Doğalgazda sıkıntı kesinti yapılmadan aşılacak

Haber Giriş : 08 Şubat 2006 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgaz arzıyla ilgili olarak, şu anda hiçbir sanayi kuruluşunda herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığını, durumun kısa sürede normale döneceğini bildirdi.

İran'dan gelen doğalgazın azalması nedeniyle doğalgaz arzında sıkıntı yaşayan BOTAŞ'ın, mümkün olduğunca kesinti yapmadan abonelerin taleplerini karşılamaya çalıştığı belirtildi.

İstanbul'da kar yağışı nedeniyle konutlarda doğalgaz ve elektrik tüketiminin "pik" yapması üzerine, elektrik amaçlı doğalgaz kullanan otoprodüktörlere, bugün öğleden sonra bir yazı göndererek "kesinti yapılabileceğini" bildiren BOTAŞ, akşam saatlerinde ikinci bir yazı yollayarak, talebin normale dönmesi nedeniyle kesintiden vazgeçildiğini açıkladı.

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi, İran'dan kaynaklanan kesinti nedeniyle doğalgaz alımında normal günlük 110 milyon metreküplük seviyeye ulaşılamadığını belirterek, "Bıçak sırtında dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda bir kesinti söz konusu değil" dedi.

Rusya'dan gelen doğalgaz miktarında bir azalma olmadığını da vurgulayan Çiftçi, sorunun İran'dan gelen gaz miktarındaki azalmadan kaynaklandığını, İzmir'e verilen doğalgazda yaşanan basınç sorununu da çözmeye çalıştıklarını söyledi.


Ha bitti ha bitecek derken doğalgazda sıkıntı doruk noktaya ulaştı. Bugün saat 16:00 itibarıyla Organize Sanayi Bölgeleri ve doğalgazla elektrik üreten otoprodüktörlere gaz arzı durduruldu.

Zorlu ve ENKA'nın doğalgazla elektrik üreten fabrikaları kararla birlikte karanlığa gömüldü, ve üretim durdu. Ankara, Bursa, Tekirdağ, Kayseri gibi Türkiye'nin en önemli sanayi bölgelerini etkileyen resmi bildirim şöyle:

?Yurtdışı arz kaynaklarından sağlanan doğalgaz miktarındaki azalmalar nedeniyle ülkemizde gaz arz talep dengesinin sağlanmasında bazı güçlükler yaşanmakta olup doğalgaz sistem dengesinin yeniden sağlanabilmesini teminen acilen tedbir alınması gerekmektedir. Bu çerçevede, dağıtım bölgenizde yer alan Kesintili Kategorideki elektrik üreticisi ve otoprodüktörlere (elektrik üretimi amaçlı gaz kullanan Organize Sanayi Bölgeleri dahil) gaz arzının 08/02/2006 tarih saat 16:00 itibariyle durdurulması gerekmektedir.

Bölgenizdeki Kesintili kategorideki elektrik üreticisi ve otoprodüktörlere gaz arzının durdurulması ve söz konusu işlemlerin tutanak haline alınması hususunda gereğini ivedilikle ve önemle rica ederiz.

Haluk Kılıçcıoğlu
Doğalgaz Pazarlama ve Satış Daire Başkan Vekili

Rıza Çiftçi
Genel Müdür Vekili?

habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber