KPSS'de Yaş Sorunu, Ziyaretçilerin Katkısı İle Çözülüyor

19 Ocak 2006 tarihinde yayımladığımız '30 Yaşından Gün Almamış Olmak' Şartı Ne Derece Hukuki? başlıklı manşet haberde, kamu kurumlarının yaş sınırını tespit ederken farklı farklı uygulamalar getirdiğini belirtmiştik. 31 Ocak 2006 tarihinde yayımladığımız haberde ise örnek bir dilekçe yayımlamış ve mağdur olan ziyaretçileri Başbakan'a mektup yazmaya çağırmıştık... Bir haftalık aradan sonra sorunun çözüme kavuşturulacağına ilişkin açıklama Sayın Şahin'den geldi. Katkıda bulunan ve bir sorunun daha çözümü için çaba gösteren herkese teşekkür ediyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Şubat 2006 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31 Ocak 2006 tarihinde yayımladığımız haber

KPSS'de Yaş Şartından Mağdur Olanlar İçin Örnek Dilekçe
Kadro aynı kadro, örneğin memur kadrosu, ama yaş şartı farklı... Kimisi 30 istiyor, kimisi 32, kimisi de 35... Hiçbir kurumda, bu konuya standart getirmeye yanaşmıyor. Oysaki Anayasa'ya göre İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür'... Yani idari işlemlerde bir standart olmalı. İşte bu durumdan mağdur olan adayları sorunun çözümüne katkıda bulunmak için Sayın Mehmet Ali Şahin'e dilekçe ile başvurmalarını öneriyoruz. Detay için başlığa tıklayınız.

19 Ocak 2006 tarihinde yayımladığımız haber

'30 Yaşından Gün Almamış Olmak' Şartı Ne Derece Hukuki?
ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavı sonrasında, kamu kurumlarının atama yapmak istedikleri boş kadrolar ile bu boş kadrolar için aranan nitelikleri gösterir "Tercih Kılavuzlarında", üst yaş sınırı şartına hala bir standart getirilmemiştir. Kimi kurumlar ?30 yaşından gün almamış olmak? şartını ararken kimisi ?36 yaşından gün almamış olmak? şartını aramaktadır. İdarenin bütünlüğü ilkesi çerçevesinde yapılan bir değerlendirmeyi görmek için başlığa tıklayınız.

VE BUGÜNKÜ MİLLİYET GAZETESİNDE YER ALAN HABER

Bu yıl memur sınavında üst yaş sınırı uygulanmayacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Şahin, ilk kez üniversite ve ortaöğretim mezunları için ayrı sınavlar yapılacağını da söyledi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, temmuzdaki Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) üst yaş sınırı uygulanmayacağını açıkladı. Şahin, ilk kez üniversite ve ortaöğretim mezunları için ayrı sınav yapılacağını da kaydetti.

KPSS'ye ilişkin ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı'nın yaptığı çalışma sonuçlandı. Alınan kararları Milliyet'e açıklayan Şahin, 2004'te sınavı kazanan 1 milyon 746 bin memur adayının haklarının 2008'e kadar uzatıldığını ve 2004 sınavını kazananların bu yılki KPSS sınavına girerek puanlarını artırabileceğini söyledi.

100 bin memur istihdamı

Üniversite ve yüksekokul mezunları için temmuz, ortaöğretim mezunları için de eylülde sınav yapılacağını belirten Şahin, "Sorular buna göre hazırlanacak. İnsanlar seviyelerine göre soruları yanıtlayacak" dedi. Şahin, 2004 sınavına ilişkin istatistikleri de anımsatarak şunları kaydetti:

"2004'te orta öğretimden 1 milyon 92 bin 479 kişi, ön lisanstan 246 bin 434 kişi, lisanstan 392 bin 846 kişi başvuru yapmıştı. Toplam 1 milyon 731 bin 759 kişiden bir yere yerleştirme işlemi için başvuranların sayısı 714 bin 957. Bugüne kadar sadece 100 bine yakınını yerleştirme imkânı bulabildik. Yeni kurallarla sınav sistemi daha adaletli olacak."

KPSS'de memur adaylarında yaş şartı aranmayacağını da söyleyen Şahin, "Yaş sınırı Devlet Memurları Kanunu'nda da yok. Bu sınavda kurumlar artık yaş sınırı belirtmeyecek. Bunun için iki maddelik yönetmelik değişikliğini Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'ne ilettim" dedi.

Şahin, memur istihdamının bu yıl 100 binin üzerine çıkabileceğini de söyledi.

Sadece alt sınır olacak

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memurlar için üst yaş sınırı bulunmazken, alt yaş sınırı 18 olarak belirleniyor. Bugüne kadar kurumlar alacakları personel için yaş kriterlerini kendileri belirliyordu. Bazı kurumlar 25, bazıları 30 yaşı sınır kabul ediyordu. Alınan kararla bu inisiyatif ortadan kaldırıldı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber