Abant Platformu'nda Afrika'daki eğitim sistemi tartışıldı
Abant Platformu'nun 'Tecrübe ve ilhamlarıyla Afrika' konulu toplantısında Afrika'dan gelen akademisyenler, eğitim sistemindeki sıkıntıları dile getirdi
Abant Platformu'nun 'Tecrübe ve ilhamlarıyla Afrika' konulu toplantısında Afrika'dan gelen akademisyenler, eğitim sistemindeki sıkıntıları dile getirdi. YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya ise Afrika ile eğitimde işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın alt kuruluşu olan Abant Platformu'nun 'Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika' konulu toplantısının ikinci gününde Afrika'daki eğitim sistemi tartışıldı. Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Oteli'ndeki toplantıda 'Afrika'da eğitim, ihtiyaçlar, imkanlar ve alternatifler' konulu oturumda konuşan Gana Üniversitesi'nden Prof.Dr. Kofi Anyidoho kendi anadillerinde eğitimi güçlendirmeleri gerektiğini vurgulayarak, "İki hafta önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nde 2015 kalkınma döneminde eğitimin en önemli bileşenlerden biri olduğunu söylediler. Eğitimin önemli olduğunun altı çizildi. Bu sonuca varmak için bu kadar beklememiz de son derece üzücü" dedi.
Afrika'da yüksek öğretim sistemini, yoksulluk, açlık ve elektrik eksikliğini gidermek için gayret gösterdiklerini söyleyen Nairobi Amerikan Üniversitesi'nden Prof.Dr. Macharia Munene ise şöyle konuştu:
"Sorunların büyüklüğü düşünülürse büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Karşılayamazsak modern kalkınmadan uzak kalacağız. Fırsatları ve tehlikeleri ele alarak bakmamız lazım. Sanayi ve eğitim arasında bağ kopukluğu var. Araştırma malzemeleri eksik. Yeterli finansmana ihtiyaç var. Afrika'nın kaynak tabanı oldukça zengin ve nüfus itibariyle sıkıntı yok. İnsan kaynağı doğru yönetilirse doğru olacak. Gençler arasındaki işsizlik öğrencilerde motivasyonu düşürüyor. Umutsuzluk döngüsünü kırmalıyız. Diğer taraftan internetten online dersler var. Bunları güçlü olarak sayabiliriz. Sanayide fırsatları değerlendirirsek çok ciddi imkanlar söz konusu. Son 10 yıl içerisinde 500 milyon dolar eğitim yatırımı yapıldı. 26 farklı öğretim kurumu alındı. Eğitim sistemine zarar verirseniz o ülkede bütün can damarlarını kesmişsiniz demektir. Türk eğitim kurumlarının Afrika'da ki eğitim kurumlarına destek vereceğini umuyorum."
Yeni dünyada işbirliğinin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya, "Afrika teması içerisinde olmaktan memnuniyetimi ifade ediyorum. Küresel dünyanın dinamikleri var. Geçmişin hesabını yapsakta 21'inci yüzyıla bakmak zorundayız. Yepyeni dünyada bizlerin işbirliğini yaygınlaştırmamız lazım. Bu doktora olur, yüksek öğretim programları olur. Bu toplantılar fırsatlar için imkan yaratacak. Yüksek öğretim sistemimizi dünyaya entegre yapmaya çalışıyoruz. Afrika ile işbirliğine hazırız. Tanınma diye bir sorunumuz yok. Diploma ve tanınma diye bir sorunuz da yok. Bu yıl itibariyle Mevlana programımız var. Bu yıl yürürlüğe koyuyoruz. Türkiye ile bütün dünyadaki öğrenci ve öğretim görevlilerinin değişimi yaşanacak" dedi.