Kahramanmaraş'ta polisler dahil tüm kamu çalışanları gelecek ay psikolojik testten geçirilecek.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaras'ta polisler dahil tüm kamu çalisanlari gelecek ay psikolojik testten geçirilecek.

Türkiye'de son dönemde sikça meydana gelen polis cinnetleri ve intiharlarin önüne geçilebilmesi için ilk somut adim atildi. Kahramanmaras Valisi Ilhan Atis, polis memurlari dahil tüm kamu çalisanlarini psikolojik testten geçirmeyi planladiklarini açikladi.

Tüm illere örnek olmasi gereken uygulamaya karar verilmesinde, Adana Sakirpasa Karakolu'nda görevli polis memuru Ridvan Hakan Teberik'in (30) intiharinin önemli rolü oldu. Teberik, ayrildigi esiyle konusmak için gasp ettigi araçla 12 Aralik'ta Kahramanmaras'a gitti. Ihbari alan Kahramanmaras polisi Teberik'in içinde bulundugu araci, kentin girisinde durdurdu. Meslektaslariyla pazarlik yapan Ridvan Hakan Teberik, tabancasiyla basina ates ederek, canina kiydi. Geçen aylarda Istanbul ve Izmir'de de benzeri iki olayin meydana gelmesi Kahramanmaras Valisi Ilhan Atis'i harekete geçirdi. Vali Atis, polisler dahil tüm kamu görevlilerinin psikolojik taramadan geçirilmesi için kollari sivadi, Sütçü Imam Üniversitesi'ne bagli Tip Fakültesi Hastanesi ile ortak bir çalismaya girdi. Yeni uygulama çerçevesinde kamu görevlileri ocak ayinda tek tek psikolojik testten geçirilecek. Sorunlu oldugu tespit edilen personel tedavi altina alinarak, topluma kazandirilmaya çalisilacak.

Önce vali gidecek

200 bin kisilik polis teskilatinda bazen üzücü olaylar yasanabilecegini belirten Vali Atis, Polis Meslek Yüksek Okullari'nda, psikolojik rahatsizligi bulunan kisilerin denetlenmesinin intiharlari önleyebilecegini vurguladi.

Ilhan Atis, su bilgileri verdi:

'Bizde psikolojik rahatsizligi olanlar ayiplanir. Bu yüzden de halk arasinda Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi'ne 'deli hastanesi' denir. Benim ruh sagligimin dört dörtlük oldugunu kim söyleyebilir? O zaman demek ki, ben de deliyim. Bu tür rahatsizliklar çok normaldir. Tüm kamu kurumlarinda görev yapan arkadaslarima bir genelge gönderip, psikolojik kontrolden geçmelerini tavsiye edecegim. Bunu önce ben yapacagim. Bir psikologa gidip, koltuga oturacagim. Sivil toplum örgütlerinden destek isteyecegim. Sonra arkadaslarimizla birlikte bu isin startini verecegiz.'

Bu arada kamu çalisanlarina psikolojik test uygulamasi, uzmanlari ikiye böldü. Bazilari, çalisanlara anksiyete ve depresyonu ölçen testler yapilabilecegini söylerken digerleri uygulamayi 'imaj yaratma' ve 'politik' alarak degerlendirdi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber