Teziç Meclis'in bilgi isteğini ?kırtasiyecilik' olarak görüyor

Haber Giriş : 04 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç, Van YYÜ Rektörü Yücel Aşkın tutuklanınca, gerekçeyi öğrenmek için açıklama yaparak bilgi edinme hakkını kullandıklarını söyledi.

Meclis Araştırma Komisyonu'nun 19 Mayıs Üniversitesi'nden bilgi istemesini ise Teziç, ?Üniversitenin kırtasiye ve ulaşım masrafını artırıyor.? diye eleştirdi. YÖK Olağan Genel Kurulu dün İstanbul Teknik Üniversitesi'nde disiplin dosyaları, rektör ve dekan atamaları ile yeni bölümler açılması konularını görüşmek için toplandı. Öğle yemeği için ara verildiğinde YÖK Başkanı gazetecileri kabul ederek açıklamalarda bulundu. Son bir yıldır hükümetin üniversiteleri küçük düşürmeye çalıştığını öne süren Erdoğan Teziç, Van ve Ondokuz Mayıs'tan sonra diğer üniversitelerde de amacı dışında araştırma ve soruşturma yapılmamasını önlemek amacıyla konuştuklarını dile getirdi.

YÖK Başkanı Teziç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki kadrolaşma, kaynakların amaç dışı kullanımı ve keyfilikle ilgili suçlamalarda bulunan rapora cevap verdi. Raporun içeriğine değinmeyen Teziç, raporu usul yönünden eleştirmekle yetindi. Teziç, "Meclis araştırması bilgi edinme amaçlıdır. Burada izlenen usulde amacı zorlayan bir uygulama görüyoruz. Rapor kamuoyuna açıklanmadan önce Genel Kurul'da değerlendirilip tartışılmalıydı. Raporda Ondokuz Mayıs'ta keyfi yönetim, kamu kaynaklarının amaç dışı kullanımı ve kadrolaşma iddialarının araştırılması gibi sanki peşinen bir hedefe gitme amacıyla yapılan, adeta denetlemeyi ve soruşturmayı çağrıştıracak ifadeler kullanılıyor. Bilgi edinmenin amacı üzerinde bir rahatsızlık yaratmıştır üniversitelerde. Eğer bilgi edinme buysa bunun denetlemesi nasıl olacaktır?" dedi.

Teziç'in, Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunu "kırtasiye masrafı" gerekçesiyle eleştirmesi dikkat çekti. Teziç şöyle dedi: "Kaldı ki bilgi edinme amacı şu aşamalarda da aşılıyor. Bakın birtakım evraklar isteniyor üniversiteden. Üniversitenin hayli kırtasiyeye boğulmuş bir bilgilendirme faaliyeti görülüyor. Üniversite giderlerinde kırtasiye giderlerinin amacı başkadır. Burada bilgilendirme dediğimiz zaman TIR'larla, büyük kamyonlarla birtakım bilgilerin gönderilmesi oluyor. Kırtasiyeye tahsis edilen meblağı aştığını görüyoruz. Sonra ulaşım giderleri payı... Üniversite bütçesinde ulaştırma giderlerinin amacı başkadır. Burada büyük masraflara yol açacak bir nakliye bulunması, Meclis'e bunların gönderilmesi üniversitedeki mesaiyi zorlamıştır. Bunların bütçede karşılıkları yoksa üniversiteyi de mali açıdan zor durumda bırakacak bir sonuç ortaya çıkarabilir.? Üniversitelerdeki suçlamalar için savcılıkların görevsizlik kararı verip dosyaları kendi önlerine göndermelerini beklediklerini belirten Teziç, Yücel Aşkın hakkında da ara tutuklama verildikten sonra açıklama yaptıklarını hatırlattı. Teziç, AİHM'ye göre yargı kararlarının eleştirilebileceğini söyledi. Teziç, "Tutuklama kararı öncesinde endişelerimizi dile getirseydik bu, yargıya müdahale olabilirdi." diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber