Doktora nöbette 'yol zorunluluğu' mahkemelik oldu

Doktora nöbette 'yol zorunluluğu' mahkemelik oldu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Haziran 2013 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Yıldırım İlçesi'nde bulunan ve Güney Marmara Bölgesi'ne hizmet veren iki ayrı bloktan oluşan Prof Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bloklardan biri Etuğrulgazi Mahallesi'nde, diğeri ise 1200 metre uzaklıktaki Siteler Mahallesi'nde bulunuyor.

DOKTORLAR YOLDA KAZA GEÇİRDİ

Toplam 137 yataklı hastanede gece görev yapan uzman hekim sayısının yetersiz olması, hastaları zor durumda bırakırken, durumu ağırlaşan vakalara müdahale etmek için bir bloktan diğerine otomobilleri ile gitmek zorunda kalan uzman hekimleri sıkıntıya sokuyor. Son 5 ayda iki uzman hekim, acil hastalara müdahale etmek için araçlarıyla diğer bloklara gitmek için yola çıkınca biri hasarlı, diğeri ise yaralamalı kazalara neden oldu.

Meslektaşlarından gelen bu sıkıntıyı Kamu Hastaneleri Birliği'ne ileten Bursa Tabipler Odası, beklediği ilgiyi görmeyince çareyi, Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmakta buldu.

Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, söz konusu hastanede görev yapan uzman meslektaşlarının gerçekten çok zor durumda olduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Hastane idaresi yeterince uzman hekim olmadığı için, sadece yatan hastalara hizmet veren B blokta görev yapan uzman arkadaşlarımızın gerekirse yatarak ve acil hizmeti de veren A bloktaki hastalara bakması yönünde karar aldı. Bu karar kapsamında doktor arkadaşlarımızı hastaneye ait araçlarla getirilip götürülmesi gerekiyor. Fakat sistem normal yürümüyor. Acil bir hastaya müdahale etmek isteyen doktor arkadaşımız çoğu zaman şoför bulamayınca kendi otomobilleri ile A Blok'a gitmek zorunda kalıyor. Bu nedenle Tekin Atak adındaki arkadaşımız yaralamalı, Seher Göktaş isimli meslektaşımız ise hasarlı kaza geçirdi. Bu olumsuzluk nedeniyle doktorlar, bakmaları gereken hastalara zamanında müdahale edemediler. Dahası sanki suçlu onlarmış gibi hasta yakınları ile karşı karşıya kalıyor. Bunları, hastane yönetimine ilettik. İlgilenen olmadı. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nde başvuruda bulunduk. Yine sonuç alamadık. Hastane yönetiminin, B Blok'ta görev yapan hekimlerin, A Blok'taki hastalara müdahale yapması koşulunu kaldırmak, hastanede gece vardiyasına kalan hekim sayısının artırılması için Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtık."

"DOKTOR SIKINTIMIZ VAR"

Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Yavuz Baştuğ ise Türkiye genelinde doktor sıkıntısı olduğunu, Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin, branş hastanesi olduğu için nöbetleri uzman hekimlerin tutması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Baştuğ, hastane yönetiminin talebiyle nöbet sorununu aşmak ve doktorları uzun çalışma saatlerinden kurtarmak için yardım sistemi oluşturduklarını söyledi.

Prof. Dr.Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde şu anda 15 uzman hekimin çalıştığını dile getiren Baştuğ, şöyle devam etti:

"A Blok'taki nöbetçi hekim acilden ve yoğun bakım servisinden, B Blok'taki nöbetçi ise yataklı servis, uyku odası ve tomografi merkezinden sorumlu. Bölge hastanesi olduğu için kışın 150-200 hasta yazın 40-80 hasta acil hizmeti alıyor. Türkiye'de Hekim sayısı az. Hekimlerimizi nasıl daha az yorarak maksimum verim elde edebileceğimizi ve hastaları daha az mağdur ederek nasıl hizmet vereceğimizi düşünerek bu uygulamayı başlattık. Yaz aylarında fazla sıkıntımız yok. Bu nedenle, Tabipler Odası'nın iyi niyetli olduğunu söyleyemem." -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber