Çelik: YÖK peşin hükümlü

Haber Giriş : 07 Şubat 2006 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS'İN RAPORUNA 'ÖN YARGILI' DEMEK, BİR BAŞKA ÖN YARGIDIR

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van 100. Yıl Üniversitesi'nin ardından, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'yle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu Raporu'nun da YÖK tarafından ön yargılı şeklinde nitelendirilmesine tepki gösterdi.

"Meclis'in hazırladığı rapora 'ön yargılı' demek, aslında bir başka ön yargıdır" diyen Çelik, İHA muhabirine yaptığı konuya ilişkin açıklamasında, yolsuzluğun karşısında olduklarını belirterek, "Hukuk devletinde kamunun menfaati esastır. Usulsüzlük, yanlışlık varsa, onun üzerine gideriz. Ancak yolsuzlukla usulsüzlük farklı şeylerdir" dedi. Çelik, Meclis'in hazırladığı rapora 'ön yargılı' demenin aslında bir başka ön yargı olduğunu belirterek, YÖK'e gönderme yaptı. Çelik, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in rapora ilişkin, TBMM Komisyonu bilgi amacını aştığı şeklindeki açıklamasını da raporun incelenmeden, detayların okunmadan yapılan bir açıklama olarak değerlendirdi. Çelik, bu konuda şunları söyledi:

"Burada raporun detaylarını okumadan, bunun belgelerini görmeden, onların ortaya koyduğu iddiaları değerlendirmeden, tetkik etmeden sadece basından duyulan şeylerde böyle bir karar verilmesi, bu da bir peşin hükümdür. Bu da bence objektif olmayan sübjektif bir yaklaşımdır. Dedikodu başka şeydir, belgeye bilgiye dayanan şeyler başkadır. Eğer, bir şey belgeye bilgiye dayanıyorsa, tanığa dayanıyorsa, bunun uygulamalarına eğer nüfuz edilmişse, bunun ciddiye alınması, değerlendirilmesi lazım. Ben şahsen Meclis Araştırma Komisyonu'nun nihai raporunu görmedim. Ama daha önce burada olup bitenlerle ilgili aktarılan belgeleri gösterdiler. Son derece ciddi şeyler olduıunu düşünüyorum. Bunlar yolsuzluk olmasa bile usulsüzlük. Yolsuzluk başka bir şeydir, usulsüzlük başka bir şey. Zaten Meclis'in yaptığı şey araştırmadır. TBMM millet adına denetim yapar. Bir yaptırımı olmayabilir. Eğer birisiyle ilgili olarak adli mercilere müracaat edilecekse, oraya gönderir. Sayıştaylık mali bir konu varsa oraya gönderir".

Çelik, hakkında usulsüzlük ve yolsuzlukla ilgili dava açılan Rektör Yücel Aşkın'ın cezaevi sonrasında siyasi partileri ve medya kuruluşlarını ziyaret etmesiyle ilgili olarak da, "Doğrusu bunu değerlendirmiyorum. Değerlendirmeyi kamuoyuna bırakıyorum" diyerek, "Yani burada kamuoyu nasıl algılıyorsa, genel vicdan, mahşeri vicdan nasıl algılıyorsa ben de öyle algılıyorum" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber