Torba Kanun bazı memurların torbalarını iyi dolduracak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Temmuz 2013 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba Kanun bazı memurların torbalarını iyi dolduracak

Bu yazımızın kaleme alındığı anlarda Genel Kurulda görüşülen Torba Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının bazı memurlarına sistemi bozma pahasına mali yönden önemli ayrıcalıklar getiriliyor.

Kamuoyu tarafından eşit işe eşit ücret kanunu olarak bilinen 666 sayılı KHK ile bazı ballı görevlerin ayrıcalıklı hali kaldırılmıştı. Hatırlayacak olursak 666 sayılı KHK öncesinde SGK'nın Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan kadrolara asalaten veya vekâleten atanan ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde fiilen çalışan doktor, diş hekimi ve eczacılara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 700'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilmekteydi. Ancak, 666 sayılı KHK bu düzenlemeyi kaldırmıştı.

İşte Torba Kanunla yapılan değişiklikle sistemi bozma pahasına tekrar eski düzen geri getiriliyor. Diğer kurumların benzer durumda olan personeli için ne yapılacak? Özellikle yönetici personelinin mağduriyetinin önlenmesi için etik dışı formüller (basına yansıdığı kadarıyla) bulmaya çalışan Sağlık Bakanlığı bu işin bu kadar basit olduğunu bilseydi, hiç etik dışı formül arayışına gider miydi? Elbette gitmezdi.

Ancak, 666 sayılı KHK ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının diğer personelinin mali haklarında çok ciddi tırpanlama yapılmıştı. Şimdi bu personelin hakları nasıl iade edilecek? Bunlar talepte bulunurlarsa haklı değiller mi? Mali hakları ellerinden alınmış binlerce SGK çalışanı bir kenarda dururken siz bir avuç personel için sistemi değiştirirseniz gelecek talebe karşı duramazsınız.

Yapılan düzenlemede neler var?

Torba Kanun taslağının 38 inci maddesi şu şekildedir:'16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

'Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan kadrolara asalaten veya vekâleten atanan ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde fiilen çalışan doktor, diş hekimi ve eczacılara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 700'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilir.'

Yapılan düzenlemeyle yönetici kadrolarına atanan doktor ve eczacıların kıyak ek ödemeleri devam edecek. Sağlık Bakanlığındakiler yönetici değil mi? Onlarda doktor ve eczacı kökenli. O zaman onların günahı nedir? Bir avuç personeli memnun etmek için milyonları rahatsız etmek doğru mudur?

Yapılan düzenlemenin mali getirisi

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber