Bakan Avcı'dan önemli açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün Başkent Öğretmenevinde basın mensuplarıyla biraraya geldi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Temmuz 2013 19:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Avcı: Öğretmen hangi niteliğe sahip olmalı, açıklayacağız

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün Başkent Öğretmenevinde basın mensuplarıyla biraraya geldi.

Toplantıya memurlar.net eğitim editörü Edip Üzen de katıldı.

İşte soru cevaplar

2013 yılında kaç öğretmen alınacak?

Hangi alanda kaç öğretmene ihtiyaç bulunduğuna yönelik çalışma, Bakan Nimet Baş döneminde yapılmaya başlanmış ve Bakanlığımız döneminde sonuçlandırıldı. Öğretmenlerin hangi nitelikleri taşıması gerektiğine dair strateji raporunu önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Eğitimde kalite üzerine çalışıyoruz

MEB MÜŞAVİRLERİ NE OLACAK?

KHK ile görevden alınan bürokratlar için bir şey düşünüyor musunuz?

Geçmiş yıllarda katkıları olan çok sayıda bürokrat KHK ile müşavir oldu. Onlarla da toplantı yaptık. Bundan sonra onlardan nasıl yararlanabiliriz, önerilerini istedik. Onların birikimlerinden yararlanmak istiyoruz.

SBS KALKACAK, DERSANELER KAPANACAK

SBS kalkıyor mu? Dersaneler kapanacak mı?

Dersaneler kapanacak, SBS kalkacak... Ama çocuklarımızın 4 geleceklerini sadece bir sınava tabi tutmak büyük bir yük. Bu yüzü azaltmak için çalışıyoruz. Tek bir sınav olmayacak. Çocukların sınıfta gördükleri derslerden sınavlar yapılacak, müfredat ön plana çıkacak. Test yeteneği değil, gördüğü dersten ne öğrendi, buna bakacağız. Neden peki çocukların okul başarısına bakacağız? Araştırmalar gösteriyorki okullarda yapılan sınavlar sağlıklı olmuyor, okul değerlendirmeleri birbirini tutmuyor, öğretmenler öğrencilerin bazılarına iyi bazılarına kötü not veriyor.

Biz sınavı merkezden değerlendirmeyi üstleneceğiz, denetleme yapacağız ve bir standart getireceğiz.

Sayın Başbakan açıkladı. Dersaneler kapanacak dedi. Özel eğitim kurumları olacak. Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek.

Bu konuda komisyon kuruldu, oradan çıkacak raporu değerlendireceğiz.

YÖNETİCİ ATAMADA SÖZLÜ SINAV YAPMAKTA ISRARLIYIZ

Yönetici atama yönetmeliği ne zaman çıkacak. Danıştay sözlü sınavlarda kamera ile kayıt yapılmasını istiyor. Bu çok sayıda hukuki anlaşmazlığa neden olacak. Sözlü sınav yapmada ısrarlımısınız? (memurlar.net sordu)

Yönetici atama yönetmeliğini internet üzerinden yayınlamıştık. Görüş alıyoruz. Rotasyon ve yönetmelik için 1780 görüş geldi. Yönetici atama için de çok sayıda görüş geldi. Yönetici atama işlemlerinde eleştiri alıyoruz sözlü sınav hakkında ama bu sözlü sınavdan vazgeçmeyeceğiz. (Not: Bakan Avcı yönetici atama yönetmeliğinin ne zaman çıkacağı konusunda ise tarih vermedi.)

Gezi eylemlerine katılan öğretmen ve öğrenciler için soruşturma var mı?

Bu konuda bizim talimatımıza gerek yok. İl Milli Eğitim Müdürlükleri görevini yapıyor. Aldığımız duyumlara göre bazı yönetici ve öğretmenlerin, öğrencileri gösterilere götürdüğünü öğrendik. Müdürlüklerin bizden emir almalarına gerek yok. Yasa bunlara görev veriyor zaten...

Dersaneler tam olarak ne zaman kapanacak?

Dersanelerin kapanmasıyla ilgili olarak süre ve tarih konusunda yasal düzenleme gerekiyor. Onun için kapanma tarihi belli değil. Önümüzdeki yasama dönemi başında düzenlemeyi getirmeyi düşünüyoruz.

60-66 aylıkların okula kaydında değişiklik var mı?

60-66 aylık olan çocukların okullara kaydıyla ilgili olarak sistem artık oturdu.

Üniversiteye giriş sistemi değişecek mi?

Hayır, üniversiteye giriş sistemi değişmeyecek. TÜBİTAK'la SBS gibi bir çalışmanın içindeyiz.

Eş durumu tayinlerinde il emri olacak mı?

İl emri olmayacak. Bu kadar net söylüyorum.

Bu yıl kaç öğretmen alınacak? (memurlar.net sordu)

Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu 42 bin öğretmen alınacağını belirtmişti. Bu rakam doğru. 42 bin öğretmen alınacak.

Öğretmen maaşlarıyla ilgili çalışmanız var mı?

Öğretmen maaşları konusunda, Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Öğretmen ve öğretim üyelerinin maaşlarıyla ilgili olarak Maliyeyle çalışıyoruz.

LYS'deki il başarısı neden açıklanmadı?

LYS sonuçları, hiç haketmediği şekilde iller arasında rekabet oluşturuyor. İller arasındaki başarıyı 3 öğrenci belirleyebiliyor. Sıralamanın altında olan iller alınıyor. Bu yüzden açıklanmasını istemedik.

Şube müdürlüğü için görevde yükselme sınavı yapmayı düşünüyor musunuz? (memurlar.net sordu)

Müsteşar cevaplıyor: Şube müdürlüğüyle ilgili son sınavdan sonra çok zaman geçti. Devlet Personel Başkanlığı yönetmelik değişikliği için çalışıyor. Bu konudaki hazırlığüı bekliyoruz. Genel çerçeve yönetmelik değişince sınav yapılacak ve atamalar olacak (Memurlar.net'in notu: DPB'nin yönetmelik taslağında sözlü sınav var.)

Rotasyon ne zaman olacak?

Müsteşar cevapladı: Rotasyon Ağustos'tan önce olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber