Görme engellinin çalışma azmi

SİVAS'ta oturan görme engelli 68 yaşındaki Mehmet Çalışkan, 20 yıldır yaşamını çakmak taşı, yorgan iğnesi ve balon satarak sürdürüyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Temmuz 2013 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görme engellinin çalışma azmi

Gözleri görmemesine rağmen şehrin en işlek caddelerinde rahatça gezinen Çalışkan azmiyle dikkat çekiyor.

Sivas'ta Aydoğan Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Çalışkan 13 yaşındayken geçirdiği menenjit hastalığı sonrasında görme yeteneğini kaybetti. Kangal'ın Alacahan Köyü'nde çiftçilik yapan ailesine yardım ederek bir süre hayatını sürdüren Çalışkan 24 yaşında evlenerek Sivas'a yerleşti. 6'sı kız 7 çocuk sahibi olan Çalışkan, Sivas'a geldikten sonra bir süre tren istasyonunda kitap sattı. Kitap satarak kazandığı parayla geçinemeyen Çalışkan daha sonra sokaklarda gezerek ayakkabı bağı, çakmak taşı, çamaşır ipi, yorgan iğnesi ve balon satmaya başladı.

20 yıldır, görmediği cadde ve sokaklarda gezerek çeşitli ürünler satan Çalışkan günlük ortalama 20- 30 lira kazandığını söyledi. Sabah 10'da evden çıkarak sokaklarda gezmeye başlayan Çalışkan, kazandığı parayla alışveriş yapıp saat 16.00'da evine dönüyor.

Kendisini ve ailesini kimseye muhtaç etmemek için yıllardır çalıştığını belirten Mehmet Çalışkan, "Çalışmak zor ama hiç bir şey de kolay değil. Nihayetinde zorluklar aşılmak içindir. Hep şükrederek çalıştım, ne düştüm, ne kalktım hep aynı seviyede hayatımı sürdürdüm" dedi.

Çalışkan, her gün dolaştığı sokakları artık ezbere bildiğini ve zorlanmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber