Kaybolan meslekler bu müzede hayat buluyor
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde Hakan Gürüney'in şahsi gayretiyle kurduğu müze, ada tarihine ışık tutuyor.
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde Hakan Gürüney'in şahsi gayretiyle kurduğu müze, ada tarihine ışık tutuyor. Müzede yıllar önce yapılan ancak unutulmaya yüz tutmuş semercilik, terzilik, fıçıcılık gibi mesleklere ait malzemeler ile berber, marangoz, bakkal gibi mesleklere ait objeler sergileniyor.
İstanbul'da yaşayan işadamı Hakan Gürüney, ilk 1992 yılında geldiği Bozcaada'da farklı gördüğü deniz kabuklarını toplamaya başladı. Yaz dönemlerinde geldiği adada bu koleksiyonunu genişleten Gürüney, daha sonra bir yazlık satın alarak yazları Bozcaada'da yaşamaya başladı. 1998'de İstiklal Caddesi'ndeki bir sahaftan Bussiere'in Tenedos gravürünü ve 4 adet 1915 yılından kalma siyah/beyaz kartpostalı satın alarak adayla ilgili materyaller biriktirmeye başlayan Gürüney'in bu merakı zamanla büyüdü. Bozcaada ile ilgili her türlü fotoğraf, kartpostal, kitap, posta damgaları, harita ve gravür, bağcılık ve şarapçılıkla ilgili objeler, etnografik eserler, Osmanlıca, Türkçe, Yunanca, Fransızca, İtalyanca, İngilizce belge ve dokümanlar, fosil ve deniz kabuklarından oluşan çok geniş bir alanda toplamı 5 binden fazla malzeme edinen Gürüney, 2006 yılında Bozcaada Kaymakamlığı ile yaptığı protokolün ardından ilçede bulunan 1874 yapımı bir binayı müze haline getirdi.
2 katlı binanın zemin katında 1925-1965 yılları arası Bozcaada'da günlük hayata yönelik mekanlar, ikinci katta ise bağcılık ve şarapçılık tarihi, unutulmaya yüz tutmuş meslekler ile halen yapılan mesleklere ait eski el aletleri sergileniyor. Birçok Bozcaadalı ile yüz yüze yapılan röportajlar da yine müzede teşhir ediliyor.
Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi, yaz dönemlerinde ziyaretçi kabul ediyor. Müzeyi, Gürüney'in babası Naci Gürüney işletiyor. Müzedeki birçok eserin paha biçilemeyecek hatıralar olduğunu söyleyen Gürüney, "Müzede Bozcaadalı vatandaşların hatıraları, savaşa katılan ülkelerin askerlerine ait hatıralar, Bozcaada'da yaşayan Rumlara ait dini objeler, Bozcaada denizcilik tarihinden objeler, Ara Güler tarafından çekilmiş ada fotoğrafları, Bozcaada'ya ait Osmanlı İmparatorluğu döneminde yazılmış belgelerin fotokopileri yer alıyor. Zemin katta ise Bozcaada'nın şarap tarihine dair objeler, eski meslekler, mesleklerde kullanılan eski eşyalar, Bozcaada esnafına ait objeler yer alıyor" dedi.