Sağlık Bakanlığı bilgi ve iletişim teknolojileri hakkında genelge

Sağlık özel ağı ve bölgesel veri merkezleri projesini yürütmek amacıyla çalışmalara başlanmış olup ilgili genelge yayınlanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Temmuz 2013 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı bilgi ve iletişim teknolojileri hakkında genelge

GENELGE

İlgi : a) 14.12.2012 tarihli ve B.10.0.SBS.0.07.00.00/4325 sayılı Makam Onayı.

b) 09.07.2013 tarihli ve B.10.0.SBS.0.07.00.00/3528 sayılı Makam Onayı.

c) 15.07.2008 tarihli ve B.02.0.PPG.0.12-010-06/8468 sayılı Başbakanlık Genelgesi.

02.11.2011 tarihinde yürürlüğe giren 663 Sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile

Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının bilgi sistemlerini yönetmek amacıyla Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü kurulmuş ve mezkûr Karamame'nin 11 inci maddesinde görevleri tanımlanmıştır.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün görev, yetki ve sorumluluk alanına uygun olarak Bakanlığımız, bağlı kuruluşları ile taşra teşkilatının, bilgi ve iletişim teknolojilerinden en üst seviyede ve en ekonomik şekilde faydalanması, Ülke genelinde entegre bir Sağlık Bilgi Sistemi'nin kurularak işletilmesi maksadıyla “sağlık özel ağı ve bölgesel veri merkezleri” projesini yürütmek üzere ilgi (a) Makam Onayı ile çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda;

1) 2014 yılı itibariyle ülke genelinde bölgesel veri merkezleri kurulacak; Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlarındaki bilişim uygulamaları, Sağlık Özel Ağı (SB.Net) üzerinden bu veri merkezlerinde işletilecektir.

Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlarında bulunan;

• Sunucular, network ve güvenlik cihazları bir program dâhilinde bölgesel veri

merkezlerine nakledilecek ve Sağlık Bulutuna dâhil edilecektir,

• Kullanıcı bilgisayarlarının işletim sistemi, ofis uygulamaları, anti virüs vb. kurumsal

lisanstan Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır,

• Tüm birimlerin internet erişim hizmetleri 2014 yılı itibarıyla programlı olarak devreye

alınacak şekilde Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.

SB.Net Sağlık özel Ağına geçiş işlemleri ve her birimde yapılacak operasyonel süreçler Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından planlanacak ve gerçekleştirilecektir.

2) Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlan için merkezi bir Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) kurulum çalışmalan tamamlanmış olup sistem 2013 yılı içerisinde programlı bir şekilde devreye alınmaya başlanacaktır.

Ayrıntılı bilgi için: Şimşek MERT e-posta: simsek.mert(2>saglik. gov.tr

Mithatpaşa Cad. No:3 B Blok, Kat I 06434 Sıhhiye-Ankara İrtibat: Tel: 0 312 585 2385 - 585 19 07 Faks: (0312) 585 24 25

3) Bakanlığımızın yapısal ve fonksiyonel değişimi, teknolojik gelişim ve kullanıcı talepleri “uygulama yazılımları mimarisi” konusunda standart ve politika belirleme gereğini doğurmuştur. Bulut teknolojisinin gelişmesinden sonra ara yüz destekleyici çevre kütüphane sayısının artmış olması, kurulum, kullanıcı eğitimleri, bakım, güncelleme, zengin ara yüz, donanım, platform ve işletim sisteminden bağımsızlık kriterleri dikkate alındığında web tabanlı mimarilerin yüzde yüze yakın bir başarı göstermesi sebebiyle uygulama yayılımlarının web tabanlı mimariye dönüşümün sağlanması gerekecektir.

Bu sebeple 2015 yılı itibariyle Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ve Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri (AHBS) gibi uygulama yazılımlarında web tabanlı mimariye geçilecektir.

4) Resmi iş ve işlem içerikli tüm elektronik ortam yazışmalarının güvenli bir ortamda sürdürülebilmesi amacıyla saglik.gov.tr uzantılı kurumsal e-posta adresleri kullanılacaktır. 2014 yılı itibariyle Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlan dâhil hiçbir birim başka bir alan (domain) üzerinden e-posta servisi oluşturmayacak ve kullanmayacaktır.

“saglik.gov.tr” uzantılı kurumsal e-posta adresi bulunmayan personel için Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından e-posta adresleri oluşturulacak olup oluşturulan hesaplara ait kullanıcı adı ve şifreler, gizliliği korunarak ilgili personele iletilecektir. Bu hususla ilgili talep, soru ve sorunların çözümü için tüm başvurular [email protected] adresine yapılacaktır.

5) Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlan kurumsal internet siteleri için “saglik.gov.tr” uzantılı alan (domain) adı (www.eskisehir.khb.saglik.gov.tr, www.izmir.ism.gov.tr,www.mardin03.asm.gov.tr,www.gmkdh.saglik.gov.tr gibi) ve yer sağlama (hosting) hizmetleri Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.

6) Bakanlık ve bağlı kuruluşlannın merkez ve taşra teşkilatlarının alimim gerçekleştireceği dizüstü bilgisayarlar ilgi (c) Genelge doğrultusunda temin edilecek olup masaüstü bilgisayarlarda İnce İstemci (Thin Client) teknolojiler tercih edilecektir.

Bakan a. Müsteşar

7) Bakanlık ve bağlı kuruluşlannın merkez ve taşra teşkilatlanmn bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yapacaklan yazılım ve hizmet alımlannda ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu' nun 22/d maddesi gereği doğrudan temin limiti üzerinde yapacaklan donanım alımlannda ilgi (b) Makam Onayı gereğince Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü alınacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber