SSK'nın projesi dünyanın en başarılı e-devlet uygulaması

Haber Giriş : 06 Şubat 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik kurumları ile ilgili bürokratik işlemlerin internet ortamından yürütülmesine imkân veren e-bildirge uygulaması dünyanın en başarılı e-devlet projesi oldu.

İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik ve İstihdam Semineri'nde tanıtılan proje, katılımcıların büyük ilgisini çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirakiyle Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından 2004'ün mayıs ayında başlatılan proje, aralarında Meksika'dan Fransa'ya, İngiltere'den Litvanya'ya onlarca ülkeden gelen yetkililere tanıtıldı.

İspanya Sosyal Güvenlik Kurumu'nca, uluslararası ağ ve altyapı teknoloji geliştirme şirketi CISCO'nun sponsorluğunda gerçekleştirilen seminerde dünyanın en başarılı e-devlet projesi olarak takdim edilen e-bildirgenin tanıtımını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Danışmanı Saadettin Çay yaptı. Seminere katılan Türk delegasyonunu Saadettin Çay'ın yanı sıra SSK Kurum Başkan Vekili ve Sigorta İşleri Genel Müdürü Özkan Dalbay ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Menderes Varol temsil etti. Dalbay'ın verdiği bilgilere göre 101 ofiste toplam 15 bin personelle gerçekleştirilen e-bildirgenin bir benzerini İspanyollar, bin 500 ofis ve 40 binden fazla personelle gerçekleştirmeye çalışıyor. E-bildirge işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta bildirimlerini internet üzerinden vermeleri ve bildirimlere ait tahakkuk bedellerini de internet bankacılığı aracılığı ile ödeyebilmeleri için oluşturulan elektronik bir portal olarak biliniyor. Proje, SSK hizmetlerinden vatandaşların daha hızlı ve zahmetsiz yararlanmasını temin için 2 ay gibi gayet kısa bir sürede sıfır maliyetle hazırlandı. Sadece kuruma ait internet sayfasını kullanarak günde yaklaşık 50 bin kişi sigorta müdürlüklerindeki kayıt, kontrol ve bilgi alma işlemlerini internet aracılığı ile yapabiliyor. Bu sistemin devreye girmesiyle sigorta müdürlüklerinde her ay sonunda yaşanan kuyruklar sona erdi. İşgücü kaybının önüne geçilerek emeklilik işlemleri hızlandı. Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında birleşmesi öncesi sigorta kayıt tahsilatları kapsamında 4 milyon 250 bin emeklinin kayıtları güncellendi. Kaçakların önü büyük oranda alındı. Aktif sigortalıların yüzde 95'i e-bildirge ile internet ortamından işini görmeye başladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber