Belediye sözleşmelisi, çakılı hale geliyor

Plan ve Bütçe Komisyonu raporuna göre, belediye, il özel idaresi ve mahalli idarelerde, kadroya geçirilecek sözleşmeli personelin kadroları çakılı hale getiriliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Temmuz 2013 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye sözleşmelisi, çakılı hale geliyor

 

Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen, Torba kanun teklifinde, belediye sözleşmelileri için özel düzenleme yapıldı.

SÖZLEŞMELİYE KADRONUN AYRINTILARI

1- Kısmi zamanlı olarak çalışanlar ile üniversitelerde araştırma geliştirme projelerinde çalışanlara kadro verilmemektedir.

2- Sadece 4/B'li ve 4924 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan sözleşmelilere kadro verilmektedir. Mahalli idareler dışındaki kamu kurumlarında çalışan sözleşmelilerin kadroya başvurması için 30 günlük başvuru süresi verilecektir. Bu sürede başvuranlar 60 gün içinde kadroya geçirilecek.

3- Belediye, il özel idaresi ve mahalli idare birliklerinde, 25 Haziran 2013 tarihi itibariyle, 5393/49'a göre çalışanlara kadro verilmektedir. Bunlar da kanunun yayımından itibaren 30 gün içinde yazılı olarak başvuracaklar, kurumlar da 60 gün içinde memur kadrolarına geçireceklerdir.

4- Sadece; askerlik, doğum veya ücretsiz izin nedenleriyle görevlerinde bulunmayanlar için özel düzenleme yapılmıştır. Bunun dışında daha önce 3 ay veya 9 ay veya 2 yıl çalışmış olup da kendi isteğiyle ayrılan veya sözleşmesi fesih edilenlere bir hak tanınmamıştır.

5- Sözleşmeli olarak geçirilen süreler memurlukta değerlendirilecektir.

6- Belediye, il özel idaresi ve mahalli idare birliklerinde çalışan sözleşmeliler kadroya geçirilirken çakılı hale getirilmektedir. Taslakta yer alan ibare şu şekildedir: "Birinci fıkranın (b) bendine göre memur kadrolarına atananların başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz."... Buna göre, bir sözleşmeli belediye, il özel idaresi veya mahalli idare birliğinde çalışıyor iken kadroya geçiyor ise, bu kişi hiçbir kuruma nakil yapamayacaktır.

7- Genel bütçe kapsamındaki kamu kamu kurumlarındaki sözleşmeliler kadroya geçerken, kadroya geçen sözleşmelilerin pozisyonları iptal edilecektir. Ancak aynı düzenleme belediyeler için söz konusu değildir.

İŞTE KOMİSYONDAN GEÇEN TASLAK METİN

MADDE 9- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 41- Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere;
a) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ve 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında 25/6/2013 tarihi itibarıyla çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birimde, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan memur kadrolarına, bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması hâlinde, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin vize cetvellerindeki nitelikler dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına,

b) İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde 25/6/2013 tarihi itibarıyla çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına,

bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar.

Birinci fıkrada belirtilen mevzuat hükümlerine göre çalışmakta iken 25/6/2013 tarihinde askerlik, doğum veya ücretsiz izin nedenleriyle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlar.

25/6/2013 tarihinden önce 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca çalışmakta iken 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun hükümlerine göre aile hekimliği uygulamasında görev alanlar hakkında görevlerinden ayrılmalarına gerek kalmaksızın bu madde hükümleri uygulanır.

Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, söz konusu mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz. Birinci fıkranın (b) bendine göre memur kadrolarına atananların başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.

Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmez. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç, iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınır.

Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sözleşmeli personelin atanacağı memur kadroları, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde yer alan sınıf, unvan ve derecelerine uygun olmak şartıyla, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek kurumların 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş ve memur kadrolarına atananların pozisyonları başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar ile iptal edilen pozisyonlar; unvanı, sınıfı, adedi, derecesi, teşkilatı ve birimi belirtilmek suretiyle birinci fıkrada belirtilen altmış günlük sürenin bitiminden itibaren iki ay içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu maddenin uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye birinci fıkranın (a) bendi kapsamına girenler yönünden Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı, birinci fıkranın (b) bendi kapsamına girenler yönünden ise İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber