil bir şekilde dağıtan, yoksulluğun ve yolsuzluğun giderildiği, özgür ve müreffeh insanların barış içinde yaşadığı, çağdaş dünya ile entegre olmuş demokratik bir Türkiye misyonunu gerçekleştirmektir.

2004 Bütçesi, bütçelerin toplum hayatındaki önem ve özelliği de dikkate alınarak, bu hedefler doğrultusunda titiz çalışmalar sonucu hazırlanmıştır.''

''Zor bir bölgede'' bulunan Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü olması gerektiğini belirten Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ülkemizi, içine düşürüldüğü istikrarsız ve dalgalı büyüme, yüksek işsizlik, dengesiz gelir dağılımı, yüksek enflasyon ve ağır kamu borç stoku gibi ciddi ve neredeyse kronikleşmiş sorunlardan kurtarmak mecburiyeti vardı. Ekonomiyi normal işleyişine döndürmek, kamu maliyesini sağlıklı bir yapıya kavuşturup kamu kesiminin mali piyasalar üzerindeki yükünü azaltarak özel kesim yatırımlarını canlandırmak ve enflasyonu düşürerek istikrarlı bir büyümeyi sağlamak bizim temel amacımız oldu.

Bu amaç çerçevesinde önce krizler sonucu tıkanmış olan ekonomiyi tekrar işler hale getirmek istedik.''

"KRİTİK BİR YIL"

2003'ün, Türkiye'nin bulunduğu bölge odaklı olmak üzere dünya için kritik bir yıl olduğunu belirten Unakıtan, ''Olmaya da devam etmektedir. Irak'ta yaşanan gelişmeler genelde dünyayı ve global ekonomiyi olumsuz etkilemiş ve etkilemektedir'' dedi.

Yılın başlarındaki gerilimli ortamın belirsizliklere neden olduğunu ifade eden Unakıtan, ancak Mart ayı ortalarındaki müdahalenin beklenenden daha kısa sürede bitmesinin iyimser beklentileri arttırdığını söyledi.

Unakıtan, jeopolitik gelişmelerden petrol ve altın fiyatlarının önemli ölçüde etkilendiğini kaydettiği konuşmasında, diğer önemli bir gelişmenin de Euro ile dolar arasındaki mücadele olduğunu ifade etti.

KÜRESELLEŞMENİN ETKİLERİ

Dünyanın her geçen gün değiştiğini, teknolojik ilerleme, finansal hareketlilik, bilgi ve işgücü akımı yoluyla giderek rekabete açık bir pazara dönüştüğünü belirten Unakıtan, ulaştırma ve haberleşme sektörlerindeki hızlı değişimlerin de ulusal pazarların dünya pazarları ile bütünlemesini kolaylaştırdığını kaydetti. Unakıtan, ticaretin serbestleşmesinin de ülkeleri birbirine daha bağımlı hale getirdiğini söyledi.

Küreselleşmenin olumlu etkileri yanında olumsuz etkileri bulunduğuna da dikkati çeken Unakıtan, zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan politikalar yerine gelir dağılımındaki çarpıklığa çözüm getiren politikalara özel bir önem ve öncelik verilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Unakıtan, küreselleşmeden soyutlanmanın mümkün olmadığını bildirerek, ''Doğru da değildir. Bu süreçte ülkelerin, iç pazarlarını genişletebilmek, uluslararası rekabette daha güçlü olabilmek ve küreselleşmenin muhtemel zararlarından korunabilmek amacıyla bölgelerindeki ülkelerle işbirliğini ve ticareti artırma gayretleri bölgesel entegrasyonların doğmasına yol açmıştır'' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber