Diyanet'ten kurban tebliği

Diyanet İşleri Başkanlığının 2013 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2013 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet'ten kurban tebliği

Tebliğde, kurban hizmetleri komisyonlarının çalışmaları, salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlar, kurbanlık hayvan işletmeleri ve hayvan sevkleriyle ilgili alınacak önlemler ve kontorllerle, kurbanlık hayvan satış ve toplu kurban kesimi yapılacak yerlerde uyulması gereken kurallar ve tedbirler yer aldı.

Buna göre, Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul hem Avrupa hem de Anadolu yakasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Trakya'ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgeleri kapsamında uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 1 Ekim'den itibaren başlanacak.

Trakya bölgesindeki illerden İstanbul'un Anadolu yakasına getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan satılamayanlar geri götürülmeyecek, en yakın mezbahada kesilecek.

Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılamayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporlarının düzenlenmesinde

Kurbanlık satış yerlerine girişlerde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013/4 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi ve koruyucu aşılamalara ilişkin talimat hükümlerine göre denetimler yapılacak, özellikle şap hastalığı yönünden aşı ve bağışıklık sürelerine dikkat edilecek.

Kurbanlık hayvanlar, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalarla, komisyonların önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecek.

Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yapılmayacak.

Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak.

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar kesim sırasında oluşan atıkla özellikle kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacak.

Belediye ve köy muhtarlarınca, çevre ve halk sağlığını dikkate alacak şekilde kesim yerlerinde çevre temizliğinin yaptırılması hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Üstü kapalı semt pazarları, araç yıkama yerleri ve kapalı otoparklar, kurbanlık satış yerleri yanına kurulacak kesim yerleriyle, imkanları ve yerleri müsait olan belediyelerce şehirlerin belirli yerlerine yapılacak olan kurbanlık hayvan kesim yerleri alternatif alanlar olarak değerlendirilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber