Yerleşen, belgelerini veren, atanan, ancak göreve başlamayan kişi 1 yıl boyunca memur olamaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Şubat 2006 00:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SORU: Kıymetli memurlar net yetkilileri;

2004 KPSS puanımla 2005 Ağustos ayında ÖSYM tarafından bir kamu kurumuna memur olarak atandım. Evraklarımı teslim ettim ve daha sonra göreve çeşitli sebeplerle başlamadım. Göreve hiç başlamadan, imza atmadan, kuruma bir dilekçe sunarak göreve başlamayacağımı bildirdim ve atamam iptal edildi. Ben bir öğretmen adayıyım ve şuan ki atamalarda puanım yeterli. Müracaat etmek istiyorum. Kanunen atanmamda ve göreve başlamamda herhangi bir sakınca söz konusu mudur? Bu durumu bir an önce çözmem benim için çok önemli bir mesele. Ve hiçbir yerde herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Beni bu konuda bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum. Malumunuz atamaya müracaatlar devam ediyor ve ben elim kolum bağlı bekliyorum. İlgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" ile kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyaçları de Kamu Personel Seçme Sınavı'nı yapma ve yerleştirme işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca adayların merkezi sınav başarı puanı, kurum ve unvan tercihleri alınarak bilgisayar ortamında yapılmaktadır.

Anılan Yönetmelikte 28/03/2005 tarihli ve 2005/8714 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle, merkezi yerleştirme sonucu (B) grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanların, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamayacakları hükme bağlanarak, adayların aynı KPSS puanı ile bir defa yerleşmeleri öngörülmüştür.

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 62 nci maddesinde "İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1- Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2- Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3- Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir.
"hükmü yer almakta olup, işe başlamama halinde yapılacak işlem başlıklı 63 üncü maddesinde "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.
Başka yerdeki bir göreve atananlardan 62 nci maddedeki süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamayanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
" denilmektedir.

Ağutos 2005 döneminde KPSS sınav sonucuna göre memur olarak yerleştirmenizin yapıldığı ve evraklarınızı teslim ettikten sonra atama işleminizin gerçekleştiği ancak gidip göreve başlamadığınız ve bir dilekçe gönderdiğiniz anlaşılmaktadır. 657 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler?"hüküm uyarınca mücbir bir sebep yok ise 1 yıl süre ile Devlet memuru kadrosuna atanmanız mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, ÖSYM yerleştirmesi sonucunda atanması yapılan kişinin, mücbir sebep olmaksızın göreve başlamaması halinde 1 yıl boyunca ilgilinin Devlet memuru olma niteliği bulunmadığı, sehven atanması yapılsa bile 1 yıllık süre içinde 657 sayılı Kanunun 98 inci maddesi hükmü uyarınca görevine son verilebileceği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber