HSYK, yetişkin gibi yargılana 'çocuk' mahkumu haklı buldu

Tekirdağ'da 2008 yılında 18 yaşından küçük olmasına rağmen hırsızlık suçlarından yetişkin gibi yargılandığı iki ayrı davada 5 yıl 8 ay hapis cezası alan ve yetişkinler cezaevinde kalan Nurettin Akyıldız, HSYK tarafından haklı bulundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Temmuz 2013 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK, yetişkin gibi yargılana 'çocuk' mahkumu haklı buldu

Diyarbakırlı Nurettin Akyıldız, 18 yaşından küçük iken 2008 yılında Tekirdağ'ın Kumbağ Beldesi'nde hırsızlık yaptığı iddiasıyla 2 arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı.

18 yaşından küçük olduğu için Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne götürülmesi gereken Akyıldız, Çerkezköy ilçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek ifadesi alındı. Yaş konusunda polislerle tartıştığı için dövüldüğünü öne süren Akyıldız, polis tarafından alınan 2 günlük ek gözaltı süresinden sonra doktora çıkarıldı. Nurettin Akyıldız, kendisinin zorlaması ile doktordan dövüldüğüne ilişkin rapor alarak adliyeye çıkarıldı. Adliyede savcının önüne çıkarıldığında yaş ile ilgili talebini savcıya da ilettiğini söyleyen Akyıldız, sevk edildiği mahkemede çocuk olduğunu söylemesine rağmen hakim tarafından tutuklanarak Çocuk Cezaevi yerine Tekirdağ Kapalı Cezaevi'ne konuldu.

Cezaevinde ilgili makamlara dilekçeler yazarak çocuk olduğunu, yasadaki haklarından yararlanmak istediğini söyleyen Nurettin Akyıldız'ın dilekçeleri reddedilirken, başka bir hırsızlık davasından yargılandığı Çerkezköy 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde de yetişkin muamelesi görüp ceza aldı.

2 ayrı davada 5 yıl 8 ay hapis ve 15 bin lira para cezası alan Akyıldrız, Çerkezköy Kapalı Cezaevi ve Kırklareli E tipi cezaevlerinde toplam 2 yıl 9 ay kaldıktan sonra Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, cezasını fazladan yattığını belirten dilekçesinden sonra mahkeme kararı ile 11 Mayıs 2011 tarihinde tahliye edildi.

Cezaevindeyken çıktıktan sonra kendisini yetişkin gibi sorgulayıp yargılayan hakim ve savcıların peşini bırakmayarak defalarca dilekçe yazan Nurettin Akyıldız son olarak Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) başvurdu.

BİMER başvurusundan sonra ifadeye çağrılan Nurettin Akyıldız, elindeki belge ve mahkeme kararları ile ifadesini verdi ve belgeleri ilgili makamlara teslim etti. Cezaevinde gördüğü şiddet ve psikolojik baskı nedeniyle, 'Askere elverişli değil' raporu da aldığını söyleyen Nurettin Akyıldız'ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'ya yaptığı son şikayet kabul edildi.

HSYK Genel Kurulu kararında, Akyıldız'ın Çerkezköy 1. ve 2. Asliye Ceza Mahkemelerinde yargılandığı davalarda, kendisine müdafi tayin etmemek, psikolog ve sosyal çalışmacı görevlendirmemek ve çocuk mahkemesinde yargılanması gerektiğini gözetmemek gibi sanık haklarından mahrum bırakmak şikayetleri ile kurula başvurduğu belirtilerek, şöyle konuştu:

"Dilekçe ve eki evrak kapsamı ve ilgili dosyanın incelenmesinden söz konusu kararların yerinde olmadığı, öne sürülen iddianın incelenmek durumunun açıklığa kavuşturulması gerektiği anlaşılmıştır. Müşteki Nurettin Akyıldız'ın itirazının kabulü ve Çerkezköy 1 ve 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi ilgili hakimleri hakkında, dilekçe ve iki evrak kapsamındaki iddialar inceleme sırasında ortaya çıkabilecek sair hususlarla ilgili olarak keyfiyetin muhakkik tarafından incelenmesi hususunda Kurul başkanına teklifte bulunmasına oy çokluğu ile karar verildi."

Nurettin Akyıldız, gözaltına alınırken, savcıya çıkarılırken, mahkemede yargılanırken defalarca ilgili makamlara çocuk olduğunu ve yasadaki mevzuatlardan yararlanmak istediğini söylemesine rağmen yetişkin gibi muamele görüp yargılandığını belirterek, "Bana yargılanma döneminde ve cezaevinde şiddet uygulandı ve psikolojik baskı kuruldu. Bimer'e yaptığım başvuruda başıma gelen olayları tarih ve saatlerine göre tek tek belgeleyerek verdim. Sonunda HSYK haklı olduğumu kabul etti. Yasal haklarımı kullanarak bu eşin peşini bırakmayacağım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber