40 bin, 4/C'li aile yardımından yararlanamıyor

Seçimler öncesinde, Devlet Personel Başkanlığından sorumlu bakan olan Sayın Hayati Yazıcı, 19 Nisan 2011'de, Memur-Sen'i ziyareti sırasında "4/C'lilere aile yardımı ve çocuk yardımı ödenmesi için Bakanlar Kurulu Kararı hazırlandığını" açıklamıştı. Bu açıklamanın üzerinden 808 gün geçmiş olmasına rağmen hala aile yardımı ödeneği için Bakanlar Kurulu Kararı çıkmamıştır. Tüm kamu personeli aile yardımı ödeneği alırken sadece 4/C'liler bu ödenekten mahrum durumdadır. Maaşları zaten az olan 4/C'liler, Ramazan'dan önce, aile yardım ödeneği sözünün hayata geçirilmesini bekliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Temmuz 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
40 bin, 4/C'li aile yardımından yararlanamıyor

Bakan Hayati Yazıcı, verdiği bu sözü hatırlıyor mu?

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde işçi olarak çalışan elektrik teknisyeni, teknikeri, harita teknikeri, mühendis, bilgisayar programcısı gibi bir çok teknik personel, özelleştirme sonrasında diğer kamu kurumlarına 4/C'li olarak atanmıştır. Ancak kamu kurumlarının teknik personel ihtiyacı bulunmasına rağmen, bu personel kaloriferci, hademe, temizliçi gibi işlerle görevlendirilmiştir.

Ak Parti iktidarı öncesinde bu kişiler işsiz kalmakta iken, hükümetin tasarrufu doğrultusunda işsiz kalan bu personel 4/C'li statüsünde istihdam edilmeye başlanmıştır. Ancak bu statüdeki istihdamda; hem ücretlerde önemli bir düşüş oluşmakta, hem de görev olarak kişinin mesleki formasyonundan yararlanılmamaktadır. Oysaki diğer sözleşmeli personele kadro verilirken bu statüde istihdam edilen personelin de çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve bu personellere de aile yardımı verilmesi yerinde olacaktır.

Diğer taraftan, önümüzdeki hafta Ramazan ayı. Zaten 4/C'li oldukları için, eski işçi maaşlarına göre ücretleri düşmüş olan bu kişiler yıllardır aile yardımı ödeneği konusunda 808 gündür müjdeli bir açıklama bekliyorlar.

Bu hususu, yetkililerin dikkatine, özellikle de açıklamayı yapmış olan Sayın Hayati Yazıcı'nın dikkatine sunuyoruz...


İŞTE HAYATI YAZICI'NIN VERDİĞİ SÖZ/ 19 NİSAN 2011

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,

"4-C'li kamu çalışanlarının da bu haktan faydalanabilmesi için sürekli girişimlerde bulunduk. Biz, kamu çalışanları lehine bu kazanımları elde etmek için mücadele ederken ve mutabakat metnine imza atarken, diğer konfederasyonlardan birisi masaya hiç oturmamış, öteki ise masadan kaçmıştı. Başbakan ve bakanlara yaptığımız ziyaretlerde gündeme taşıdık. En son da 4. Olağan Genel Kurulumuz'da, Sayın Başbakan'a hitaben kürsüden ve daha sonra yaptığımız bire bir görüşmemizde bu çağrımızı tekrarladık. Bugün ziyaretimize gelen Devlet Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı, 4-C'li kamu çalışanlarını sevindirecek müjdeyi verdi. Sayın Başbakanımız ve Bakanımıza kamu çalışanları adına teşekkür ediyorum. " dedi.

40.000 Yakın 4/C'li Aile Yardımından Yararlanamamaktadır

2010 yılında yapılan toplu görüşmelerde tüm kamu çalışanlarına aile yardımı verilmesi konusunda hükümetle memur sendikaları anlaşmış, 2011 yılı başında çıkarılan kanunla sözleşmeli personelin aile yardımından faydalanması sağlanmış yalnızca 4-C'li personel, bu uygulamanın dışında tutulmuştu.

2011 seçimleri öncesinde, Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu Bakan Sayın Hayati Yazıcı, bu duruma dikkat çekerek, yapılan ayrımcılığın sona erdirileceğini, 4-C'li personelin aile yardımından faydalanması için gerekli Bakanlar Kurulu Kararının hazır olduğunu açıklamıştı. Bu hususlar hakkında, Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN tarafından, "4-C'li çalışanlar kadroya geçirilmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır?, 4-C'li personelin aile yardımından faydalanması için gerekli bakanlar Kurulu Kararı ne zaman çıkacaktır?" sorularının yazılı olarak cevaplandırılması için Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'a soru önergesi verilmişti.

Bu soru önergesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönlendirilmesi üzerine Devlet Personel Başkanlığının 16/11/2011 tarih ve 21575 sayılı yazısı ile cevap verilmiştir.

Devlet Personel Başkanlığının açıklamasında yer alan "657 sayılı kanunun 4.maddesinin (C ) fıkrasına göre istihdam edilen geçici personelin aile yardımından yararlandırılmasına yönelik Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan Bakanlar Kurulu karar taslağı 04/04/2011 tarihli ve 7345 sayılı yazı ile Başbakanlığa gönderilmiştir." şeklindeki cevaba göre Sayın Hayati Yazıcı'nın açıklamasının üzerinden 808 gün geçmesine rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir.

Kamu çalışanlarının tamamının ve sözleşmeli personelin yararlanabildiği aile yardımından, 40.000 yakın 4/C'li çalışan yararlanamamaktadır. Esasında; Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasanın118/ ek 8. maddesi; "Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneğinden veya başka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneği, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir." şeklinde ki hükmü gereği 4/C personele aile yardımı ödeneği verilmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber