Denizden çıkanlar Bakan Bayraktar'ı şaşırttı/ Video

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Boğazı’nda yapılan temizlik çalışmalarına katıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2013 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Boğazı'nda yapılan temizlik çalışmalarına katıldı. Yarım asırlık bir şişeden lavaboya kadar denizden çıkan çöpler, Bakan Bayraktar'ı şaşırttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Üsküdar Belediyesi, İstanbul Boğazı'nda deniz yüzeyi ve deniz dibi temizliği başlattı. Temizlik çalışmalarının startı Üsküdar İskelesi'nde yapılan törenle verildi. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Boğazı'nda kirliliğin yüzde 30'unun yalılardan veya gemilerden atılan çöplerden kaynaklandığını, bir kısmının da derelerden ve akıntıyla gelen çöplerden kaynaklandığını söyledi. Geçmişte İstanbul Boğazı'nın çok daha kirli olduğunu anlatan Bayraktar, “8 tane çöp toplama teknesini kiraladık. Dalgıçlarla birlikte hem yüzeyde hem de dipte çöpleri toplayacağız. Ama bunlar yeterli değil” dedi.

Kanalizasyon sularının arıtılmadan denize ulaşmamasını hedeflediklerini kaydeden Bayraktar, “İnşallah 2023'e kadar tüm belediyelerin atık sularını arıtacağız. Bir kısmını arıtarak bahçelerde kullanacağız, bir kısmı da denizlere akacak. Ama mutlaka arıtılacak bunlar. Çöplerde, katı atıklarda, elektronik atıklarda ayrışmayı yapmak için kadınlara çok büyük görev düşüyor” diye konuştu.

Bakan Erdoğan Bayraktar, şu anda temiz denizde, mavi bayrakta Türkiye'nin dünya üçüncüsü olduğunu da ifade ederek, “Bugün artık bütün gemileri online olarak elektronik sistemle izliyoruz. Boğaz'dan zararlı maddeler taşıyan tankerler geçiyor. Bunlar Boğaz için çok büyük tehlike. İstanbul Boğazı hem İstanbul'un inci gerdanlığı, hem de dünyada deniz trafiğinin çok yoğun olduğu bir kanal. İkinci bir kanal da açılınca bu zenginleşecek” şeklinde konuştu.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ VE İSTANBUL TRAFİĞİ

İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye karşı çıkanlar olduğunu kaydeden Bayraktar, “Üçüncü Boğaz Köprüsü'nü yapıyoruz, karşı çıkanlar var. İstanbul'da trafik sıkıntısı var. Avrupa'dan gelen trafiği İstanbul'un içine sokmadan Anadolu'ya, Ege'ye nasıl aktarırız bunun hesabını yapmak durumundayız” diye konuştu. Bayraktar, kiralanan 8 adet çöp toplama teknesinin İstanbul Boğazı'nı çok daha temiz hale getireceğini ifade ederek, “Bunları artıracağız. Denetimlerimiz de devam edecek” dedi.

Bayraktar, konuşmasının ardından İstanbul Boğazı'nda kıyı temizleme araçları ve deniz süpürme tekneleri ile yapılan temizlik çalışması hakkında bilgi aldı. Bayraktar, deniz dibindeki dalgıçların çektikleri görüntüleri de izleyerek, dalgıçlarla irtibat kurdu. Temizlik çalışmaları sırasında bulunan yarım asırlık bir şişeyi de gazetecilere gösteren Erdoğan Bayraktar, “Maden suyu şişesi. 1960'da denize atılmış. Denizin dibinden dalgıçlar çıkardı” dedi.

İstanbul Boğazı'nı temizlemek için kiralanan temizlik gemilerini de gezen Bayraktar, temizlik çalışmalarını izledi.

Öte yandan çalışmalar sırasında denizden laptop, cep telefonu, lavabo ve araç lastikleri gibi çok sayıda çöp çıktı. Denizin dibinden çıkan çöpler Bakan Bayraktar'ı bile şaşırttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber