Sanal aleme alternatif muhafazakar sözlük

Ünlü Fransız düşünür Descartes’ın kendisi kadar ünlü özdeyişinden (Cogito ergo sum: Düşünüyorum o halde varım) esinlenerek adını alan Cogito, küfürsüz, hakaretsiz, tanım ve bilgiler vaad ediyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Temmuz 2013 17:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sanal aleme alternatif muhafazakar sözlük

Yaklaşık üç yıl önce kurulan Cogito Sözlük, üniversite öğrencisi ve mezunu yüzlerce kişiye ev sahipliği yapan mizah ağırlıklı bir genel kültür sitesi. Gündeme dair gelişmeler, kültür-sanat paylaşımları, mizahi tespitler ve siyasi yorumların yer aldığı sitede şu ana dek on binlerce farklı konuda 800 bin tanım bulunuyor. Cogito Sözlük'ün kurucusu Birol Şanlı STAR'ın sorularını cevapladı...

-Cogito'nun yolculuğu nasıl başladı?

İnteraktif sözlük hayatımıza 14 yıl önce Ekşi Sözlük ile girdi. Cogito'nun yola çıktığı 100 kişilik ekibin çeşitli sözlüklerde yazarlık tecrübesi zaten mevcuttu.

-'Muhafazakar' kavramını açmak lazım belki de...

Bizim muhafazakarlık anlayışımız Müslüman, Hristiyan, Musevi, Ateist, Deist, Agnostik ayrımı yapmaksızın her türlü inanç veya görüşün saygıyla kendini ifade edebileceği bir ortam yaratmaya dayanıyor. Bu yüzden Hilal veya Kubbe Sözlük değil adımız.

-Mizah ve argo dengesini nasıl kuruyorsunuz?

Mizah üzerine bir şeyler ortaya koyacaksanız Nasreddin Hoca'ya, Direktör Ali Bey'e, Teodor Kasap'a, Ali Fuat Bey'e, Ziya Paşa'ya, Cemil Cem'e duyduğunuz kadar Rıfat Ilgaz'a, Aziz Nesin'e, Neyzen Tevfik'e, Orhan Boran'a da saygı duymak lazım. Ama günümüzde küfürsüz, argosuz mizah olmaz düşüncesi tabulaştı.

-Ya bu sözlüklerden hasıl olan fayda?

Bu sözlükler eğlenirken sosyalleşme imkanını sunuyor. Cogito'da kaliteli mizahi tespitler, sıcak arkadaşlığın mevcut olması ise ayrı bir güzellik.

Sözcükler bazen bir dalgakıran etkisi yaratır

Yapısı itibariyle internet zaten tekinsiz bir mecra. Ama kıyas yaparsak sözlükler, yapısı gereği Twitter veya Facebook gibi sosyal ortamlardan daha güvenli. Çünkü interaktif sözlük yazarlarının çoğunluğu mektep medrese görmüş gençlerdir. Seçtikleri kullanıcı adının ardına sığınarak hassas oldukları bir konu hakkında yaşadıkları patlamayı kelimelerle ifade etmeseler, belki de farklı yollara başvuracaklar. Bu bakımdan sözlükler aslında bir nevi dalgakıran gibi düşünülebilir.

Yüzde 100 doğru bilgiyi kimse garanti edemez

Neye niçin tepki gösterdiğini bilmeksizin diğer yazarların hassasiyetlerine taarruz eden 'troll' hesaplardan beslenen iğrenç sözlükler var. Cogito olarak bu gibi şeylere izin vermiyoruz. Eşiyle, çocuğuyla, dostuyla, patronuyla herkesin her konudaki fikri gönül rızasıyla okuyabileceği bir ortam sunuyoruz. Biz de sonuç itibariyle bilgilerin yüzde 100 doğru olduğunun teminatını veremiyoruz. Anlık etkileşim dolayısıyla güvenli bilgi mevzusu da zaten internetin kendisiyle alakalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber