En düşük ek ödeme öğretmenin...

Öğretmenler, ek ödeme oranı en düşük belirlenen meslek grubu arasında yer alıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Temmuz 2013 01:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
En düşük ek ödeme öğretmenin...

Bilindiği üzere 10'a yakın maaş kalemi bulunmaktadır. Ancak bu kalemlerden 3'ü toplam maaşın yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Bunlar; taban aylığı, özel hizmet tazminatı ve ek ödemedir...

Ek ödemeler son olarak 3 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 666 sayılı KHK ile yeniden belirlenmiştir. (Tıklayınız.) Bu kararnemeden, 5 örnek vermek istiyoruz.

Unvan Ek ödeme oranı
GİH'teki 7. dereceli bir memur: Yüzde 90
THS'deki 7. dereceli mühendis: Yüzde 130
SHS'deki 7. dereceli hemşire Yüzde 95
7. dereceli hizmetli Yüzde 80
7. dereceli polis memuru Yüzde 66
7. dereceli öğretmen Yüzde 65

Tablodan da görüleceği üzere en düşük oran öğretmenler için öngörülmüştür.

Ek ödeme, en yüksek devlet memuru aylığına belirtilen oranların uygulanmasıyla bulunmaktadır.
En yüksek Devlet memuru aylığı: 9500*0,076791=729,51 TL'dir. (Tıklayın.)

Bu ise yukarıdaki oranlar uygulandığında; mühendis için 948 lira, öğretmen için ise 474 lira ek ödeme anlamına gelmektedir. Bu ödemeden vergi kesintisi ve emekli keseneği kesintisi yapılmamaktadır. Dolaysıyla ek ödemedeki küçük bir artış dahi öğretmenler açısından önemlidir.

Toplu sözleşme taleplerini açıklayan konfederasyon taleplerinde, özellikle Memur Sen'in talebinde, bir çok maaş unsuru detaylı olarak açıklanmıştır. Ancak öğretmenlerin ek ödemesinde bu detaylandırmaya gidilmemiştir. Sadece "Başta öğretmenler ve öğretim elemanları olmak üzere ek ödeme kaynaklı mağduriyeti bulunan kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde ek ödeme veya diğer bordro kalemleri aracılığıyla artış yapılması; bu çerçevede hizmet kollarındaki yetkili sendikaların talepleri doğrultusunda ek ödeme/özel hizmet tazminatı ve benzeri maaş kalemlerinde artış yapılması." şeklinde bir açıklama yer almıştır.

Bunun detaylandırılmamasını önemli bir eksiklik olarak görüyoruz. Zira, 2 milyon memurun 778 bini öğretmendir. (Tıklayın.) Yani memur dediğimiz topluluğun yüzde 40'ı öğretmenlerden oluşmaktadır. Dolaysıyla bu talebin ana talep olarak, sadece hizmet kolu bazındaki talepte değil, "konfederasyon toplu sözleşme metninde de detaylı bir şekilde açıklanmasının" uygun olacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber