'Devlet vergiyi, alabildiğinden alıyor...'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2006 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminden şikayet ederek, ''Ülkemizde vergi adaletini hala tahsis edebilmiş değiliz. Devlet vergiyi ancak, alabildiğinden alıyor'' dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından vergi rekortmenlerinin ödüllendirilmesi için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, son 10 yılda gelir vergisi mükellefi sayısının 1 milyon 800 binde kaldığını, basit usuldeki vergi mükellefi sayısının da 910 binden 820 bine düştüğünü kaydetti. Türkiye'de vergi adaletinin olmadığını savunan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

''Ülkemizde vergi adaletini hala tesis edebilmiş değiliz. Devlet, vergiyi ancak, alabildiğinden alıyor. Türkiye'nin nüfusu, son 10 yılda azalmamıştır ama vergi mükellefi sayısı düşmüştür. Esasen, kayıt dışı ekonominin, tüm ekonominin yarısına ulaştığı bir ülkede, vergi adaletinin sağlanabilmesi de mümkün değildir. Daha da fenası, bu durum, yıllardır böyle sürüp gitmeye devam ediyor. Ama nedense hiçbir hükümet, bu yönde bir vergi reformuna girişmiyor. Mesela, mevcut hükümet acil eylem planında 3 ay içerisinde vergi yükünü tabana yayacak tedbirler alacağını ifade etmişti. Üç seneyi aşan zaman zarfında gelinen nokta ise ortadadır. Avrupa Birliği ülkelerinde toplam vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin oranı yüzde 35'dir. Türkiye'de ise bu oran yüzde 73 seviyesindedir.'' Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin hükümetin vergi reformu çalışmalarına aktif olarak katıldığını, düzenledikleri vergi konseyi toplantılarında, iş dünyasının arzu ve ihtiyaçlarını dile getirdiklerini ifade ederek, ''geçtiğimiz günlerde hükümet de, katılımcı demokrasi anlayışının bir gereği olarak bizim sesimize kulak verdi.

Vergi konsey toplantılarında, tavsiye ettiğimiz oranlara uygun olarak, kurumlar vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürüldü. Bunu büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz fakat yeterli bulmuyoruz. Nitekim, OECD raporlarına göre, vergi yükü OECD'de düşmekte, bizde ise sürekli artmaktadır.

Türkiye'de 2002 yılında yüzde 31 olan vergi yükü, 2003 yılında yüzde 33'e yükseldi'' diye konuştu.

Grand Terme Otel'de düzenlenen törende, Kırşehir'in gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleri plaketle ödüllendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber