Güler, sınırdışına çekilme ile ilgili rakam verdi

İçişleri Bakanı Muammer Güler, çözüm süreci çerçevesinde terör örgütü mensuplarının geri çekilmesiyle ilgili, "Bizim beklentimizin altında sayı var" dedi, çekilenlerin ne kadar karşılık geldiğini açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2013 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güler, sınırdışına çekilme ile ilgili rakam verdi

İçişleri Bakanı Muammer Güler, çözüm süreci çerçevesinde terör örgütü mensuplarının geri çekilmesiyle ilgili, "Bizim beklentimizin altında sayı var ama hareket halinde oldukları, zaman içinde tamamlanacağı söyleniyor. Biz de bekliyoruz. Yüzde 20'lere yaklaştığını tahmin ediyorum'' dedi.

Meclis'te gezetecilerin çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Güler, karakol yapımına ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine, devletin ihtiyaç duyduğu yerde karakol yapacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Son dönemlerde karakollarla ilgili protestolarda da dile getirilen, sanki devlet orada durup dururken karakol yapıyormuş gibi... İhtiyaç olursa yapılır. Özellikle hudut bölgelerinde ihtiyaç duyulan karakollar da yapılabilir. Ama burada yapılan ilave karakollar değildir. Biz şu anda Doğu ve Güneydoğu'da mevcut karakolların ya güçlendirilmesi ya da eski olanı yıkıp hemen yakınlarına yeni karakol binası yapıyoruz. Lice Kayacık Köyü'nde yapılmakta olan da oydu. Mevcut karakolun yanına yeni bir karakol yapılıyor, o karakol yıkılıp veya başka bir hizmet için verilecek, yenisine geçilecek. Ama biz buna rağmen Doğu ve Güneydoğu'da karakol sayısını azalttığımızı söyledik. Bu ihtiyaçların seyrine göre karar verilen bir şeydir. Ama hudutlarda elbette karakol da kalekol da yapacağız. Ama zaten Türkiye olarak Suriye, İran ve Irak sınırlarında sınır güvenliğini sağlamak için ilave ihtiyaçlarımız var. Sınır fiziki güvenlik sistemi olarak yıllardır uygulanagelen bir sistem var. Bu sistem dahilinde elbette karakolları da güçlendireceğiz."

Güler, Lice'deki soruşturma kapsamında iki mülkiye müfettişi ve iki Jandama Genel Komutanlığı müfettişinin incelemelerini bitirmek üzere olduğunu belirterek, "Adli soruşüurma da yapıldı. Orada farklı gerçekler de ortaya çıktı. Onu da kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

"Siyasi bağlantıdan söz etmiştiniz?" denilmesi üzerine Güler, "Elbette bağlantılar açıkça ortaya çıkacak, onları bekliyoruz, hangisi olduğunu. Ama olayın gerisinde başka bir takım gerçekler olduğu da ortaya çıktı. Yürütülmekte olan hint keneviri ekimiyle ilgili daha önce yaptığımız operasyonlarda mani olmak isteyen insanlar da oldu. Bunların artık Türkiye'nin gündeminden çıkmasını istiyoruz. Bizim uyuşturucuyla olan mücadelemiz kesintisiz devam edecektir" diye konuştu.

Güler, "Başbakan grup toplantısında uyuşturucuyla bağlantılı siyasetçilerden bahsetti" denilmesi üzarine, "Açıklarız inşallah" karşılığını verdi.

"Normalleşmeyi hedefliyoruz"

Köy korucularının emekliliklerinin iyileştirilmesine ilişkin Torba Kanun Teklifi'nde düzenleme yapılması konusunda Güler, şunları söyledi:

"Köy korucularının terörle mücadelede şimdiye kadar çok önemli faaliyetleri oldu. Biz bu insanlara çok şeyler borçluyuz, geçmişte önemli görevler yaptılar, çok sayıda şehit verdiler, gazileri var. Onların hizmetini bir anda yok sayamayız. Ama koruculuk müessesesiyle ilgili zaman içinde ihtiyaçlara göre belki yeni bazı durumlar ortaya çıkabilir. Yapılan emekliliği teşvik değil ama emekliye aykrılmak isteyenler için elbette bir imkan doğsun. Onlar içinde emekliliğini kazanmış çok insan var. Bu paralarla emekli olmak istemiyorlar. Zaman içinde maaşlarına da belki iyileştirmeler düşünülebilir. Yeni köy korucusu almıyoruz zaten, ihtiyacımız da yok. Bunların belli kadrosu var, hatta bir çok yerde boş olan kadroları doldurmadık. Biz şu anda köy koruculuğu müessesesinin kaldırılması, tasfiyesini şu anda kesinlikle düşünmüyoruz. Ama zaman içinde dönüşüm olabilir. Boşalanlar yerine ihtiyaç olursa alırız, henüz böyle bir ihtiyaç görünmüyor. Normalleşmeyi hedefliyoruz. Bizim amacımız normalleşme... Zaten İl İdaresi Kanunu'na göre yaptığımız protokolde de valiler, ihtiyaç duydukları takdirde silahlı kuvvetlerden yardım alma durumunda kalacak. Biz mevcut güvenlik güçlerimizle emniyet ve asayişi sağlayacağımız bir ortamın yaratılmasını istiyoruz."

Güler, çözüm sürecinde tıkanma olup olmadığı sorusuna, "Bizim beklentimizin altında sayı var ama hareket halinde oldukları, zaman içinde tamamlanacağı söyleniyor. Biz de bekliyoruz. Yüzde 20'lere yaklaştığını tahmin ediyorum. Ama birinci aşamanın tamamlanıp ikinci aşamaya geçilmesi için birinci aşamanın şartları yerine getirilmeli. Silahlı unsurlar hudut dışına çıkacak dedik" diye cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber