Torba kanunda, son 4 günlük görüşme sonuçları

Meclis, torba kanun teklifini görüşmeye devam ediyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Temmuz 2013 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba kanunda, son 4 günlük görüşme sonuçları

SGK'DA ÜST YÖNETİME ATANAN DOKTORUN EK ÖDEMESİ

Torba kanun teklifinin 38. maddesi, SGK'da üst yönetim kadrolarına atanan doktor ve eczacıların ek ödemesine ilişkindi. Yapılan düzenleme, SGK'da GİH üst yönetim kadrolarına asaleten veya vekaleten atanan doktor, diş hekimi ve eczacılara yüzde 700'e kadar ek deme verilmesini öngörmektedir. Madde aynen kabul edilmiştir.

POMEM'DEKİ ÖĞRENCİNİN SİGORTASI

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde (POMEM) eğitim gören öğrencilerin eğitim gördükleri süreçte sigortalılık ve genel sağlık sigortası haklarından istifade etmelerine imkân veren bir düzenlemeyi içeren 40. madde aynen kabul edilmiştir.

28 ŞUBAT'TA ATILAN MEMURLARIN SİGORTA PRİMLERİ

1999 ila 2005 yılları arasında çalışmakta iken görevlerinden çıkarılanlar, memuriyetlerinin sona erdiği tarihten 2006 yılına kadar geçen süreye ait sigorta primlerinin ilgili kamu kurumlarınca ödenmesini öngören düzenlemenin süresi uzatıldı. Bu durumda olanlar, 31/12/2013 tarihine kadar başvurmaları halinde aynı imkandan yararlandırılacaktır.

KOPYA ÇEKEN 4 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANACAK

ÖSYM'nin teşkilat kanununun 10. maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Yapılan değişikliğe göre, Bireysel veya toplu olarak kopya çekenler 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılacak. Bu düzenleme aynen kabul edilmiştir.

ÖSYM SINAV GÖREVLİLERİNE YIL ÜCRETİ

Memuriyet mahalli dışında bir yere gönderilen sınav görevlilerine, yol ücreti verilecek. Bu düzenleme aynen kabul edilmiştir.

KAMU DENETÇİLİĞİNE GÖREVLENDİRME

Kamu Denetçiliği kurumuna 2+2 yani toplamda 4 yıl süreyle geçici görevlendirme imkanı sağlayan düzenleme aynen kabul edilmiştir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA DÜZENLEME

Kanunun yürürlük süresini erteleyen düzenleme aynen kabul edilmiştir. İlgili hüküm şu şekildedir:

MADDE 56- 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) 6 ve 7 nci maddeleri;
1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,
2) 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,
3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,"

KKTC'DE TEDAVİ İMKANI

Genel Kurulda torba kanuna yeni bir madde eklenmiştir. Eklenen madde şu şekildedir:

“d) Bu fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında veya bunların dışında herhangi bir nedenle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan ve Türk vatandaşı olan genel sağlık sigortalılarının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin,”

Bu madde KKTC'de bulunan Türk Vatandaşlarının tedavi giderlerinin karşılanacağını göstermektedir. Ancak bu fıkra gereğince sağlanan sağlık hizmetlerinin Kurumca karşılanacak bedelleri yurt içinde sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına ödenen tutarı geçemez ve bu sağlık hizmet sunucularına ödenen tutan geçen kısım, birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında bulunanlara ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, kişilerin kendilerince karşılanır. Bu kişilerin 65 inci madde hükümlerine göre yapılacak giderleri karşılanmaz

1990 YILINDAN BU YANA, KILIK KIYAFFETN DOLAYI ATILAN MEMURLARA AF

Aşağıdaki önerge, Meclisin 6 Temmuz tarihli birleşiminde kabul edilmiştir. Detaylar için tıklayın.

"657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi aday memur statüsünde görev yapmakta iken 1/1/1990 ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasında 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (g) alt bendinde yer alan fiili işlediği gerekçesiyle anılan Kanunun 56 ve 57 nci maddeleri uyarınca disiplin cezası veya olumsuz sicil almış olmaları nedeniyle memurlukla ilişiği kesilip asli memurluğa atanamayanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde eski kurumlarına müracaat etmeleri halinde, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları koşuluyla kurumlarında daha önce işgal ettikleri aynı veya benzer unvanlı kadrolara iki ay içinde atanırlar."

AFLA ÖĞRENCİ OLANLAR, MEMURLUĞA BAŞVURDUĞUNDA YAŞ ŞARTI ARANMAYACAK

Aşağıdaki önerge, Meclisin 6 Temmuz tarihli birleşiminde kabul edilmiştir. Madde ile, disiplin cezaları nedeniyle üniversitelerle ilişiği kesilmiş olup, 2547 sayılı Kanunun geçici 40 ıncı, geçici 43 üncü, geçici 45 inci, geçici 46 ncı, geçici 48 inci, geçici 50 nci, geçici 56 ncı ve geçici 58 inci madde hükümlerinden yararlanmak suretiyle önlisans veya lisans öğrenimini bitirmiş olanlar ile 31/12/2015 tarihine kadar bitirecek olanlar için iki yıl süreyle kamu görevlilerine giriş için ilgili mevzuatında öngörülen yaş şartının aranmaması amaçlanmıştır.

"4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa atıf yapan Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre aldıkları disiplin cezaları nedeniyle yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilip, anılan Kanunun geçici 40 ıncı, geçici 43 üncü, geçici 45 inci, geçici 46 ncı, geçici 48 inci, geçici 50 nci, geçici 56 ncı ve geçici 58 inci madde hükümlerinden yararlanmak suretiyle önlisans veya lisans öğrenimini söz konusu maddelerde öngörülen şartlar dâhilinde; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bitirmiş olanlar için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle, 31/12/2015 tarihine kadar bitirecek olanlar için ise öğrenimlerini bitirdikleri tarihten itibaren iki yıl süreyle, kamu görevlilerine giriş için ilgili mevzuatında öngörülen yaş şartı aranmaz."

DEFTERDARLIK UZMANLIĞI İLE VERGİ MÜFETTİŞLİĞİNDEKİ DÜZENLEMELER KABUL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında, defterdarlık uzman yardımcılığı ve vergi müfettiş yardımcılığına giriş şartları yeniden düzenlendi. Torba kanun teklifinin 59 ve 60. maddelerinde yer alan düzenlemeler aynen kabul edilmiştir. İlgili maddelere bakmak için tıklayınız.

KİT SÖZLEŞMELİ PERSONELİNİN İZİNLERİ, MEMURLAR İLE BENZER OLDU

Detaylar için tıklayınız.

73. MADDE BÜTÜNÜYLE KABUL EDİLDİ

En çok eleştirilen ve çok sayıda kanuna atıfta bulunan, torba kanun teklifinin 73. maddesi 2022 sayılı kanunda yapılan değişiklik haricinde bütünüyle kabul edildi. 73. maddeye bakmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber