Meclis'e stenograf olmak deveye hendek atlatmaktan zor

Haber Giriş : 01 Şubat 2006 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 yıllık üniversite bitirmiş olmak, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda başarılı olmak, dakikada 200 kelime yazabilmek Meclis'te stenegrof olabilmenin şartlarından sadece bazıları.

Meclis Genel Kurulu'nda konuşulanları tek tek kayıtlara geçirmekle mükellef olan stenograflar, belki de dünyanın en zor işini yaparlar. Bu grubun yaptığı iş aşırı derecede dikkat, sabır ve beceri istediği için, stres düzeyi de hayli yüksektir. Bundan birkaç yıl önce Meclis'teki stenografların genç yaşta yakalandığı ağır hastalıklar ve intihar vakaları haberlere konu olmuştu. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de, demokrasi ve milli iradenin tutanaklarını tutan bu önemli meslek grubuyla ilgili önemli bir yönetmelik yayımlandı. Yönetmelik, Meclis'te stenograf olabilmenin koşullarını sıralıyordu.

Buna göre Meclis stenoları, en az 4 yıllık ve sosyal bilimlerde yüksek eğitim veren bir fakülteden mezun olmak zorundalar. Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda da başarı şartı aranan stenograf adayları geçtikleri yazılı ve sözlü sınavın ardından, stenografi kursuna tabi tutulacaklar.

Kurs deyip geçmeyin, çünkü kurs bitiminde dakikada 200 kelime yazabilecek ve deşifre edebilecek bir hıza ulaşmak gerekiyor. Bu kursu başarı ile tamamlayanların ise 3 yıl boyunca stenograf yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, stenograf unvanını taşımasına izin verilebilecek. Elbette bu unvanı da taşımak için sınava girmek gerekiyor. Burada normal bir metnin yanı sıra, içinde anayasa ve Meclis içtüzüğü hükümlerinden yararlanılarak hazırlanmış metinlerle de sınav yapılacak. Evet, Meclis kürsüsünün hemen sağında yarımay biçiminde hazırlanmış masanın etrafında oturup sabırla not tutmak, daha sonra masanın altındaki dehlizde kaybolabilmeye hak kazanmanın kısa öyküsü böyle. Nasıl, Meclis'e stenograf olmak ister misiniz?

Referans Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber