Halkbank'ın özelleştirmesinde sona yaklaşıldı

Haber Giriş : 03 Şubat 2006 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu bankalarının özelleştirme sürecinde gündemde olan Halkbank'ın satışında sona yaklaşılıyor.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın özelleştirme için danışman firmanın çok kısa zamanda belirleneceğini belirtti.

Halk Bankası Genel Müdürü Aydın, bankanın 2005 yılı performansı ve 2006 yılı hedefleri konusunda düzenlediği basın toplantısında, öncelikle sektörde geçen yıl yaşananlara değindi.

2005 yılında banka bilançoları içinde yabancı para ağırlığının azaldığını, toplam aktiflerin arttığını ve Borsa'da işlem gören bankaların piyasa değerinin 50 milyar dolara ulaştığını anlatan Aydın,buna karşılık mevduatların vadesinde bir uzama görülmediğini ifade etti. Sektörde menkul değerler cüzdanının toplam bilanço içindeki payının azaldığını da kaydeden Aydın, bunun sonucunda kredilerde yüzde 49'luk artış görüldüğünü söyledi.

Mevduat faizleri düşecek

Pamukbank birleşmesi, iki binaya kira ödemek gibi, ciddi operasyonel yükler nedeniyle geçen yıl önemli bir kar artışı sağlanamadığını kaydeden Aydın, ''Bu yıl, geçen yıl karının yüzde 50 üzerinde bir karlılık bekliyoruz'' dedi.

Bu yıl mevduat faizlerinde ciddi düşüşler beklediklerini ve bununla birlikte ortalama vadenin de uzayacağını vurgulayan Aydın, bu yıl sektörde şube ve çalışan sayısının artacağını da tahmin etti.

Görev zararı karşılığı aldıkları kağıtların bilanço içindeki payının yüzde 50'nin altına gerilediğini anlatan Aydın, buna karşılık alım satım amaçlı menkul kıymetlerde büyük artış sağladıklarını kaydetti.

Geçen yılın ikinci yarısı ile birlikte, Pamukbank ile birleşmenin sıkıntılarını bitirip 'sahaya indiklerini' vurgulayan Aydın, kredilerde yüzde 44 artış sağlayarak, 4 milyar 298 milyon YTL'den 6 milyar 199 milyon YTL'ye ulaştıklarını açıkladı. Hüseyin Aydın, kredilerin yüzde 14'ünün bireysel kredilerden oluştuğunu, geri kalanın ise yatırım ve üretime kullandırıldığını vurguladı.

Borcun tamamına yakını 900 kişinin üzerinde

Aydın'ın verdiği bilgiye göre Halkbank'ın takipteki krediler tutarı 1.2 milyar YTL. Bu borç, yaklaşık 41 bin kişinin üzerinde bulunuyor. Buna karşılık bunlardan 40 bin 800'ünün borcu, 50 bin YTL'nin altında. Bu kesimden alacak 100 milyon YTL civarında. Bunlar için geçen yılın Kasım ayında bir tasfiye programı başlatılırken, bu çerçevede borçlar 24 ay kadar vadeye yayılabildi ve faiz indirimleri yapıldı.

Borcun yüzde 98'nin üzerinde bulunduğu 900 kişi veya kuruluş için ise ''İstanbul yaklaşımı'' ve kendi yaptıkları protokollerle çözüm arayışı içinde olduklarını anlatan Halkbank Genel Müdürü, İstanbul yaklaşımı çerçevesinde 57 firmadan 22 milyon, kendi protokolleri ile de 50 milyon YTL tahsilat sağlandığını ve bunların devam edeceğini vurguladı.

"Son aşamaya gelindi"

Banka'nın özelleştirilmesi için Hazine, Özelleştirme İdaresi ve kendilerinin birlikte çalıştığını hatırlatan Aydın, ''Danışman firma kısa süreci içinde belirlenecek. Çalışmalarda son aşamaya gelindi'' dedi.

Pamukbank ile birleşme konusunda da Aydın, bunun başarılı şekilde gerçekleştiğini belirtirken, ''birleştik hem de çok güzel birleştik'' ifadesini kullandı. Aydın birleşmenin maliyetine ilişkin, ''100 milyon YTL'nin altında olmayan bir rakamdır'' cevabını verdi.

Bu arada Banka'nın 500 banko elemanı almak için ilanlar verdiğini kaydeden Aydın, 15 şubatta sona erecek başvuru süresi öncesinde 5 bin başvuru aldıklarını açıkladı. Nokta tayin ve 5 yıl bulunduğu yerde hizmet kaydıyla alınacak elemanların lise veya 2 yılık yüksek okul mezunu olmaları ve KPSS sınavından 70 ve üzerinde almaları gerekiyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber