Kandıra'nın sahil köylerinde 2B arazisi rayiç bedeline tepki

KOCAELİ'nin Kandıra İlçesi'nde Karadeniz sahil şeridinde, devletin 10 yıl önce metrekaresini 23 liraya halka sattığı 2-B arazisini, yanlışlıkla sattığı gerekçesiyle halkın elinden aldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Temmuz 2013 19:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kandıra'nın sahil köylerinde 2B arazisi rayiç bedeline tepki

Şimdi aynı yerler üzerinde evleri de bulunan aynı kişilere metrekaresi 350 TL'den yeniden satışa çıkarınca buradakiler "Asıl şimdi bunla bir yanlışlık var" diyerek itiraz etti.

Kandıra İlçesi'nin Karadeniz sahilindeki Kurtyeri Köyü Kumcağız Mevkii'nde 21 dönümlük alanda evleri bulunan 140 hane sakini, 10 yıl önce satın aldıkları arazilerin satış işleminin iptal edilmesi ardından 6 bin 292 sayılı 2-B Yasası'na göre metrekare bedelinin 350 TL olarak belirlenmesi ile şoke oldu. Aynı bölgeye 500 metre uzaklıktaki Doğanlar semtinde metrekare rayiç bedelin 70, üzerinde turistik tesisler de bulunan Kefken ve Kerpe'de ise 110 TL olduğunu belirten aileler yaphtıkları itirazlara rağmen kimsenin kendilerini dikkate elmadığını söyledi.

Seslerini duyurmak için bir araya gelen Kumcağız sakinleri, ilgili kurumlara yazdıkları dilekçelerin olumsuz sonuçlandığını belirtirken, "Bizden ödeyemeyeceğimiz bedeller isteniyor. Bizler emekli insanlarız, devletin istediğini ödeyemeyiz" derken Ahmet Kamil Gökbayram adlı bina sahili şunları söyledi:

"Benim burada 797 metrekare yerim var. Benden 167 Bin TL istiyorlar. Emekliyim, bunu nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Fiyatların düşürülmesini istiyoruz. Kefken ve Kerpe'de fiyatlar 110 TL iken Kumcağız'da nasıl 350 TL oluyor. Bizler 2-B Yasası'na karşı değiliz. Sadece aradaki fiyat farkını anlayabilmiş değiliz."

ANTALYALI KÖYLERİ ARTIK DAHA İYİ ANLIYORUM

Kumcağız sakinlerinden Ethem Bayraktar ise, devletin bu arazileri 2003 yılında metrekaresi 23 TL'ye sattıklarını anlatırken şöyle dedi:

"2007 yılında yanlışlıkla sattıklarını belirtip arazileri geri aldılar. Şimdi, 350 TL'ye yeniden satıyor. İzmit Milli Emlak Müdürlüğü'ne yazı yazdık. Ama olumlu cevap alamadık. Bizlere 'Ya 5 yılda 10 eşit taksitle ödeyin, ya da kalkın gidin diyorlar" dedi. Oğuz Doğan ise, "Diğer yerlere en güzel yatırımlar yapıldığı halde, buraya doğru dürüst yatırım yapılmadı. Açıklanan fiyatlar 5-6 katı. Benim de 130 metrekareye 15 Bin TL ödeyeceğim. Antalya'daki köylüleri televizyonda izlediğimde niçin eylem yaptıklarını daha iyi anladım" diye konuştu.

Fatma Aydın, ise bu toprakların kimine babasından, kimine ise dedesinden kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

"50-60 seneden beri kullandığımız araziler. Bu zamana kadar böyle bir şey olacağını düşünmemiştik. Devletin buna bir çare bulmasını istiyoruz. Benim 4 dönüm yerimi 6 çocuğuma pay ettim. Her birine 600'er metre yer düştü. Yani benim çocuklarıma 23 bin TL miras bırakmış oldum. Eşimden 500 TL emekli maaşı alıyorum, ben bu parayı nasıl ödeyeyim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber