KPSS ile yerleşen adaylardan belge istenemez

2012'de Yönetmelik ile yasaklandığı halde kurumlar adaylardan hala belge istiyorlar.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Temmuz 2013 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS ile yerleşen adaylardan belge istenemez

KPSS 2013/1 yerleştirmeleri yapıldı ve sonuçlar açıklandı. Sonuçların ardından kurumlar kendi kadrolarına yerleşen adaylardan Yönetmeliğe aykırı olarak atamada kullanmak için askerlik, adli kayıt, sağlık raporu gibi belgeler istemektedirler.

İlgili mevzuat hükmü

KPSS Yönetmeliği olarak bilinen Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in "Adayların başvurmaları ve atanmaları" başlıklı 25'inci maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Adaylar, yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına, Tercih Kılavuzu'nda yazılı olan belgeler ve KPSS Sınav Sonuç Belgesi ile birlikte atanmak üzere süresi içinde başvururlar.

Atamasının yapılması uygun görülen adaylar, atama işlemleri yapılmadan önce, kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan atama başvuru formunda kimlik, adli sicil, askerlik durum ve sağlık beyanında bulunurlar. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kimlik, adli sicil, askerlik ve sağlık durumu hususlarında adaylardan yazılı beyanları dışında ayrıca bir belge talep edilmez. Adayların kimlik beyanlarının doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden veya doğrudan nüfus cüzdanı kontrol edilerek teyit edilir. Adayların askerlik ve adli sicil beyanlarının doğruluğu idare tarafından yetkili askeri ve adli mercilerden teyit edilir. Adayların atama işlemleri, atama başvuru formunda belirtilen bilgilerin teyidi sürecinin tamamlanması beklenmeksizin devam ettirilir."

Kurumlar kırtasiyecilik huyundan vazgeçmeli

Mevzuatta da görüldüğü üzere kurumlar, yerleşen adaylardan yukarıda belirtilen belgeleri isteyemezler. Çünkü istenilen belgeler ile öğrenilecek olan bilgiler zaten adayın TC kimlik numarası ile internet üzerinden veya kurumlar ile yazışarak öğrenilebilmektedir.

Eğer adaylar yine para vererek ve kağıt israfı yaparak bu belgeleri verecekse o zaman e-devlet uygulamaları için niye o kadar masraf-emek harcandı ki? Ayrıca devletin o kadar kaynağı varken, henüz işe başlamamış adaylara ek bir masraf çıkarmanın gereği nedir?

Adaylar kurumları uyarmalı

Şu an gözümüze çarptığı kadarıyla DSİ Genel Müdürlüğü ve TKİ Genel Müdürlüğü resmi sitelerinde yerleşen adaylardan bir sürü evrak talep edilmiştir. Bu iki kurum gibi diğer evrak talep eden kurumlara yerleşen adaylar da kurumlarını yukarıdaki Yönetmelik hükmünden haberdar etmelidir.

Evrak verilmezse kurum atama yapmaz mı?

Adaylar Yönetmeliğe uygun olarak hareket ettiği sürece kurum keyfi olarak atama yapmama gibi bir durum olamaz.

Hatta sistemden ve güncel mevzuattan uzak kalmış kurum personel birimi yetkililerinin, adaya tepki vermek yerine adaya teşekkür etmeleri daha uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber